Ізраїльський «Залізний купол»

У травні між Ізраїлем та військовим угрупуванням ХАМАС посилився збройний конфлікт. Перший потужний ракетний удар відбувся 16 травня, коли ХАМАС, який контролює Сектор Газа, здійснив ракетний обстріл Тель-Авіву та інших міст центрального Ізраїлю.

Як зазначає ізраїльський генерал, це найбільш інтенсивний обстріл в історії країни. Але переважна більшість снарядів була перехоплена ізраїльською системою протиракетної оборони «Залізний купол».

Як працює «Залізний Купол»

«Залізний купол» — одна зі складових оперативної системи протиповітряної оборони Ізраїлю, головною метою якої є захист країни від балістичних, крилатих ракет та інших повітряних снарядів.

Батареї куполу складаються з ракет-перехоплювачів, радарів та систем, які аналізують, куди потрапить снаряд. Суть роботи куполу заключається у тому, що радіолокаційна технологія розрізняє, які ракети здатні влучити у населені місця, а які — ні. Після цього спеціальні снаряди випускаються у повітря та перехоплюють потенційно небезпечні ракети, розриваючи їх у повітрі.

Перша поява «Залізного Куполу»

Історія системи оборони розпочинається у 1986 році, коли Ізраїль підписав контракт зі США на дослідження протиракетних систем в рамках Стратегічної оборонної ініціативи (SDI).

П’ять років по тому під час першої війни у Перській затоці президент Іраку Саддам Хусейн наказав випустити по Ізраїлю ракети «Скад». У зв’язку з цим лідери Ізраїлю активізували роботу над системою захисту «Залізний купол». Черговим «приводом» до посиленої роботи над системою став збройний конфлікт між Ізраїлем та Хезболлою у 2006 році. Тоді група ліванських ісламістів випустила понад тисячу снарядів, у результаті чого загинули десятки ізраїльтян.

У 2010 році «Ізраїльський купол» був випробуваний ізраїльською армією, а в 2011 пройшов перевірку та збив ракету, що була запущена по місту Беер-Шева.

Недоліки системи

Як зазначають на umn.ua, «Залізний купол» не забезпечує 100% захисту. Зокрема, як і будь-яка інша ППО, система може бути подолана великою кількістю ударів. Якщо ХАМАС випустить близько 2000 ракет, а система захисту перехопить 85%, окремі ракети все одно влучать у населені місця. Тому для додаткового захисту необхідно проводити розвідку з метою виявлення місць схову ракет.

А результати дослідження аналітика The Jerusalem Post Йона Джеремі Боба свідчать, що система є досить ефективною під час захисту від ударів ХАМАС. Але з більш з складними угрупуваннями, як-от Хезболла, яка здатна запускати ракети швидше, «Ізраїльський купол» навряд впорається.

0
репостів
0
репостів