Флокулянти для очистки води

Флокулянти для водопідготовки - один з різновидів реагентів, що застосовуються при очищенні води в басейнах, штучних водоймах, на виробничих об'єктах і не тільки. Спеціальні хімічні засоби призначені для зменшення каламутності води, тобто її очищення від суспензії тонкодисперсних нерозчинних частинок. Від них неможливо позбутися простою фільтрацією, буде потрібно попередня обробка з використанням коагулянтів і флокулянтів.

Як проводиться водопідготовка? Основні етапи

В процесі експлуатації в воді басейну починають накопичуватися різні органічні і неорганічні домішки: це дрібні піщинки, мікроскопічні частинки шкіри людини і інші забруднення. При фільтрації їх не вдається відокремити, так як через дуже невеликий розміру вони вільно проходять через фільтруючий картридж і повертаються в чашу. Флокулянти для води допомагають вирішити цю проблему при використанні спільно з коагулянтами.

При додаванні в воду реагентів вони провокують об'єднання дрібних зважених часток у більші пластівці за рахунок зміни їх електрохімічного потенціалу. Попередньо частки дестабілізуються коагуляцією, після цього в воду додаються розчини флокулянтів. Результат стає помітним неозброєним поглядом: на поверхні починають утворюватися пластівці білої піни, так як зібрані частки починають підніматися вгору.

Після завершення коагуляції і флокуляції запускається фільтруюча установка. Вода фільтрується, і зібрані в пластівці частки домішок без проблем затримуються фільтруючою установкою. В результаті вода очищається навіть від самих дрібних забруднюючих частинок, вона набуває ідеальну прозорість. Фільтр дає можливість прибрати органічні і неорганічні забруднення - це підвищує комфорт і безпеку купання.

Водопідготовка із застосуванням флокуляції повинна проводитися відповідно до рекомендацій виробника реагентів. Періодичність залежить від розмірів ємності, інтенсивності її використання і кількості забруднень.

Можливості використання методу

  • Флокуляція застосовується не тільки в процесі очищення води в басейнах. Цей метод зниження каламутності набув широкого поширення в очищенні стічних вод, також його застосовують на об'єктах очищення і знезараження питної води, на промислових виробництвах і не тільки. Широке застосування флокуляції в басейнах і на інших об'єктах обумовлено декількома перевагами:
  • Можливість використовуватися з різними системами фільтрації при водопідготовки. Ці реагенти використовують з стрічковими прес-фільтрами, центрифугами та іншими пристроями для видалення осаду.
  • Висока ефективність. Процес дозволяє прибрати навіть найдрібніші забруднюючі речовини для відновлення ідеальної прозорості рідини.
  • Збільшення продуктивності відстійників в системах очищення стічних вод. Додавання реагентів дозволяє видалити різноманітні види забруднень, в тому числі частки нафтопродуктів і інші речовини, які важко прибрати іншими методами.
  • Різноманітність застосовуваних реагентів. Такі речовини можуть бути органічними або неорганічними, найбільшими перепонами поширення набули флокулянти на основі поліакриламіду. Катіонні і аніонні різновиди дають можливість прибирати найрізноманітніші види домішок з високою ефективністю.

Особливості вибору флокулянтів

Найбільшими перепонами поширення в очищенні промислових і стічних вод отримали полімерні флокулянти - це поліелектроліти, здатні розчинятися у воді. Вони випускаються у вигляді порошку, який додається в воду в необхідній концентрації. Такі речовини містяться в розподільні камери для дозування перед додаванням в рідину для очищення. При обробці вони забезпечують швидке поділ забрудненої води на тверді і рідкі фракції.

Застосовувані в промислової водоочищення катіонні і аніонні флокулянти можуть мати різну ступінь заряду і молекулярну масу: вона варіюється від 2 до 26 млн. Різних мономерів в складі. При виборі враховується тип присутніх в воді домішок і використовуваного обладнання: для кожного виду фільтрує техніки можна підібрати найбільш відповідне рішення.

Флокулянти широко застосовуються на різних станціях водоочищення, очисних спорудах і водозаборах, вони допомагають забезпечити належну якість води, яка застосовується в господарських і побутових цілях. Оскільки проблема водоочистки в містах стоїть досить гостро, такі реагенти стають все більш затребуваними. Широкі можливості застосування також зробили їх зручними для використання в приватних і громадських басейнах різних типів.

0
репостів
0
репостів