Розділ Суспільство

Що буде якщо не платити за комунальні послуги на час карантину

Автор Євген Бондар 05 квітня 2020, 16:18

Під час карантину з різних причин частина мешканців міста та району не мають можливості оплатити комунальні послуги, але наявність заборгованості із комунальних послуг тягне за собою застосування заходів впливу. Про встановлені в таких випадках законом гарантії консультує головний спеціаліст Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євген Бондар.

Заборона припинення надання комунальної послуги

У разі непогашення в повному обсязі заборгованості за спожиті комунальні послуги її виконавець має право обмежити або припинити надання такої послуги, дотримавшись встановленої законом процедури.

Проте на період дії карантину та протягом 30 днів з дня його відміни законом забороняється припинення чи зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Зазначу, що така заборгованість все ж не анулюється, її у будь якому разі необхідно сплатити.

Пеня за прострочення оплати не нараховується

Протягом карантину та 30 днів після нього не нараховуватиметься пеня за несвоєчасне здійснення платежів за послуги. Це стосується і комунальних (газ, електроенергія, опалення, водопостачання та водовідведення, поводження з побутовими відходами), і житлових (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, обслуговування ліфтів, тощо) послуг.

Заборона звернення стягнення на житло боржника з комунальних послуг Житло особи, яка має борг з оплати комунальних послуг і щодо якої є рішення суду про стягнення такого боргу, під час карантину та наступних 30 днів не може бути предметом стягнення. Тобто квартиру чи будинок, які належать на праві приватної власності громадянину, не можуть продати з публічних торгів і на вулиці вона не залишиться. Але інші заходи примусового виконання, передбачені законом, до нього все ж підлягатимуть застосуванню.

0
репостів
0
репостів