ВУЗ. Що вплинуло на ваш вибір ВУЗу. Чи свідомо український абітурієнт обирає вищий навчальний заклад?

Більше
31 лип. 2013 21:32 - 01 серп. 2013 15:15 #86358 від Концепт
32% юнаків приваблює вступ без іспитів, а на поради батьків, які “відстали від життя”, зважають лише 3% дівчат. Вони – особи романтичні для них важливіше – престиж, унікальність, проторований шлях. )

Освіта вже давно перестала бути для нас розкішшю і стала майже стилем життя. Практично кожен громадянин нашої держави здобув або здобуває освіту. І щороку бажаючих отримати диплом стає дедалі більше. Адже можливості та перспективи, які відкриваються перед людиною з вищою освітою, сьогодні навіть не обговорюються – вони відомі всім.

Ми живемо в демократичному суспільстві, свідомо, без будь-якого тиску, робимо свій вибір у всьому. А чи свідомо український абітурієнт обирає вищий навчальний заклад? Це питання нас зацікавило, і ми вирушили до шкіл одного з великих міст. Отож своїх респондентів ми розділили в рівній кількості на юнаків та дівчат. До кожного з них ми звернулися з запитанням.

Що вплинуло на ваш вибір:
юнаки 32% дівчата 54% А) престижність ВНЗ;
юнаки 34% дівчата 24% Б) зручна для вас оплата;
юнаки 38% дівчата 38% В) ви плануєте вступати на бюджет;
юнаки 32% дівчата 4% Г) можливість вступу без іспитів;
юнаки 22% дівчата 3% Д) поради батьків;
юнаки 32% дівчата 44% Є) рекомендації людей, які вже закінчили обраний вами ВНЗ;

юнаки 46% дівчата 0% Е) наявність військової кафедри;
юнаки 26% дівчата 12% Ж) ВНЗ розташований поблизу вашого дому;
юнаки 28% дівчата 36% З) в обраному ВНЗ є унікальна спеціальність;
юнаки 0% дівчата 2% І) ви не плануєте цього року вступати?

Результати опитування дівчат.

Отже, для дівчат, виявляється, найважливішою є престижність вищого навчального закладу – 54%. Рекомендації людей, які вже закінчили обраний заклад, вплинули на 44%. Бюджетна форма навчання приваблює 38% дівчат. Зважають на зручну оплату 24%. Місцезнаходження вищого навчального закладу впливає на 12%. Приваблює вступ без іспитів лише 4%. Поради батьків слухає лише 3% дівчат. Не планує вступати цього року всього 2%, до речі, лише дівчат.

Результати опитування юнаків.

Ніде правди діти – для хлопців найважливішою є наявність військової кафедри, на це вказали 46%. Надають перевагу бюджетній формі навчання 38%. Вартість важлива для 34%. Престижність навчального закладу, можливість вступу без іспитів, рекомендації людей, які закінчили обраний респондентами заклад, приваблює аж 32%. Через унікальність спеціальності вступає 28%. Місцезнаходження навчального закладу приваблює 26%. Поради батьків слухає 22% юнаків. Приємно відзначити, що усі хлопці планують вступати цього року.

Хлопці підходять до проблеми вибору ВНЗ дуже практично, передусім враховуючи вигоди: можливість вчитися безплатно або за якомога меншу плату, більше, ніж дівчата дослухаються порад батьків. Дівчата ж – особи романтичні. Вони так само, як і хлопці, воліють вчитися на бюджеті, але найважливіше для них – престиж, унікальність, шлях проторований друзями чи знайомими. На поради батьків, які “відстали від життя”, зважають лише 3%.

Те, що 38% і хлопців, і дівчат прагнуть вчитися на бюджеті, свідчить про те, що, з одного боку, - далеко не всі впевнені у своїх знаннях. Бо ж відомо, що конкурс на безплатне навчання більший, завдання складніші, і це не тільки в нашій країні, а в усьому світі. З іншого – багато хто не вірить, що можна без “хабаря” стати студентом, то вже краще заплатити в касу.

Зважаючи на такі висновки, хочеться сказати: шановні абітурієнти, вступ – це дуже відповідальний крок у вашому житті, тому пам’ятайте: перш ніж зважитись на щось, добре подумайте, можливо, те, що добре для когось, для вас дасть зовсім інший результат. Адже кожен з вас – це унікальна особистість, пам’ятайте про це.

Стаття з журналу “Куди піти навчатись”.

Опитуання проводилось в 2005 році в одному з великих міст. Загальна картина по всій країні можливо трішки інша, але якщо в місті 32% абітурієнтів приваблює вступ без іспитів і лише 3% зважають на поради батьків, то й по всій країні ці показники не втішні.

Найбільше абітурієнтів хочуть бути філологами, найменше - рибаками: (УП 11.07.2013)

Абітурієнти поточного року активніше подають документи на філологію, правоє, фінанси і менеджмент. Топ-10 напрямків по бакалаврам денної форми, куди подано найбільше заяв:
1. Філологія (майже 47 тис. заяв);
2. Правознавство (близько 30 тис.);
3. Фінанси та кредит (24 тис.);
4. Менеджмент (24,7 тис.);
5. Економіка підприємства (19,4 тис.);
6. Облік і аудит (більше 18 тис.);
7. Комп'ютерні науки (14,5 тис.);
8. Туризм (12,6 тис.);
9. Комп'ютерна інженерія (майже 11 тис.);
10. Маркетинг (10 тис.);

Найменша кількість абітурієнтів, згідно із проміжними даними, подала документи на такі спеціальності, як рибальство (5 заяв), фотомистецтво (19), система забезпечення руху поїздів (21 заява), лісозаготівля (22 заяви), військове управління (32 заяви ), естрадно-циркове мистецтво (33 заяви), богослов'я (34 заяви), поштовий зв'язок (45 заяв), текстильні матеріали (60 заяв) та хімічна інженерія (71 заява).

От і маємо серед безробітних, які шукали роботу 2012-го, переважали менеджери зі збуту, бухгалтери й економісти, а переважна більшість фахівців з вищою освітою мають намір емігрувати. У середньому на одну вакансію претендували 10 осіб, в тому числі серед професіоналів – 5 осіб, серед кваліфікованх робітників з інструментом – 6 осіб, серед фахівців – 8 осіб, серед законодавців, вищих державниж службовців, керівників, менеджерів – 12 осіб. При цьому серед працівників торгівлі та сфери послуг, а також серед осіб без спеціальної підготовки, відповідно, на одне місце претендувало по 13 чоловік, серед робітників з обслуговування технологічного обладнання – 16 осіб, серед службовців – 19 осіб, а серед кваліфікованих працівників сільського господарства – 30 чоловік.

Складається враження, що одні готують нікому непотрібних спеціалістів, а інші так працевлаштовують, щоб збагрити людину подалі. Нема людини нема проблеми і показники гарні. Нехай створюють ВВП в інших країнах, а в нас він і так зашкалює.

Може так і треба, але кому?
eimg.pravda.com.ua/files/2/7/27a0b4e-ukr-tijden33-page18b.jpg
Мисливці за головами дають гарні гроші за гарного спеціаліста...
shepetivka.com.ua/forums/suspilstvo-poli...orali-i-kultury.html
Останнє редагування: 01 серп. 2013 15:15 ким Концепт.
Ці користувачі подякували: Dj Os, pruduk

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
01 серп. 2013 14:39 - 02 серп. 2013 11:49 #86360 від Концепт
Dj Os Шось відповіді не видно
тут мала бути діаграма з усіма результатами опитувань, але вона і вчора не завантажувалась і сьогодні не завантажується, довелось вставити в текст у вигляді таблиці
Останнє редагування: 02 серп. 2013 11:49 ким Концепт.
Ці користувачі подякували: Dj Os

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dj Os
  • Dj Os аватар
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
01 серп. 2013 14:44 #86361 від Dj Os

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
01 серп. 2013 15:20 - 02 серп. 2013 13:33 #86363 від Концепт
Відповідь для Dj Os

"Натомість в школі всіх чешуть під одну гребінку" тут ти правильно підмітив, але це окрема тема для розмови.
"Коли людям нецікава робота, то продуктивність такої праці нульова." Погоджуюсь. shepetivka.com.ua/forums/zahalni-temy/80...nist-ikh-roboty.html

Відповідь для lamer85

Прочитай ось ці теми, дай коментарі, а тоді продовжимо розмову. Сходи в ЦЗ і вони тобі дадуть статистику, або почитай в темі "Як розкрадалась сталь" про Соціально-економічне становище Шепетівського району за різні роки. Правда там море перевірених цифр з офіційних сайтів і нема припущень і таке тобі може не сподобатись. Про шепетівські і про українські реалії, я знаю на порядок більше ніж ти, а пишу на форумі не для того, щоб повипендрюватись (це діагноз для економіки міста, можливо "властьімущіє" припинять замовчувати проблеми і почнуть лікувати причини, а не будуть боротись з наслідками і пробувати "вилікувати" тих хто про це пише).
shepetivka.com.ua/forums/zahalni-temy/80...ozkradalas-stal.html
Село і місто це теж окрема тема. Хлібзаводи, маслозавод і все інше розікрали і порізали не селюки, вони тепер годують Шепетівку і хлібом і молоком.
shepetivka.com.ua/forums/podorozhuvannia...druie-do-kyieva.html
Тут і про палатки і про шепетівських сучасних (не державних) роботодавців.
shepetivka.com.ua/forums/suspilstvo-poli...-vojny-lao-tszy.html
В Шепетівці є нормальні інженери, але цього мало, потрібно вчитись працювати по новому і на цифри потрібно звертати увагу. Це при союзі грошима розкидались і фінансували збиткові заводи і колгоспи...
shepetivka.com.ua/forums/osvita-v-shepet...tantsiv-ruslany.html
А обговорювати припущення типу "Скоріш за все - 99% бітурієнтів взагалі не знає "нафіг воно впало"" вибач, але я не хочу. Якби ти написав 44%, або 54% я б ще подумав, а коли ти всіх під одну гребінку...
Останнє редагування: 02 серп. 2013 13:33 ким Концепт.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • lamer85
  • lamer85 аватар
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
02 серп. 2013 02:22 #86365 від lamer85
В ЦІЙ країні, є тверде переконання, що "інтилігент" - це той хто не працює фізично. А ще - ілюзорний звязок між "інтилігентністю" і дипломом. В звязку з чим - молодь і їхні екс-селюки батьки - найбільш за все прагнуть в цю касту втрапити. Ну а перепустка - ВО. Це ілюзія, яка розбивається при першому ж контакті з сучасним (не державним) роботодавцем - срав він, вибачте, на ваш диплом, коротше кажучи. Скоріш за все - 99% абітурієнтів взагалі не знає "нафіг воно впало". Цифри у статті - майже нічого не означають. Зтриндіти можна шо хоч. Тому й маємо на всю Шепетівку жменьку нормальних інженерів, яких щороку все менше і менше (ну і ще тих, хто працює за покликанням, а не дипломом - і працює, часто, набагато краще "вищоосвітньої" касти), і цілий суботній ринок "інтилігентів". Там шо не палатка - то "красний діплом".
Ці користувачі подякували: Dj Os

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dj Os
  • Dj Os аватар
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
02 серп. 2013 02:45 #86366 від Dj Os
90% молоді взагалі не розуміють шо їм робити в ВУЗі. Одні йдуть шоб від армії закосити, інші бо батьки заставляють, треті бо кенти поступають. Сама велика проблема в тому, шо на навчання йдуть як на каторгу, бо так треба. В школі дитина має зрозуміти, що їй подобається і що в неї найкраще виходить, ким вона хоче стати, а вже тоді вибирати та вступати у ВУЗ. Натомість в школі всіх чешуть під одну гребінку, ті розбредаються хто куди, а лише на курсі третьому починають розуміти шо вони попали зовсім не туди і вчать зовсім не те що їм до вподоби. В підсумку маємо, шо переважна кількість по професії працювати не йде, а вибирає там де більше платять. Коли людям нецікава робота, то продуктивність такої праці нульова. Ось якось така фігня малята.
Ці користувачі подякували: serega777, lamer85

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
03 серп. 2013 12:25 - 04 серп. 2013 14:32 #86378 від Концепт





Відповіді на коментарі дав Вчора 13:33 Знаходяться вони вище.
В інтернеті цієї статті не знайшов, тому поставив фото статті. Якість не ахті, але при бажанні текст можливо прочитати.
Долучення:
Останнє редагування: 04 серп. 2013 14:32 ким Концепт.
Ці користувачі подякували: Dj Os, Filini

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
06 серп. 2013 00:01 - 07 серп. 2013 09:44 #86396 від Концепт
У коридорі школи йде учень молодших класів у відмінному костюмі, п’є дороге пиво і палить хорошу сигару.
Проходить повз директор, бачить це все і трохи офігевщій починає кричати на учня:
– У стінах школи п’єш, та ще й куриш!
– Ще й під час уроку!
– Який клас?
Учень, в черговий міцно затягуючись сигарою, цідить крізь зуби:
– Буржуазія.
Дівчата теж далеко не втікли.
В багатьох сімях діти повністю відбились від рук, та й мами цих дітей самі ще діти. Діти, як губка, вони всмоктують все що бачать і чують. Діти навчились маніпулювати “відсталими від життя” батьками, а ті, відкривши рота, дивляться на них, як на пуп землі.
Останнє редагування: 07 серп. 2013 09:44 ким Концепт.
Ці користувачі подякували: Dentist

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • lamer85
  • lamer85 аватар
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
06 серп. 2013 10:53 #86398 від lamer85
Це тема настільки відірвана від повсякденного життя - що обговорювати її немає ніякого бажання (а головне часу). Хто хоче працювати - буде працювати, хоч з дипломом, хоч без диплома. А хто жде подачки від держави, чи "теплого місця", "посмішки долі" - ну хай і далі чекає. Хай і далі уявляє, як він у напівзубожілій країні буде крутим менеджером, юристом, чи ще яким паразитом. Причому мрії ці, у 99% випадків, закінчаться на зборах полуниці, десь у Польщі, чи Португалії. Але не те воно й дитинство - що вірити у казки. Одна з таких казок - ВО, як засіб досягнення успіху і достатку. ВО може бути в ліпшому випадку невеликою допомогою, наприклад, у пошуку роботи, або ж, просто отримання дозволу працювати за улюбленою справою (зазвичай такі абітурієнти уже наперед знають усю освітню программу, і тратять 5 років життя лише заради "корочки"). Але викладачі, мамаши з перерозвиненим ЧСВ, і такі люди як ви - уперто сіють у розумах молоді цей міф - "без ВО - ти гімно".
Ці користувачі подякували: Dj Os, pruduk

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
07 серп. 2013 10:40 - 07 серп. 2013 11:48 #86429 від Концепт
В мене теж нема бажання і часу відповідати на деякі коментарі, але я це зробив, а ти не прокоментував жодної з запропонованих тобі (01.08.2013 15.20) тем. Тобі більше подобається переливати з пустого в порожнє.
1. Хочемо ми чи ні, але люди пруться в ВУЗи. Багато ВУЗів цього року залишились без першокурсників. МО і Табачник не збираються їх закривати. Вважають, з часом вони самі закриються інші експерти більш жорсткіші. Істина народжується в ході дискусії і розяснювальну роботу потрібно проводити, а не пускати все на "самотьок".
2. Потрібно уважніше читати текст і тема називається - чи свідомо український абітурієнт обирає вищий навчальний заклад? В статті є такий текст.
От і маємо серед безробітних, які шукали роботу 2012-го, переважали менеджери зі збуту, бухгалтери й економісти, а переважна більшість фахівців з вищою освітою мають намір емігрувати. У середньому на одну вакансію претендували 10 осіб, в тому числі серед професіоналів – 5 осіб, серед кваліфікованх робітників з інструментом – 6 осіб, серед фахівців – 8 осіб, серед законодавців, вищих державниж службовців, керівників, менеджерів – 12 осіб. При цьому серед працівників торгівлі та сфери послуг, а також серед осіб без спеціальної підготовки, відповідно, на одне місце претендувало по 13 чоловік, серед робітників з обслуговування технологічного обладнання – 16 осіб, серед службовців – 19 осіб, а серед кваліфікованих працівників сільського господарства – 30 чоловік.

Якщо ти вважаєш цей текст рекламою ВО і вважаєш, що я сію у розумах молоді міф - "без ВО - ти гімно", то вибач мене...
3. Я помітив в тебе хворобливу реакцію на людей з вищою освітою. Згадуєш про якусь касту людей з ВО, про інтелігентів на базарі. Вони не винуваті в тому, що з заводів їх загнали на базар. В них були інші варіанти, збирати полуницю, або займатись домашнім господарством, але вони вибрали базар і це їх вибір. Ти не був у їх шкурі і не маєш права їх судити. В багатьох базарників є діти і їх потрібно годувати. Проблема не в ВО, а в тому що ти кидаєшся в крайності. Світ для тебе чорно-білий, скоріш за все - 99% абітурієнтів взагалі не знає "нафіг воно впало", 99% випадків, закінчаться на зборах полуниці, менеджери і юристи це паразити і пють твою кров. Якщо хтось тобі каже що "без ВО - ти гімно" не звертай уваги. Якщо ти дійсно професіонал, то скажи їм - я заробляю набагато більше, люблю свою роботу, а ти з дипломом за копійки паришся в офісі чи кабінеті і займаєшся тим що тобі не подобається.
Ти мені починаєш нагадувати людей, які свого часу розповідали схожі речі, але трішки в іншій формі. Ми тебе поставимо в стойло і ти будеш на нас пахати, а ні то згноїмо.
Я знаю звідки ноги ростуть, а ти не знаєш мене, мене не цікавлять твої проблеми, а мої нехай тебе не хвилюють. Я вмію вирішувати проблеми і не лише свої. Тому давай не будемо переходити на особистості.
Окей?
Останнє редагування: 07 серп. 2013 11:48 ким Концепт.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.150 секунд
0
репостів
0
репостів