Розділ Спорт

Як факел Олімпійських ігор 1980 року несли Шепетівщиною

Автор 09 липня 2020, 20:42
Володимир Башинський Володимир Башинський

Рівно 40 років тому, 9 липня 1980 року мешканець Шепетівки Володимир Башинський біг з факелом Олімпіади-80. Завдяки спортивним досягненням був обраний факелоносцем Ігор. До цих пір він зберігає форму тієї естафети і сам факел.

Володимир Башинський дбайливо зберігає Факел олімпійської естафети 80-го року. У нього також залишилася форма - шкарпетки, налобний пов'язка, майка, шорти. З посмішкою коментує - навряд чи зможе в них поміститися, хоча і зберіг гарну фізичну форму. Тоді у 1980 році Володимир Башинський був студентом, жив в невеликому українському містечку Шепетівка, займався легкою атлетикою, був призером чемпіонату області.

Володимир розповів, що стати факелоносцем було непросто:

«У той час в нашому місті нас відібрали 6 чоловік, було претендентів десятки. Дивились на спортивну форму і відбирали. Потім все це віддавалося в райком партії, потім в КДБ, нас перевіряли. Медогляд пройшли поглиблений. Це в лютому-березні було. А в травні нам оголосили, що ми будемо бігти ».

Естафета олімпійського вогню Ігор 1980 роки тривала рівно місяць. Вона пройшла по території 4 країн Греції, Болгарії, Румунії та СРСР. Загальна протяжність маршруту - майже 5 тисяч кілометрів. Кожен етап 1 кілометр. На відміну від нинішніх естафет, які рухаються фрагментами, в основному по знакових місцях і містах, в 80-м бігуни день у день безперервно передавали факел один одному, долаючи майже 200 кілометрів на день. 19 червня вогонь був запалений в Греції і рушив на північ, щоб 19 липня запалити чашу Олімпіади-80 на стадіоні в Москві.

5 липня Олімпійський вогонь перетнув кордон Радянського Союзу між Румунією і Молдавської республікою. На наступний день естафета вбігла до Кишинева. А 9 липня на ділянці Хмельницький-Вінниця естафету прийняв Володимир Башинський.

Володимир Башинський пробіг свій кілометр по-спортивному за 3 хвилини 20 секунд. Етап був звичайним - на трасі без пафосу і натовпів глядачів, але та дистанція залишилася головною в його житті.

Володимир дуже добре запам'ятав свій етап:

«По-перше, це відповідальність, страх, щоб пробігти і не впустити. Такий захід раз в житті буває. 40 пройшло, але і зараз перед очима стоїть »

На батьківщині в Шепетівці шістьох факелоносців зустрічали як героїв. Вони брали участь у всіх спортивних заходах, іноді факелами запалювали Вогонь спартакіад та інших стартів.

У 1984, одружившись, Володимир Башинський переїхав до Новосибірська, зберіг інтерес до олімпійського руху. Він їздив до Греції, в Олімпії, де пробіг стадію і був нагороджений оливковим вінком. Працюючи вчителем фізкультури, регулярно зустрічається з школярами, розповідає про олімпійську історії. Олімпіада була чимось більшим, ніж просто змаганнями. Вона показала, що спорт - це не лише здоров'я і вміння перемагати, це велика об'єднуюча сила, здатна підняти і згуртувати величезну країну.

Останнє редагування 10 липня 2020, 21:06

Відео

0
репостів
0
репостів