Розділ Бізнес

На Шепетівщині знову взялись за нелегальних працівників

Автор 10 липня 2020, 16:24

На виконання окремого доручення Голови Держпраці з 9 липня поновлено проведення превентивних заходів у сфері праці та охорони праці за місцем фактичного здійснення суб’єктами господарювання підприємницької діяльності з врахуванням вимог постанов Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 та від 20.05.2020 № 392.

На виконання розпорядження голови районної державної адміністрації Юрія Басюка від 30 червня 2020 року №172/2020, працівниками управління соціального захисту населення Шепетівської райдержадміністрації, разом з представниками управління Держпраці у Хмельницькій області, Шепетівського управління ГУ ДПС у Хмельницькій області, Шепетівського ВП ГУНП у Хмельницькій області 9 липня 2020 року здійснено обстеження суб’єктів господарювання, які знаходяться на території Ленковецької об’єднаної територіальної громади.

Під час обстеження у одного з підприємців с. Ленківці було виявлено неоформлених працівників. Проведено інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо неприпустимості використання незадекларованої праці для роботодавців та найманих осіб, які здійснюють діяльність на території стихійної торгівлі в с. Чотирбоки (Ленковецька ОТГ). Для присутніх було роз'яснено, що державні соціальні гарантії (у тому числі мінімальна заробітна плата) обов’язкові на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання. Під час відвідування дільничним офіцером Шепетівського ВП ГУ НП у Хмельницькій області на одного з порушників правил торгівлі (ст.155 адмінкодексу України) було складено адміністративний протокол.

З метою недопущення порушень законодавства про працю підприємцям та працівникам рекомендовано ознайомлюватись з інформацією щодо роз’яснень трудового законодавства на сайті Шепетівської РДА. Також поширювалась повна добірка інформації щодо вимог чинного трудового законодавства, в тому числі вручались пам’ятки щодо дотримання норм законодавства про працю та відповідальність за їх порушення.

Загалом, за І півріччя 2020р. обстежено 97 об'єктів господарювання району щодо легалізації трудових відносин та виявлено 12 порушень трудового законодавства. Завдяки проведеним заходам інформаційно-роз'яснювального характеру, 63 особи виведено з «тіні» та офіційно працевлаштовано.

Крім цього, було створено 74 нових робочих місць. Зареєстровано 41 суб'єкт господарської діяльності та укладено 24 трудових договорів фізичних осіб-підприємців з працівниками

Виїзне засідання комісії з питань легалізації виплати заробітної плати

Легалізація заробітної плати, прихованої зайнятості на сьогодні є одним з пріоритетних напрямків роботи районної влади. Тому, з метою здійснення аналізу та моніторингу таких проблемних питань, на виконання розпорядження голови районної державної адміністрації Юрія Басюка від 30 червня 2020 року №172/2020, 9 липня 2020р. було проведено виїзне засідання комісії з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення в Ленковецькій ОТГ за участю завідувача сектору з питань праці, соціально-трудових відносин та з питань сім'ї управління соціального захисту населення Валькової Н.Г, представників управління Держпраці у Хмельницькій області, Шепетівського управління ГУ ДПС у Хмельницькій області, Шепетівського ВП ГУНП у Хмельницькій області.

На засіданні заслухано суб’єктів підприємницької діяльності щодо легалізації ними трудових відносин з найманими працівниками. Проаналізовано причини нарахування заробітної плати нижче встановленого законодавством мінімального рівня. Представники бізнесу, даючи свої пояснення, зобов’язалися в найкоротший термін узаконити трудові відносини з найманими працівниками та унормувати їх згідно законодавства про працю.

Представники робочої групи довели до відома керівництво Ленковецької ОТГ щодо виявленої стихійної торгівлі на території с. Чотирбоки.

Члени робочої групи і надалі будуть здійснювати моніторинг дотримання норм трудового законодавства суб’єктами господарської діяльності району.

Управління соціального захисту населення

0
репостів
0
репостів