Розділ Суспільство

Лісівники нагадали розміри штрафів за незаконно зірвані первоцвіти

Автор 28 лютого 2024, 16:31

Надворі по-весняному тепло. У лісі уже рясно квітнуть підсніжники та фіалки. Розпускаються проліски та Шафран Гейфеля. Попри постійну роз’яснювальну роботу та заборону збирання, деякі несвідомі громадяни відкрито і нахабно ігнорують закони, позбавляючи своїх дітей і онуків можливостей побачити квітучу красу першоцвітів в майбутньому. Тому лісівники нагадали роміри штрафів за такі дії.

Перші весняні квіти мають величезне значення у житті лісу як цілісного природного комплексу. Вони напоюють нектаром комах, годують пилком і насінням птахів та інших мешканців лісу.

Ми щороку нагадуємо – не зривайте первоцвіт. Залиште його у лісі. Зірвавши квітку, людина позбавляє рослину можливості утворити насіння.

Наведемо простий приклад: зірвати стеблину з трьома первоцвітами – це знищити близько 40 насінин.

До того ж, за незаконний збір та продаж первоцвітів в Україні передбачена адміністративна відповідальність. А також нараховується шкода, яка може тягнути за собою й кримінальну відповідальність.

Що загрожує правопорушникам

  • ст. 88/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – штраф від 510 до 1700 грн.
  • Якщо об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, розмір штрафних санкцій значно зросте і становитиме від 1700 до 3655 гривень.
  • За один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена компенсація від 49 до 62 грн.

Для прикладу, за кожен екземпляр незаконно зірваної червонокнижної рослини передбачена компенсація:

  • підсніжник білосніжний — від 49 до 62 грн;
  • цибуля ведмежа (черемша) — 62 грн;
  • сон-трава – від 37 до 62 грн.

Ми закликаємо всіх бути свідомими та відповідальними. Давайте разом збережемо природне багатство нашої країни та захистимо первоцвіти, щоб майбутні покоління також могли милуватися їхньою красою.

За матеріалами Подільского лісового офісу та НПП "Мале Полісся"

0
репостів
0
репостів