Використання срібла в медицині

Протягом багатьох тисячоліть люди використовують срібло для виготовлення ювелірних виробів, срібці цепочки популярні до цих пір https://ewerly.com/serebryanie-cepochki. Але всі ці роки те саме срібло часто використовували і в лікувальних цілях, оскільки воно володіє хорошими бактерицидними властивостями. У давнину в срібних чашах і судинах зберігали воду, знезаражуючи її таким способом.

Раніше медичні препарати на основі срібла застосовувалися досить широко, але з появою антибіотиків і більш сучасних лікарських засобів їх виробництво зведено до мінімуму. При прийомі препарату з частинками срібла всередину є небезпека передозування, тому такі ліки відпускаються строго за рецептом лікаря.

На початку XX століття в медицині активно використовували колоїдне срібло. Це рідкий розчин (суспензія), що містить мікроскопічні шматочки срібла. Даний протимікробний агент застосовувався при запаленні очей, різних інфекціях, застуді, епілепсії, гонореї, при підозрах на тропічну афту. В даний час медицина ще використовує в якості антисептиків протаргол (срібла протеінат) і колларгол.

Іони срібла, що знаходяться в питній воді, дійсно стримують розмноження бактерій, однак у великій кількості срібло шкідливо для здоров'я людини. Державний санепідемнагляд встановив обмеження на вміст у воді нітрату срібла - не більше 0,05 мг / л, це гранична концентрація для людського організму.

Якщо срібло протягом багатьох років надходить в організм в надмірних кількостях, утворюється специфічне захворювання - аргироз (отруєння сріблом). Воно практично невиліковне, проте не становить серйозної загрози для життя. Характерною особливістю при виникненні аргіроз є блакитно-сірий (іноді сріблястий) відтінок шкіри.

Доктор медичних наук Стівен Баррет створив працю «Колоїдне срібло: даремний ризик», в якому навів такі аргументи проти використання срібла в лікарських цілях:

  1. Великий ризик токсичного впливу на організм (особливо в разі передозування);
  2. Відсутність достовірних відомостей про реальність всіх лікувальних ефектів, які приписуються колоїдному сріблу;
  3. Необхідність обмежити поширення сумнівних лікарських препаратів з вмістом срібла, які можуть стати серйозною проблемою для здоров'я населення.
0
репостів
0
репостів