Розділ Суспільство

Озеро Святе – найбільше озеро області

Автор 25 вересня 2022, 14:40

За кілька кілометрів від Ізяслава є надзвичайно цікава пам’ятка природи – озеро Святе (найбільше в Хмельницької області). Подібних лісових озер тут кілька, але це – наймасштабніше: його дзеркало становить понад 8 га, а середня глибина – 3-4 м, а в так званих «ямах» до 9 м. Більшість дослідників природи краю сходяться на тому, що воно вулканічного походження. На це вказує овальна форма, острів в центрі і глибина – 9,5 м.

Це водоймище природного походження. Озеро лежить в басейні річки Горинь в межах Малого Полісся. Наповнюють озеро водою артезіанські джерела, що б’ють із дна. Жодна річка не впадає в озеро і не витікає з нього, але вода тут чиста і прозора.

1280px svyate ozero. 1

Озеро з 1970 року було оголошене гідрологічною пам’яткою місцевого значення, а вже у 1996 році отримало статус гідрологічної пам’ятки природи загальнодержавного значення «Озеро Святе» з метою збереження в природному стані озера гляціального походження зі сфагновими плавами, де зростають реліктові види рослин. Сьогодні у цій зоні функціонує заповідний об’єкт «Мальованка» (16 тис. га).

Заповідний об’єкт входить до складу природно-заповідного фонду України, який охороняється як національне надбання і є складовою частиною світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною.

Озеро та його береги є домівкою для 67 видів птахів, серед яких 4 види занесено до Червоної книги України. Але особливо багатий рослинний світ. Тут поширені лісова, болотна, прибережно-водна та лучна рослинність.

1280px svyate ozero. bile latattya

Одна з легенд розповідає, що колись тут стояло невеличке село з церквою. Але якоїсь ночі все провалилося під землю, а на місці провалу з’явилося озеро. Вражені таким дивом люди почали приходити сюди святити воду, а озеро стали вважати святим. Звідти і назва – «Озеро Святе».

617e69d174ae4504011934

0
репостів
0
репостів