Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (557 words)

«Прозоррі» допорогові закупівлі в Шепетівці відмінили

«Прозоррі» допорогові закупівлі в Шепетівці відмінили
Обов’язкові допорогові закупівлі комунальними закладами міста Шепетівка були скасовані до 1 квітня 2017 року.
6 жовтня з метою «забезпечення прозорості та відкритості закупівель» Шепетівська міська рада прийняла рішення про впровадження обов’язкових допорогових закупівель товарів та послуг комунальними установами міста на закупівлі вартістю більш як 50 тисяч гривень.
22 грудня рішенням з таким же формулюванням депутатами було скасовано. «За» відміну та для «забезпечення прозорості та відкритості закупівель» проголосувало 24 депутати + 1 міський голова, проти – 2 (фракція «Самопоміч»).
Основною метою реформи публічних закупівель є суттєве зниження корупції під час закупівель за публічні кошти, досягнення максимальної ефективності та економії. Успішна реалізація проекту має повернути довіру бізнесу до держави та стимулювати його до участі в державних тендерах.
Проект рішення Шепетівської міської ради щодо

Проект рішення Шепетівської міської ради щодо "відтермінування" допорогових електронних закупівель
Джерело: публікація у Facebook депутата Примака В.О. (Самопоміч)

Історія запровадження допорогових закупівель через Prozorro в Шепетівці:

06 жовтня 2016 р. на 13 сесії Шепетівської міської ради 20 депутатів та міський голова прийняли рішення про встановлення нижнього порогу для обов’язкового проведення допорогових закупівель виконавчими органами, комунальними закладами, установами та підприємствами Шепетівської міської ради товарів і послуг – в розмірі від 50 000,00 грн. із застосуванням  інформаційно-телекомунікаційної системи «ProZorro».
Рішення 13 сесії Шепетівської міської ради  про запровадження допорогових закупівель через майданчик «Прозорро»
Вже на 16 сесію (15.12) було винесено проект рішення про скасування рішення від 6 жовтня про запровадження використання Прозорро.
Голосуванню передувало активне обговорення на депутатських комісіях та громадське обговорення за участі бухгалтерів установ, депутатів та громадськості.
Недоцільність відміни рішення доводить наша аналітика: лише п’ять установ здійснювали допорогові закупівлі і при цьому досягли значної економії публічних коштів, більшість установ не здійснювала закупівель через майданчик електронних закупівель «Прозорро». 
15 грудня рішення про відміну допорогових закупівель в місті не набрало необхідної підтримки у депутатів.

Однак рішенням №3 від 15 грудня 2016 року з 01 січня 2017 року було введено 0,5 ставки бухгалтера для дитячих садочків та шкіл у зв’язку з введенням в дію Закону  України «Про відкритість використання публічних коштів», «Є-Data», Закону  України  «Про публічні закупівлі».
Результати голосування депутатів по питання запровадженню і відміни електронних закупівель через «Прозорро»
Результати голосування депутатів по питання запровадженню і відміни електронних закупівель через «Прозорро»

На 22 грудня була запланована 17 сесія міської ради на яку було винесено для розгляду лише одне питання – бюджет міста на 2017 рік. Однак вже на сесії був також представлений проект рішення про відтермінування рішення про електронні закупівлі від 6 жовтня. Проект передбачав відтермінування дії рішення про електронні закупівлі до 01.04.2017 року. 

Депутати фракції «Свобода» запропонували скоротити даний термін до 01.03.2017, однак ця пропозиція не отримала підтримки у депутатів.

В результаті голосування рішення було підтримано. Серед присутніх 22 депутати та міський голова проголосували за відтермінування дії рішення, два депутати з фракції «Самопоміч» проголосували «проти».

На жаль, на сайті міської ради на 26.12 не було опубліковане рішення, тому в публікації послуговуємось опублікованим депутатом проектом. Серед іншого там вказано:

3.2. Забезпечити дотримання принципів:

- добросовісної конкуренції серед учасників;

- максимальної економії та ефективності;

- відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель;

- недискримінації учасників;

- об’єктивної та неупередженої оцінки тендерних пропозицій;

- запобігання корупційним діям і зловживанням.

Дивно бачити такі рішення сьогодні, адже впроваджена реформа публічних закупівель та майданчик електронних закупівель Prozorro направлені саме на вирішення цих питань.

Хотілося б бачити у діях міської ради більше послідовності у діях та прийнятті рішень для заощадження публічних коштів, попередження корупції, впровадженні реформ та нових методів господарювання.

Цю та іншу цікаву інформацію ви завжди можете прочитати на сторінках блогу ГО "Об'єднання ініціатив "Коло". http://ngokolo.blogspot.com/2016/12/blog-post_27.html
Запрошуємо до співпраці та спільної роботи над змінами у нашому місті!
Як заощадити 50 тис. грн на тендері через Prozorro...
Он-лайн отримання довідок та витягів з Державних ...

Читайте також:

 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Середа, 24 квітня 2024

0
репостів
0
репостів