Вплив гімнастичних вправ для здоров'я суглобів

viprosal vЗниження фізичної активності, проблеми пов'язані з навколишнім середовищем та неможливість приділяти належну увагу здоров'ю, у значної частини українців спричинять проблеми зі суглобами. Артрози, артрити, поліартрити та безліч інших хвороб можна попередити або ж полегшити їх перебіг. Тож, гімнастика для хворих суглобів є основною частиною лікування на ряду із медикаментозним, адже деякі подібні захворювання на ранній стадії можна у більшості випадків ефективно вилікувати.

Чому гімнастика важлива?

Наш щоденний ритм життя настільки насичений, що для фізичних навантажень зовсім не залишається часу. В результаті тіло стає нетренований, слабким, оскільки не відчуває достатньої навантаженості на м'язи та суглоби. Тож, займатися спортом та фізичними вправами важливо для підтримки їх тонусу. А щоденна гімнастика для хворих суглобів підтримує їх життя, зміцнює важливі групи м'язів, а також попереджає атрофію. Крім того, фізичні навантаження - джерело гарного настрою.

Тренування для суглобів:

  • активізують синовію - рідину, яка заповнює порожнину суглобів;
  • сприяють розсмоктуванню набряків та випотів;
  • розганяють кров, лімфа перерозподіляється, а патологічні відкладення вимиваються;
  • посилюють окислювальні процеси м'язів.

До то ж, під час фізичних вправ м'язова система розігрівається, збільшуючи метаболізм клітин. Тож, для активного та довгого життя рух та навантаження важливі.

Всього 10-15 хвилин на день неважких вправ будуть мати позитивний вплив на зміцнення суглобів.

Показання та протипоказання

viprosal vДоцільність застосування лікувальної гімнастики визначається у ряді порушень опорно-рухового апарату:

  • після травматичні порушення суглобів;
  • при артрозах і артритах;
  • внаслідок тривалого перебування у лежачому положенні, після операційному стані, малорухомості кісткового та м'язового корсета.

Також гімнастика показана для профілактики виникнення хвороб суглобів, якщо людина схильна до них або ж її діяльність відрізняється низькою руховою активністю. Спеціальні комплекси, які застосовуються на практиці дозволяють поліпшити гнучкість тіла та його рухливість.

Але є і протипоказання до таких вправ - лихоманка, гостра стадія хвороби суглобів, короткий проміжок після перенесеного інфаркту чи інсульту, анкілоз.

Чи робити гімнастику на гострій стадії хвороби?

Краще на час загострення хвороби суглобів забути про фізичні навантаження. Як правило, у цей період хворому лікар прописує нестероїдні препарати, які мають виражену протизапальну дію.

Їх застосування ефективно зменшує запалення та біль. Дуже часто лікування гострої стадії може тривати 10 днів і тільки після цього можна перейти на спеціальну гімнастику. Важливо використовувати усі методи лікування в комплексі, адже з виникненням болю в суглобах буде зменшуватися і їх активність, а це знову запалення та посилене лікування.

Таким чином, лікувальна гімнастика для суглобів посідає важливе місце у профілактиці та лікуванні хвороб опорно-рухового апарату. Окрім цього, задіюються ще й м'язи, які пришвидшують кровообіг та метаболізм клітин. Тож, заняття спортом або ж нетривале заняття вправами кожного дня будуть корисною справою для всього організму.

0
репостів
0
репостів