Диво ягода
У кінці літа і ранньої осені збирають урожай цієї дивної ягоди. Тільки в нашій країні існує близько 3000 сортів, які ділять виноград на чорний, рожевий, білий, є також і безкісточкові сорти.
Ось вже, яке покоління використовує корисні властивості винограду у їжу і для лікування. “Ампелотерапія” – так називається медичний метод вживання винограду (виноградолікування), який запропонував свого часу російський учений В. Н. Дмитриєв. Його використовують для очищення організму і в цілях його відновлення при виснаженні, а також з успіхом застосовують у поєднанні з медикаментозним лікуванням.
Усі ми знаємо, яке смачне вино, сік, родзинки (кишмишем називаються сушені ягоди безкісточкових сортів) виходять з цієї ягоди. Більше того, виноград також маринують, консервують, і роблять з нього варення, сиропи, компоти, виноградний мед (безалкогольний напій), мармелад, желе, з ним печуть пироги, торти, струделі.
У гронах цієї рослини містяться: легкозасвоювані цукри (глюкоза, фруктоза), органічні кислоти (винна, лимонна, щавлева, яблучна),пектини,провітамін А,вітамін С,вітамін В6, фолієва кислота.
В ньому знаходиться багато легкозасвоюваних мікро- і макроелементів таких як цинк, залізо, мідь, кальцій, магній, калій. Ці елементи робить ягоду особливо необхідною для людей з захворюваннями серця. Виноград показаний при недокрів’ї, при хворобах шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, хронічних бронхітів і ожиріння, здатний виводити з організму шлаки і токсини, очищаючи і оздоровлюючи його. Кісточки цієї рослини містять в собі безліч цінних активних речовин, зокрема, поліфеноли, які є сильними природними антиоксидантами, а вони, як відомо, захищають клітини нашого організму від старіння. Кісточки використовуються для лікування алергії, для виготовлення харчових добавок і ліків, а також багатьох косметичних засобів, що містять їх екстракт або масло
Правильне зберігання винограду допоможе надовго зберегти свіжість і користь винограду. Для оптимальних умов рекомендується прохолодне приміщення, в якому забезпечений постійний доступ повітря. При цьому слід враховувати, що ягоди ні в якому разі не мають бути пошкодженими або м’якими. Мити його краще в теплій воді, щоб видалити пил і комах, адже виноград завжди можна помістити в холодильник. Легкий білий наліт говорить про те, що перед нами свіжі ягоди. Найдовше зберігається чорний виноград.
Калорійність винограду надає йому здатність дарувати енергію і надавати сил ослабленій людині. Але у будь-якому випадку треба пам’ятати про те, що ягоди цієї рослини, особливо його кісточки і шкірка – непроста їжа для нашого шлунку. Людям, у яких є виразки або гастрити, а також інші гострі або хронічні захворювання, слід бути обережним, адже надмірне вживання винограду або вживання його на голодний шлунок можуть принести шкоду його слизовій оболонці. Навіть здоровим людям, які хочуть зробити виноград постійним продуктом у своєму звичайному або дієтичному раціоні, слід поступово вводити його у вживання. Не варто також поєднувати цю ягоду з молочними продуктами, інакше виникнуть процеси бродіння, і, як результат, неправильне переварювання і засвоєння. Слід також нагадати любителям винограду, що його фруктові кислоти і цукри виявляють руйнівну дію на ослаблену зубну емаль. Тому про всяк випадок ( особливо на ніч) краще прополоскати порожнину рота після їди з його участю.
Коментарі