Розділ Суспільство

Одного із залякувачів нардепу досі шукають, а інший виявився глухонімим

Автор 16 вересня 2019, 11:15

Позачергові парламентські вибори вже давно минули минули, Олексій Жмеренецький вже обраний нардепом, але слідство щодо погроз йому досі триває. Так суд 6 вересня призначив медичну експертизу, адже чоловік, якого підозрюють у погрозах нинішньому депутату, заявив, що він глухонімий.

17 липня Шепетівський міськрайонний суд розглянув клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту до підозрюваного Андрія Л. за ч.1 ст.129 КК України. За версією поліції, він разом з невстановленою досудовим розслідуванням особою чоловічої статті, 13 липня 2019 року близько 14 години прибули на автомобілі-таксі марки "Fiat Linea" в м. Шепетівка Хмельницької області, з метою примушування кандидата у народні депутати України зняти свою кандидатуру з позачергових виборів народних депутатів України.

В подальшому, він та інша невстановлена на цей час органом досудового розслідування особа чоловічої статі, 13.07.2019 року близько 16-ої години 14 хвилин, діючи умисно, перебуваючи в м. Шепетівка Хмельницької області, поряд із приміщенням офісу кандидата в народні депутати України, розташованого за адресою вул. Островського,6, з метою примушування останнього зняти свою кандидатуру з позачергових виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі №190, підійшли до нього та в усній формі висловили у бік потерпілого погрозу вбивством, повідомивши «зникни з даного округу, як кандидат у депутати, якщо не хочеш бути «дирявим», яку кандидат сприйняв реально, як таку, що може здійснитись.

У своє виправдання Андрій Л., який, як виявилося, є глухонімим, заперечив озвучення погроз вбивством Жмеренецькому. Однак зазначив, що того дня перебував біля штабу кандидата і бачив, як незнайомий чоловік зустрічався з іншим незнайомим чоловіком. Хоча з відео камер спостередження цього і не скажеш.

Крім цього, підозрюваний просив суд при обранні запобіжного заходу врахувати, що на його утриманні перебувають п’ятеро неповнолітніх дітей та дружина, яка не працює. Зрештою, слідчий суддя застосував до нього особисте зобов’язання до 14 вересня, поклавши низку обов’язків: носити електронний браслет, не відлучатися з міста Києва та Київської області без дозволу слідчого, прокурора або суду; утримуватись від спілкування з потерпілим і двома свідками; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон.

Фігурант справи не погодився з мірою запобіжного заходу, яку просив слідчий, і оскаржив ухвалу суду першої інстанції. Підозрюваний Андрія Л. вважав, що йому необґрунтовано оголосили підозру, оскільки для цього відсутні докази. На його думку, пред’явлена підозра не містить підтверджень про настання негативних наслідків психологічного характеру або про зміни в особистому чи державному житті потерпілого.

І додав, що в ухвалі Шепетівського міськрайонного суду і в повідомленні про підозру не конкретно викладені фактичні обставини справи; не вказано, хто саме з двох чоловіків висловили в бік потерпілого погрозу вбивством. При цьому Андрій Л. є глухонімим, а тому висловити усну погрозу не мав фізичної можливості, оскільки є інвалідом з дитинства з вадами слуху та мови, йдеться у тексті апеляційної скарги.

Натомість колегія суддів Хмельницького апеляційного суду дійшла висновків безпідставності доводів апеляційної скарги підозрюваного і залишила все без змін.

 Ще однією цікавою деталлю справи є сам автомобіль Fiat Linea, на якому приїхали підозрювані. 15 липня слідчий визнав автівку речовим доказом у кримінальному провадженні, яка повинна зберігатися на території Шепетівського відділу поліції. Наступного дня місцевий суд арештував транспортний засіб, заборонивши власнику та іншим особам ним розпоряджатися і користуватися.

31 липня Шепетівський міськрайонний суд виніс нову ухвалу, пов’язану з цим автомобілем. Власник Fiat Linea через свого адвоката направив клопотання про скасування арешту на машину. Пояснив, що шепетівська поліція не створила належних умови для зберігання транспортного засобу, що може призвести до його пошкодження і нанесення збитків.

Водночас прокурор та слідчий в судовому засіданні зазначили, що ще не всі слідчі дії з арештованим автомобілем проведені. Також заперечували задоволенню клопотання в частині передачі автомобіля власнику на відповідальне зберігання.

Проте Феміда з’ясувала, що будь-яких доказів того, що власник автомобіля може приховати, пошкодити, знищити цей транспортний засіб, сторона обвинувачення не наддала. Також були відсутні достатні дані того, що скасування арешту може негативно вплинути на хід досудового розслідування. Тому суд передав власнику його авто на зберігання до часу скасування самого арешту майна.

Тут треба зауважити, що у день погроз вбивством кандидату в нардепи Жмеренецькому, за кермом Fiat Linea перебував не власник цієї автівки.

6 вересня Шепетівський міськрайонний суд призначив комісійну судово-медичну експертизу у рамках кримінального провадження, адже 21 серпня 2019 на підставі ухвали слідчого судді з архіву Київського міського центру медико-соціальної експертизи по вул. Петра Запорожця, 26 в м. Київ було вилучено медекспертну справу на ім`я підозрюваного.

Враховуючи вищезазначені обставини, виникла необхідність провести комісійну судово-медичну експертизу.

Суд доручив експертам Хмельницького обласного бюро судово-медичних експертиз з’ясувати, чи має місце глухота у підозрюваного та який її ступінь; на якій відстані від вушних раковин він може чути розмовну мову; чи є порушення мови і яка ступінь німоти; чи здатний громадянин спілкуватися вербально?

Також суд дозволив при проведенні комісійної судово-медичної експертизи залучати лікарів інших спеціальностей, в яких виникне необхідність.

Розслідування кримінального провадження триває. Поліцейські працюють над встановленням ще однієї особи, причетної до здійснення погроз кандидату. 

 

Останнє редагування 16 вересня 2019, 12:22

Відео

0
репостів
0
репостів