Все, що ви хотіли знати про лазерну корекцію зору

Багато хто мріє виправити зір і нарешті позбутися від окулярів, і лазерна корекція дозволить це зробити. Так, це дуже популярний метод, але питань і побоювань у пацієнтів як і раніше багато, пора поговорити про це.

Що таке лазерна корекція зору

Якщо говорити простою мовою, лазерна корекція зору спрямована на зміну кривизни рогівки (зовнішньої прозорої оболонки ока, по суті, це природна лінза) таким чином, що зір поліпшується і більше немає потреби в окулярах або контактних лінзах. Для успішного результату лікар повинен враховувати безліч параметрів, тому перший етап підготовки до операції - комплексна діагностика зору.

Ось що в неї входить:

  • перевірка гостроти зору;
  • вимірювання внутрішньоочного тиску;
  • огляд очного дна, сітківки, зорового нерва;
  • вимір розміру очі;
  • складання карти поверхні рогівки.

лазерна корекція зору
Отримані дані допоможуть виявити протипоказання і вибрати оптимальний метод корекції. У сучасній практиці їх три.

1. ФРК (фоторефракціонная кератектомія)

Це методика першого покоління. З'явилася в 1990-і і передбачає вплив лазера по всій площі рогівки. В результаті утворюється велика ранова поверхня, яка вимагає тривалого відновлення, супроводжується болем і дискомфортом. Можливий розвиток ускладнень у вигляді стійких помутнінь рогівки і синдрому сухого ока. Зараз ФРК використовують для докоррекціі або повторної операції, для первинної корекції розглядати цей метод не варто.

2. ЛАСИК (LASIK, Laser-Assisted in Situ Keratomileusis) і ФемтоЛАСІК (FemtoLASIK)

Суть методу - у формуванні на рогівці клаптя, що відкривається подібно кришечці, після чого під нею проводиться лазерне вплив. Така операція набагато комфортніше, але протипоказана активним людям (наприклад, спортсменам), а також пацієнтам з тонкою рогівкою.

3. СМАЙЛ (ReLEx SMILE, SMall Incision Lenticula Extraction)

Це Мікроінвазивний методика з найменшою областю хірургічного втручання, всі маніпуляції проводяться через розріз в 2 мм. Підходить людям з тонкою рогівкою і синдромом сухого ока, зберігає найбільшу биомеханическую міцність рогівки, тим самим знижує ризик ускладнень. Відновлювальний період короткий, до 1 дня.

Протипоказання до лазерної корекції зору

Основні протипоказання до операції діляться на дві групи.

1. Тимчасові: вагітність, годування грудьми, гострі запальні захворювання очей, вік молодше 18 років.

2. Абсолютні: деякі захворювання рогівки, катаракта і глаукома.

Також операція може бути не кращим рішенням для вікових пацієнтів: після 60 років часто виявляються такі захворювання, як катаракта, глаукома, захворювання сітківки. У цьому випадку лікар порекомендує інші методи лікування. Наприклад, при катаракті це заміна помутнілого кришталика на штучну лінзу - при цьому і дефект усувається, і можна скорегувати короткозорість, далекозорість або астигматизм.

У молодому віці можуть відмовити в лазерної корекції при захворюванні рогівки (наприклад, кератоконусе) або недостатню товщину рогівки. У таких випадках альтернативою лазерному втручанню може бути установка внутрішньоочних факічних лінз - це дуже тонкі лінзи, на зразок контактних, які встановлюються через мікропрокол за райдужки ока. Вони дають пацієнтові хороший зір без окулярів і контактних лінз, коли лазерна корекція неможлива.

Як проходить лазерна корекція зору

Незалежно від способу корекції операція проводиться амбулаторно - без госпіталізації, в режимі 1 дня. В операційній пацієнт знаходиться 15-20 хвилин (в цей час входить підготовка та інструктаж), саме час роботи лазера - від 25 секунд (СМАЙЛ) до 1 хвилини (ФРК).

Після знеболювання в око вставляють векорасшірітель - спеціальну пружинку, яка не дозволить моргати. Потім пацієнта переміщують під лазер. Все, що потрібно, - нерухомо дивитися на «мітку-вогник», решта робить лазер і офтальмохірург. Після закінчення процедури векорасшірітель знімають, закопують краплі - і можна йти додому. На наступний день треба прийти в клініку на контрольний огляд.

Під час процедури пацієнт знаходиться в свідомості, для анестезії використовують знеболюючі краплі. Загальний наркоз застосовується рідко, за показаннями: наприклад, при психічних або ментальних проблемах, проблемах з опорно-руховим апаратом або судинною системою.

Як вибрати хорошого лікаря і клініку

Особистість хірурга - запорука успіху операції. Лікар оцінює стан пацієнта, вносить дані в лазер, робить поправки виходячи зі свого досвіду і в цілому контролює процес. Добре, якщо у лікаря будуть дипломи про участь в міжнародних конференціях і членство в професійних організаціях. Це означає, що він цікавиться своєю роботою і стежить за тенденціями в офтальмології.

корекція зору лазером

Для корекції краще вибирати спеціалізовану офтальмологічну клініку, де є необхідне обладнання. У багатопрофільних центрах офтальмологія може не бути пріоритетним напрямком. Сучасний медичний центр ЛМЦ пропонує лазерну корекцію у Львові та Івано-Франківську.

Ускладнення після операції

Найбільш часте ускладнення - інфекції очей. Їх можна уникнути, якщо дотримуватися рекомендацій лікаря: закапувати краплі, не чіпати очі руками.

Серед інших ускладнень можна виділити можливий розвиток кератоконуса - хвороби, при якому рогівка стоншується і приймає форму конуса. Хоча сучасні технології дозволяють передбачити цю хворобу і вчасно відмовитися від операції.

Багатьох хвилює питання - чи може щось піти не так під час операції? Виходячи з практики міжнародної мережі SMILE Eyes, в дуже рідкісних випадках (0,1%, або 1 очей на 1000) може знадобитися докоррекція - повторна операція. В основному вона обумовлена ​​особливістю організму пацієнта, коли залишається невеликою «мінус» або з'являється «плюс», який заважає отримати 100% -ве зір. Докоррекцію проводять не раніше трьох місяців з моменту першої операції.

Життя після операції

Залежно від методу операції на пацієнта накладаються деякі обмеження, які йому необхідно дотримуватися надалі.

· ФРК:

пацієнт носить захисні контактні лінзи, кілька тижнів не можна користуватися косметикою, відвідувати тренажерний зал, мити очі водою з-під крана. В баню і сауну не можна ходити близько місяця. Плюс виключення зорових навантажень (робота за комп'ютером, водіння автомобіля). Весь цей час необхідно користуватися краплями.

· LASIK / Femto-LASIK:

через тиждень можна користуватися косметикою, фізичні навантаження і відвідування басейну дозволені через 2 тижні. При цьому типі корекції на поверхні рогівки формується «кришечка», яка при механічному впливі може зрушити. Це супроводжується різким болем і зниженням зору і часто зустрічається при контактних видах спорту. Якщо таке сталося, терміново зверніться до офтальмохірурги.

· ReLEx SMILE:

на наступний день після операції можна користуватися косметикою, займатися спортом, плавати і ходити в сауну.

Якщо звикли носити кольорові лінзи як аксесуар, після операції це можливо, але не відразу, треба дочекатися відновлення рогівки (від 3 місяців після LASIK, до 2 тижнів після ReLEX Smile). Кривизна рогівки після корекції може змінитися, тому лінзи, швидше за все, доведеться підбирати заново.

На який термін вистачить результату операції

Ефект від лазерної корекції зору стійкий, але не нескінченний. Людське око - складний орган, і хворобами можуть дивуватися різні його структури: з віком може мутнеть кришталик, страждати сітківка, розвиватися глаукома. Поява цих захворювань не пов'язане з операцією, і при ранньому зверненні до офтальмолога вони добре піддаються лікуванню.

0
репостів
0
репостів