Кондитерська справа. Від історії до сучасного виробництва

Солодощі бажані завжди. У дитинстві ніхто не відмовиться від смачної і яскравою цукерки, та й подорослішавши, ми не проти порадувати себе смачним тортом або тістечком.

Історія розвитку кондитерської промисловості налічує сотні років. А ось коли з'явилися найпопулярніші сьогодні солодощі - цукерки, точно не відомо. Історики, спираючись на записи, знайдені при розкопках в Єгипті, роблять припущення, що стародавні єгиптяни, змішавши мед, горіхи і фініки, першими винайшли цукерки. У Східному Середземномор'ї і на Близькому Сході за часів хрестових походів випарювали на сонці і доводили до загустіння фруктовий сік в маленьких блюдцях з металу, отримуючи тим самим мармелад

Активний розвиток кондитерське справа отримала в 15 столітті в Італії. А в 16 столітті з появою на ринках дешевого цукру в Європі стали готувати фруктових солодощі. Раніше ласощі європейцям завозили араби. Саме вони першими почали варити цукор для отримання тягучою нудотно маси. У 18 столітті французи готують мармелад з айви, абрикосів і яблук. А на початку 20 століття в мармелад для додання особливого смаку і збереження форми додають риб'ячий клей.

Справжнє задоволення - шоколад - з'явився в Мексиці. Спробувавши його в 16 столітті конкістадор Кортес оцінив приємний смак і передрік шоколаду велике майбутнє. А ось шоколадні цукерки з'явилися завдяки бельгійському аптекарю, який намагався виготовити засіб від кашлю. Пігулки не вийшло, зате вийшли прекрасні цукерки. Дружина аптекаря придумала упаковувати ласощі в золотисті обгортки, і тоді цукерки стали розкуповувати швидше.

Повітряні десерти, свіжу випічку, печива, мармелад, ніжні тістечка, цукерки ручної роботи, барвисті торти - весь феєрверк солодкої продукції сьогодні можна придбати в кондитерських, навіть з'явились спеціалізовані інтернет-магазини як ось https://slivki-bakery.com.ua.

Які бувають види кондитерських

Виділяють кілька форматів кондитерських підприємств: цеху по виробництву солодощів; магазини, що реалізують кондитерські вироби; кафе-кондитерські; булочні-кондитерські з величезним вибором випічки.

У кондитерському бізнесі України часто відбувається змішання асортименту в різних форматах підприємств. Тому як власники крамниць, булочних і кафе хочуть залучити більше клієнтів, пропонуючи широкий вибір солодкої продукції. Однак не можна сказати, що всі вони однотипні, кожна кондитерська намагається виділитися серед конкурентів, пропонуючи продукцію, приготовлену по унікальним рецептурами.

Для виробництва якісних кондитерських виробів необхідно висококласна сировина, якісне обладнання та вмілі руки майстрів-кондитерів. До слова, саме поняття "кондитер" походить від італійського "кандіере", що в перекладі означає "варити в цукрі". Професія кондитера в усі часи була на особливому рахунку. Майстри солодких виробів повинні були не тільки володіти знаннями рецептур і способів приготування, але і вміти малювати, ліпить, створюючи незвичайні форми. Але проявити свій талант повною мірою майстер зможе тільки при наявності надійного обладнання для кондитерської. Грамотний підбір необхідних елементів оснащення дозволить значно прискорити процес виробництва. Комплектація обладнання безпосередньо залежить від виду підприємства і планованого асортименту продукції, що випускається.

Технологічний цикл виробництва кондитерських виробів починається з підготовки сировини. Борошно просівають, щоб вона не мала стороннього запаху і присмаку. Потім змішують з іншими інгредієнтами в тістомісильні. Саме це обладнання є ключовим. Вигідним придбанням стануть спіральні тістоміси компаній GAM і Pizza Group. Місильний орган, обертаючись навколо власної осі по всій діжі, якісно замішує тісто. Швидкість замішування можна регулювати. Для приготування гастрономічної суміші (кремів, суфле, мусів) використовують професійні міксери. Велику популярність завоювали міксери Kitchen Aid. Змінні насадки забезпечують широку область застосування.

Після замісу тісто ділять і формують. Справитися з цим допоможуть тісторозділювач і формувальна машина. Розкатка тісту може здійснюватися як вручну (при малих обсягах виробництва), так і на спеціальному обладнанні. Кращим помічником в цій справі стане тісторозкаточна машина настільна. З нею Ви легко зможете швидко і якісно розкачати тісто потрібної товщини.

Випікаються кондитерські вироби, як правило, в ротаційних печах. Можливість налаштування швидкості потоку гарячого повітря і вільний обсяг пекарної камери за рахунок установки візки з різними листами дозволяє в одній печі випікати борошняну продукцію, що вимагає різних температурних режимів. Компактні печі серії Baby від італійського виробника Fiorini Forni - вдалий приклад такого обладнання. Пекарна камера восьмигранної форми виконана з дзеркальної нержавіючої сталі. Вироби прогріваються рівномірно і пропікаються з усіх боків. Система парозвожложення забезпечує апетитний глянсовий блиск.

Кондитерські вироби створюються поетапно. Спочатку випікають бісквіт, потім його нарізають і покривають кремом. На завершальному етапі тістечка і торти охолоджують. Для цього обов'язкова установка холодильного шафи, а для презентації готової продукції - функціональні кондитерські вітрини.

Важливі атрибути будь-якого кондитерського виробництва - аксесуари. Очевидно, що тістечка в першу чергу вибирають за зовнішнім виглядом. І від того, наскільки привабливо і акуратно буде оформлено виріб, і залежать продажу. Різноманітні кондитерські насадки і мішки допоможуть Вам створювати справжні витвори мистецтва. А гребінки і скребки, роздільники і дискові ножі для тортів і пирогів, форми для випікання полегшать процес приготування.

0
репостів
0
репостів