Розділ Суспільство

Ілля Риголь: щоб зрозуміти, що дитина в небезпеці іноді достатньо хвилини

Автор 07 липня 2023, 20:31

8 липня своє професійне свято відзначають ювенальні інспектори поліції. Тож традиційно з цієї нагоди ми знайомимо громадськість із найкращими представниками поліцейської професії. Цього разу в об'єктиві головний "дитячий" поліцейський Ізяславської громади Ілля Риголь.

Ілля прийшов до лав Національної поліції три роки назад, вже маючи педагогічний досвід. Адже раніше наш герой працював вчителем в Плужненській санаторній школі-інтернаті.

Родом з невеличкого села Теліженці Шепетівського району, що у Ізяславській громаді, молодий вчитель мріяв про те, як буде допомагати молоді опановувати науку. Втім, за рік роботи з дітьми, чиї родини опинились у складних життєвих обставинах, зрозумів, що може більше. І вже за півроку змінив портфель педагога на однострій поліцейського.

- Мав досвід та навички роботи з дітьми, тому спеціалізація "не забарилась", - усміхається лейтенант, - ювенальна превенція. В цій роботі важлива делікатність, комунікабельність, щирість та небайдужість, адже діти - це наше найдорожче та найтендітніше водночас. Щоб зрозуміти, що дитина в небезпеці іноді достатньо хвилини, головне - вчасно допомогти.

За три роки роботи в підрозділі довелось зробити чимало, втім є спогади, які надовго збереглися.

- Пам'ятаю, як ми зі службою (у справах дітей) вилучали двох діток з родини. Найстаршій дівчинці тоді було сім років, меншому хлопчику - три. Подія відбулась зимою. Коли зайшли до хати, зрозуміли, що оселя не опалювалась щонайменше три дні. В кімнатах був нестерпний холод. На все життя запам'ятаю міцні обійми дітей, яких ми тоді врятували з домашнього "пекла".

Також є багато позитивних моментів служби, вартих того, щоб віддатися цій роботі по-повній.

- Була зі мною цікава історія. Ще на початку моєї роботи в інтернаті у якості вчителя. Мав я одну вихованку, дівчинка була, як-то кажуть "пацанкою", її навіть хлопці боялись, давалась взнаки неблагополучна родина, - згадує Ілля, - я подарував їй перші парфуми, пояснював, що жіночність це добре, а попереду у неї довге щасливе життя. Не припиняв роботи з дівчиною і в якості правоохоронця.

Коли почалась війна, я ніс службу на блокпосту. В одній з автівок я впізнав ту саму "пацанку". Дівчина згадала мене та розповіла, що вже заміжня, має чудову родину, люблячого чоловіка, з яким виховує дитину.

Я від неї почув наступне: дякую Вам за те, що не були байдужими, за Вашу увагу, тоді Ви змінили моє життя.

Думаю, заради таких слів варто працювати.

Шепетівське районне управління поліції

0
репостів
0
репостів