Розмір шрифту: +
2 minutes reading time (461 words)

Як записатися на щеплення від COVID-19 залишками вакцин і дізнатися, чи ви підходите

20210301180634-8981

З 1 березня залишковими дозами Covishield дозволили вакцинувати публічних та громадських діячів. Але не пояснили, як це працює і куди бігти. Пояснюємо

 Міністерство охорони здоров’я дозволило щепити залишками вакцин відомих персон, щоб не пропадали дози препарату Covishield (AstraZeneca), від яких відмовляється частина медиків. І заодно, щоб хоч якось відбивати антивакцинаторські настрої в суспільстві.

Що це за залишкові дози вакцини – у флаконах, які розвозять мобільні бригади, по 10 доз препарату. Після того, як флакон відкривають – препарат потрібно використати за шість годин. Як ні – він псується і його утилізують. І коли відмовляється вакцинуватися хтось із записаних медпрацівників – бригади повинні мати "лаву запасних".

Але хто підпадає під визначення публічних діячів? Як потрапити в список очікування? Чіткої відповіді немає. В МОЗ кажуть, що це вирішують на місцях.

Через це вакцинуватися вже з’явився шанс і у нас із вами. LIGA.Life дізнавалася, як реєструють добровольців в Одесі, Києві, Харкові, Львові та Дніпрі. І за якими ознаками там вибирають публічних чи не публічних осіб.

Які є способи зареєструватися, щоб отримати вакцину?

Якщо ви не лікар і не вважаєте себе публічною особою, ви можете:

Остання можливість з’явилася саме через внесені зміни МОЗ.

Так вдалося вакцинуватися редактору Liga.net Євгену Пилипенку в Київській області. Він запропонував свою кандидатуру, написавши у фейсбуці місцевим лікарям, оскільки ніхто з громадських діячів не виявляв бажання реєструватися.

І вже через три дні йому зателефонували, попросили приїхати зачекати.

Детальніше, як проходить процес вакцинації і що треба покращити, Євген описав у своєму тексті.

Як процедуру реєстрації та відбору бачать у МОЗ? 

Кожна область має свого координатора, до якого можна звернутися.

Також радять телефонувати в пресслужбу облдержадміністрації чи обласний центр громадського здоров’я.

"Вони передають ваші контакти мобільній бригаді і, коли є залишки препарату, вас набирають і кажуть, що треба протягом години підійти", – пояснили в пресслужбі головного санітарного лікаря Віктора Ляшка.

 

Кого вважають публічною особою, яку можна щепити залишками?

 

У наказі від 1 березня МОЗ перераховує таких публічних діячів: перші особи держави, громадські діячі, діячі культури та спорту, лідери релігійних спільнот. Це люди, які є лідерами думок для когось, пояснюють у Ляшка.

"Людина, яку вакцинують, і вона виставить в соцмережі якийсь пост-звернення для того, щоб підтримати вакцинацію і показати, що це безпечно. Це та людина, яка може за собою підтягнути охочих вакцинуватися", – пояснили в пресслужбі.

Певних критеріїв – 10 000 підписників у ваших соцмережах чи тисяча – немає. Все визначають на місцях.

Якщо людина авторитетна в певній місцевості, місцеві ОДА про це мають знати, вважають у Ляшка.

Громадський діяч може бути популярний в Житомирі, але про нього не знають у Києві – так у МОЗ пояснюють рішення передати цей вибір на місця.

6 книг, які допоможуть краще зрозуміти 2021 рік. Ч...
Как оформить авто в «АвтоХабе»
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Середа, 24 квітня 2024

0
репостів
0
репостів