Розділ Суспільство

Що чекати в новому опалювальному сезоні шепетівчанам?

Автор Поліщук М.А. 31 серпня 2014, 01:07
Для когось 1 вересня асоціюється зі зборами до школи, для когось із закінченням відпусток, хтось проводжатиме літо, а хтось з радістю зустрічатиме осінь. Для комунальної сфери ця дата означає, що часу на підготовку до нового опалювального сезону практично не залишилось, тим паче, що вже кінець літа видався доволі прохолодним. Є велика вірогідність того, що опалювальний сезон доведеться розпочинати раніше.
27 серпня відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації, на якому розглядали питання про стан виконання заходів з підготовки житлово-комунального господарства та об'єктів соціальної сфери області до роботи в осіньо-зимовий період 2014/2015 років. За словами очільника міста підприємства житлово-комунального господарства активно готуються до нового опалювального сезону. Управлінськими компаніями «Управдом» та «Житлофонд», об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків до зими підготовлено 245 будинків, що складає 70 відсотків від їх загальної кількості. Також проведено ремонт покрівлі у 26 будинках, ремонт, промивку опалювальних систем, засклено вікна на сходових клітинах, проведено заміну вхідних дверей в будинках. До роботи в новому опалювальному сезоні підготовлено 83 відсотки котелень, що знаходяться в концесії ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», проведено заміну 700 метрів теплових мереж.

На перший погляд підготовка йде за планом і ніяких складнощів виникнути не повинно, але є така собі цифра 36, ось вже який місяць поспіль вона майорить в звітах Нафтогазу навпроти заборгованості ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» в мільйонах гривень за спожитий газ. Підприємство досі боргує 36 608 549 грн, а остання проплата в сумі 250 000 грн датована травнем цього року. Виходить як тільки завершується опалювальний сезон, так відразу і платити підприємству нічим. Куди ж зникають кошти населення, яке справно платить за спожите тепло? В коментарях до однієї з новин на сайті, генеральний директор Пустовойт Олександр Степанович особисто озвучив, що населення боргує всього 4 500 000 грн.

Щоб дати відповідь на це питання, для початку, ми хотіли би з вами поділитися результатами журналістського розслідування наших запорізьких колег, які пролили світло на кінцевого власника ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». Як ми вже згадували, за управлінською компанією стоять компанії з Кіпру. Та виявляється її послуги просували з міністерських кабінетів.

Знайомтесь: Державне підприємство “Агентство розвитку житлово-комунального господарства”. Створене в 2008 році наказом тодішнього міністра з питань житлово-комунального господарства України Олексієм Кучеренком.

Як було зазначено на інформаційних проспектах агентства, це державна консалтингова компанія, яка створена для більш ефективного розвитку ЖКГ України. Агентство розвитку ЖКГ створює довірливі відносини між Бізнесом та Державою в сфері ЖКГ та допомагає залучати інвесторів в модернізацію та управління системою тепло- та водопостачання населених пунктів.

Та апогею розвитку структура досягла за керівництва Андрія Карпенка. Наприкінці нульових він був ледь не найуспішнішим бізнесменом на газовому ринку. Йому було підконтрольні кілька облгазів та Концерн «Укргаз».  Втім, пізніше своєї частки власності в облгазах він лишився. Тож Карпенко ринувся впроваджувати поставленні завдання в дію та, заодно, освоюватися на новому для себе ринку.

За час його керівництва, публічним партнером держагентства було ТОВ «Комунальні системи України», яке є співвласником ТОВ «Шепетівка Енергоінвест».

Засновниками ТОВ «Комунальні системи України» значать дві компанії – ТОВ «Центр комунального розвитку» та ТОВ «Агентство муніципального господарства». Власником останнього з 2011 року є кіпрська компанія Alviranda holding limited. Ця ж кіпрська компанія в 2011 році стала співвласником, на пару з мешканцем Дніпропетровська Селезньовим Степаном Миколайовичем, ТОВ «Центр комунального розвитку». В свою чергу, згідно кіпрського реєстру, засновниками кіпрської компанії є Maskot limited з Сейшельських островів. Але вдаватися в розшуки за кордоном не має сенсу. Розгадка набагато ближче, оскільки на рубежі 2012-2013 років директором ТОВ «Агентство муніципального господарства» став вже згаданий Андрій Карпенко, підтвердивши, м’яко кажучи, не досить законне лобіювання приватних інтересів на державній посаді.

Що цікаво, в 2010-2011 роках власником ТОВ «Агентство муніципального господарства» була Інна Крамаренко. В той час вона була співробітницею Концерну «Укргаз». Як писала вона в своєму резюме, окрім іншого, на цій посаді вона займалася оформленням договору про спільну співпрацю підприємств в комунальній сфері в Смілі. Її робота вилилася в реєстрацію управлінської компанії  ТОВ «Сміла енергоінвест», яка до речі Нафтогазу зараз боргує взагалі колосальні 63 218 160 грн.

В свою чергу, зараз директором ТОВ «Центр комунального розвитку» значить Ксенія Амурова. За керівництва Карпенко «Агентством розвитку ЖКГ» вона була керівником відділу по роботі з регіонами.

На цей час Держагентство не може похвалитися хоч якою-небудь активністю. Його сайт, зроблений на безкоштовній блоговій платформі «Blogger», як і сайти всіх споріднених структур ТОВ «Комунальні системи України», давно забутий.

Отож, як ми бачимо, всі підприємства пана Карпенка боргують Нафтогазу за спожитий газ. Як же вони будуть виходити з ситуації? Судячи з нинішньої діяльності ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», яка спокійно набирає штат нових працівників, бізнесмен пробує домовитись з чиновниками Нафтогазу, щоб вони й надалі закривали очі на борги підприємства як і за часів Януковича. Хоча після Євромайдану були спроби змотати вудочки, залишивши містян з боргами і без котлів в котельнях в придачу, та не вдалось. В будь якому разі, очевидно, що нами зараз цинічно прикриваються, бо ніхто не залишить звичайних мешканців без тепла.

В ці дні, як ні в чому не бувало, делегації ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» ходять на зустрічі з шепетівчанами. Я побував на декількох. Для мене досі залишається загадкою мета таких зібрань, тому що представники повідомляють присутнім про новий збільшений тариф на тепло, не дають жодних відповідей на поставлені питання і швидко тікають. Всі питання людей про недостатні температурні показники в квартирах, перерахування в разі вимкнення теплопостачання та аварії залишаються без відповідей, делегації лише "переводять стрілки" на ЖЕКи та закликають дзвонити їм на гарячу лінію. Люди обурені розходяться по домівках, а на сайті підприємство радо звітує, яка продуктивна та плідна була зустріч.

Треба окремо згадати про доволі успішу роботу зі ЗМІ у всіх містах де працюють дочки ТОВ «Комунальні системи України». Їх діяльність висвітлюють виключно в позитивному ключі або взагалі ніяк. Чому так відбувається, я гадаю пояснювати не потрібно. Залишимо це на совісті колег, рано чи пізно за це вони поплатяться довірою аудиторії. Прикро лише, що генеральний директор ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», за звичкою, замість аргументовної дискусії на сторінках нашого сайту, чомусь переходить на образи нашого журналіста та називає його паном Одудом. Очевидно йому невтямки, що головним опонентом зараз в нього є не свободівці, а свідомі шепетівчани, які не ведуться на проплачені статті в газетах та анонімні коментарі. Всі ці істерики доводять лише те, що домовитись, як з попереднім мером Антонюком, не вдалося. До речі, користуючись нагодою, хотів би попередити цих анонімів, що адміністрації відомі всі комп'ютери з яких відсилались коментарі, і якщо ви спробуєте продовжите цей цирк надалі, то комусь буде дуже соромно за розіграну виставу.

На виконкомі 26 серпня черговий раз планувалося заслухати інформацію про стан погашення боргів ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». На жаль, жоден представник вказаного підприємства не з’явився на засідання і не надав інформацію про стан розрахунків. Тому виконавчий комітет подав позов до Господарського суду Хмельницької області щодо внесення до концесійної угоди пункту, який зобов'яже ТОВ «Шепетівка-Енергоінвест» своєчасно розраховуватися за газ.

Головне для шепетівчан усвідомити те, що ми всі разом стали заручниками цих горе бізнесменів. Прошу не піддаватись на маніпуляції та популізм, які спрямовані на те щоб приспати нашу увагу. Поширюйте цю статтю серед друзів, роздрукуйте для тих, хто ще не користується інтернетом та готуймося до тривалої боротьби за тепло в наших оселях, тому що в київських владних кабінетах зараз не дуже переймаються незаконною діяльністю цих ділків і лише ми можемо зараз стати на шляху їх незаконного збагачення за наш рахунок.

Останнє редагування 31 серпня 2014, 14:34
0
репостів
0
репостів