Розділ Суспільство

Славутський депутат будує базу відпочинку на природоохоронній території

Автор 20 квітня 2024, 17:39
Славутський депутат будує базу відпочинку на природоохоронній території Фото зі сторінки "Типова Славута"

Днями у соцмережах мешканці Шепетівщини обурились будівництву, яке розпочалось на береговій лінії Стриганського озера. Каскад цих водойм також відомий під назвою "Голубі озера". Воно й не дивно, адже це територія Національного природного парку «Мале Полісся». Ми дізнавались хто стоїть за будівництвом і на яких правових підставах.

Почнемо з того, що Національний природний парк — категорія природно-заповідного фонду в Україні та світі, територія, зазвичай визначена у законі та у державній власності, що охороняється від більшості видів людської діяльності та забруднення. Національний парк є природоохоронною територією категорії II згідно з визначенням МСОП.

З фото видно, що на земельній ділянці на береговій лінії уже зведений бетонний фундамент. Це вже явно не схоже на будівництво тимчасової споруди.

Відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності — це одноповерхова споруда, яка виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

До речі, стаціонарна тимчасова споруда — це споруда, яка має закрите приміщення для тимчасового перебування людей і за зовнішнім контуром площу до 30 м².

Хто "вділив" земельну ділянку

Ми знайшли розпорядженя Хмельницької ОВА від 14 вересня 2023 року, де за підписом першого заступника начальника обласної військової адміністрації Сергія Тюріна цю ділянку надали у довгострокову оренду на 15 років.

Приватному підприємству “Юлія” для довгострокового тимчасового користування у рекреаційних цілях виділили лісову ділянку площею 0,65 га у межах кв. 5 вид. 20 Стриганського лісництва філії “Славутське лісове господарство” Державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України”, розташованої на території Крупецької сільської ради Шепетівського району, без їх вилучення у постійного лісокористувача Державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України”.

Державному спеціалізованому господарському підприємству “Ліси України” рекомендували укласти договір на використання вказаної лісової ділянки, передбачивши плату за її використання.

Приватному підприємству “Юлія” дозволили приступити до використання лісової ділянки після укладення договору з Державним спеціалізованим господарським підприємством “Ліси України”. Наказали використовувати лісову ділянку виключно в рекреаційних цілях з дотриманням вимог земельного, лісового та природоохоронного законодавства, існуючих обмежень та обтяжень.

Хто ж будується

Згідно реєстрів, одноосібним власником ПП “Юлія” являється депутат Славутської міської ради Федотов Юрій Володимирович. Окрім того, що він член партії «Європейська солідарність», він відомий як співвласник ПП “Славутський бетонно-розчинний завод” та місцевий забудовник.

Федотов Юрій Володимирович

Як йдеться у місцевих газетах Юрій Федотов уже звів для славутчан понад 150 квартир, багато інших об’єктів. Кілька років тому ТОВ «Славута-Юнікс» завершив спорудження в мікрорайоні «Сонячному» 36-квартирного будинку поліпшеного планування із облаштованою навколо нього територією. І біля «Епіцентру» будівельники вигнали коробку майбутнього 24-квартирного будинку.

Не так давно славутський «Юнікс» займався оздобленням фасаду великого корпусу гуманітарного факультету Національного університету «Острозька академія». Будували дорожнє полотно до «Аква-Родоса» чи майданчик біля територіального центру в Берездові; виконувати значний обсяг будівельних робіт на території майбутнього елеватора СФГ «Клепачі» біля Славутського залізничного вокзалу чи дорогу в Улашанівській ОТГ; споруджувати фермерське приміщення в малоправутинському «Світанку» чи облаштовувати сушарки на зернотоку в «Перлині Полісся», що у Великому Скниту.

Що ж будують у національному природньому парку

База відпочинку попередньо отримала наву Silentium. Саме під такою назвою створена сторінка у фейсбуці, яка й прокоментувала будівництво:

На даній ділянці створюється нова зона рекреації. Всі дозвільні документи і план благоустрою території узгоджені зі всіма відповідними інстанціями. Земельна ділянка знаходиться в довгостроковій оренді згідно розпорядження голови військової адміністрації і заключеного договору оренди. Земельна ділянка згідно класифікатора НПП «Мале Полісся» є господарською зоною. Всі червоні лінії є дотриманими. Також вздовж усієї берегової лінії будуть встановлені сміттєві баки і нарешті локалізовані стихійні сміттєзвалища.

Однак представники бази відпочинку дипломатично замовчали, що наспраді по плану там має ще збудуватись як мінімум 5 будиночків, адміністративне приміщення та туалет. Також планується буріння свердловини та облаштування повноцінної каналізаційної мережі із величезним септиком.

Перед ними мають бути облаштовані доріжки з окремим зеленими зонами.

Останнє редагування 20 квітня 2024, 19:27
0
репостів
0
репостів