Суд визнав винним жителя Шепетівщини у вчиненні ДТП, в якій пішохід отримав тяжкі травми

Автор 18 липня 2023, 11:26

Три роки ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 2 роки призначив Полонський районний суд 36-річному водієві, визнавши його винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинило потерпілому тяжке тілесне ушкодження (частина 2 статті 286 КК України). Також суд стягнув з нього на користь потерпілого 200000 гривень моральної шкоди.

Автоаварія сталася увечері 9 грудня 2020 року на вул. Героїв Майдану у смт Понінка Шепетівського району: водій «Рено Рапід» не вибрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожню обстановку й виїхав на узбіччя дороги, де збив пішохода.
Унаслідок ДТП потерпілий отримав тяжкі тілесні ушкодження у вигляді закритого перелому кісток черепа.

У судовому засіданні водій заявив, що не винен у автоаварії. За його словами, він помітив пішохода, що йшов у попутному напрямку, на відстані 25-30 м. Та коли між ним та автомобілем залишалося 9-10 м, пішохід різко стрибнув уліво та дещо вперед. Він застосував екстрене гальмування, вивернув кермо, проте праве дзеркало заднього виду зачепилось за сумку потерпілого й той упав та вдарився об асфальт. Відтак відволік чоловіка на узбіччя та викликав «швидку».

Проте версію обвинуваченого щодо обставин ДТП суд визнав неспроможною на підставі досліджених доказів.

«…в умовах даної ДТП дії водія автомобіля не відповідали вимогам пункту 10.1 ПДР, створювали достатні умови для настання ДТП, і перебували в причинному зв'язку з її настанням», – йдеться у вироку.

Призначаючи покарання, суд, зокрема, взяв до уваги, що водій має на утриманні неповнолітніх дітей, не визнав свою вину, не розкаявся, не відшкодував потерпілому завдану злочином шкоду, а також думку потерпілого, який наполягав на призначенні для винуватця автоаварії покарання у виді реального позбавлення волі.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

ХАС

0
репостів
0
репостів