Чим корисні та шкідливі огірки

ogurets estafetaЗа кілька тисяч років огірок став настільки звичним продуктом харчування, що мало хто замислюється: а чим він корисний? Адже їдять цей овоч практично круглий рік і в свіжому і в консервованому вигляді, не обходяться без нього безліч салатів. У національних кухнях багатьох народів присутня велика кількість холодних супів, які чудово підходять для жаркої пори року. А купити огірки можна в будь якому продуктовому магазині.

Користь огірків, калорійність і хімічний склад

Незважаючи на те, що огірки складаються на 97% з води, вони є джерелом вітамінів, мінералів, харчових волокон. Та й вода, що входить до складу овоча, найчистіша, природна. Вона благотворно впливає на організм, стан нирок, шкіри.

У 100 грамах свіжих огірків мізерна кількість поживних речовин: білків 0, 8 г; жирів 0,1 г (в насінні); вуглеводів - 1,2 г (цукру і крохмаль). Завдяки такому складу користь огірків в дієтичному харчуванні неоціненна. В огірках такої маси всього 11 ккал, а очищений від шкірки овоч ще менш калорійний. Тут же клітковини і харчових волокон міститься близько грама. Через малу кількість вони практично не дратують шлунково-кишкового тракту, але благотворно впливають на моторику кишечника.

На вітаміни і мінеральні речовини припадає 3% від загальної ваги огірка. Так як все що речовини в огірку розчинені у воді і повністю засвоюються організмом, огірки корисні в будь-якому віці. Перш за все, це відноситься до вітаміну С, РР, К, В6.

Великий вміст в овочі калію благотворно впливає на стан судин, роботу серця. Присутність навіть в мінімальних дозах міді, селену, кальцію, фосфору, магнію, йоду сприяє засвоєнню їжі і регулює обмін речовин в організмі.

Дієтичне харчування і огірки

Найкорисніші огірки - свіжі, вирощені у відкритому ґрунті. У багатьох стравах вони вживаються без теплової обробки, тому всі вітаміни в них повністю зберігаються. Щойно зірваний огірок корисніше зберігається в холодильнику. Низькою калорійністю пояснюється користь огірків в щоденному меню при проблемах з вагою.

З тертих огірків і нежирного кефіру виходить чудовий дієтичний напій, який підходить як для розвантажувальних днів, так і для щоденного вживання. Очищаючі організм напої можна приготувати із зелені, огірків і мінеральної води. Їх можна пити регулярно при надмірній вазі.

Користь огірків є і при нестачі маси тіла. В цьому випадку використовуються малосольні або солоні огірки, так як вони є прекрасним стимулятором апетиту і сприяють збільшенню ваги. Солоні огірки їдять в м'ясних салатах, гарячих супах і розсольник.

Чим корисні огірки при захворюваннях

Корисні властивості огірків застосовуються в народній медицині і в домашній косметології. Використовують самі огірки, їх насіння, листя, пагони.

Спиртові настої з свіжих огірків добре очищають жирну шкіру. Маски з них відбілюють веснянки і пігментні плями, допомагають проти акне, відновлюють водний баланс.

Горілчаний настій з насіння перестиглого огірка - насінники, допоможе загоєнню трофічних виразок. Для цього треба настояти 50 грам насіння в 100 грамах горілки протягом 10 днів. Після чого настій можна прикладати у вигляді примочок до уражених місць.

Настій з свіжого огірка допоможе знизити артеріальний тиск, а його м'якоть буде корисна при запорах, так як має проносними властивостями.

При лікуванні захворювань печінки, нирок, жовчного міхура м'якоть огірків полегшує перебіг хвороби, але її слід з обережністю застосовувати в період загострення гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.
Відвар з листя і пагонів огірків допомагає при різних кровотечах. Цьому сприяє вміст у них вітаміну К, що підвищує згортання крові.

Всім відома користь огіркового розсолу, який полегшує стан похмілля. Розсіл добре відновлює водно - сольовий баланс, порушений прийомом великої кількості спиртного.

Протипоказання для огірків

Використовуючи корисні властивості огірка при різних захворюваннях, не варто забувати про те, що він не замінює основного лікування, рекомендованого лікарем.

Хоча хімічний склад свіжих огірків не має значних протипоказань, дуже рідко може виникнути індивідуальна непереносимість цього овоча, і треба дотримуватися в цьому випадку обережність при його вживанні в їжу.

Людям, які страждають від хвороб серця, нирок солоні огірки можна вживати в незначних кількостях. Ентероколіти і коліти, гастрити і виразки шлунка, деякі хронічні і гострі захворювання нирок служать протипоказанням для вживання в їжу свіжого огірка. Корисні властивості овоча в цьому випадку можна використовувати зовнішньо.

0
репостів
0
репостів