Все про лайку: основні особливості

Лайка — не тільки ідеальний вихованець і граціозна модель виставок породистих тварин, але і витривалий, безстрашний хижак що не втомлюється. Саме тому багато мисливців, особливо в північних регіонах, не обходять стороною цю породу при підборі «тієї самої» мисливської собаки, яка стане кращим другом і надійним напарником під час небезпечних вилазок.

На відміну від основних класичних, «виключно мисливських» порід, як нащадок їздових і сторожових собак лайка має ряд особливостей, які потрібно враховувати під час дресування.

Анатомічні та психологічні нюанси породи

Є ряд рис, які вірні для всіх представників, попри велику кількість підгруп і близькість до інших порід. Характерні риси цієї породи:

  • міцна, але не могутня статура;
  • клиноподібна голова, але з плавним переходом від чола до мордочки;
  • косий розріз очей, райдужка яких майже завжди відрізняється темним відтінком;
  • хвіст завжди загнутий кільцем, але не дуже сильно — він ніколи повністю не «лягає» на спину;
  • на лапах є «плями» з жорсткою короткою шерстю — так звані щітки.

Всі дорослі представники виду відрізняються стоячими трикутними вухами, щільним «коміром» на шиї та грудях, витонченим станом і більш яскравим забарвленням плям, в порівнянні з молодими особинами та цуценятами.

Фізіологічні особливості цих псів необхідно враховувати в першу чергу. Оскільки лайки є найкращим прикладом «симбіозу» якостей сторожової, мисливської та їздовий породи, вони потребують належного догляду.

Ця північна тварина погано переносить життя в теплому і вологому кліматі, не може довго перебувати «без діла». Порода не виносить замкнутого простору і спеки. Без належного фізичного навантаження тварина часто хворіє, тому погано переносить життя у квартирі.

З огляду на останні тенденції заводчиків, які перетворили таких суворих мисливців і захисників, як лайки та хаскі, в статусний аксесуар для міського жителя або м'яку іграшку для дитини, іноді рекомендується звернути увагу на іншу породу. Однак не кожен пес витримає холод, вітер і інші кліматичні особливості.

Основні класи в породі

Лайки через широке поширення та особливості селекції діляться на ряд груп. Спочатку, порода «виводилася» самостійно, без участі людини, тому ці тварини мають міцне здоров'я і найсильніший імунітет.

Тільки в останні сто років почалася проводиться спрямована селекція, яка дозволила тільки поліпшити всі позитивні якості породи. Однак, велика площа поширення цих «північних собак» вплинула на багатство груп. Існує безліч класів, на які ділиться порода.

До найбільш розповсюджених відносяться:

  • Російсько-європейська — біла з чорними підпалинами. Відрізняється більш спокійним характером і терплячістю, може міститися навіть у квартирі. Один з найсильніших і безжальних мисливців, але найчастіше її беруть на вилазки на дрібного хутрового звіра.
  • Східносибірська — має яскраво-біле насичене забарвлення з сірими виразними вкрапленнями. Велика голова, а, отже, і сильні щелепи, дозволяють тварині з легкістю вистежувати та утримувати здобич. Особливо ефективна така підгрупа для полювання в непрохідній тайзі та холодної гористій місцевості.
  • Карело-фінська — дивно яскрава: коричнева, червона або руда. Вона більш емоційна, може відчувати перепади настрою. Один із найзапекліших мисливців і вірних друзів. Така собака ідеальна для тривалих походів під час промислового полювання.
  • Норвезька — велика собака темно-сірого забарвлення, відмінна риса — високо посаджений хвіст. Дуже добре навчається, може завалити великого звіра. З огляду на добрий і відданий характер ідеальна для сімей з дітьми.
  • Якутська — компактна невисока собака, з темними плямами. Довга шерсть з густим підшерстям сильно відрізняє групу від інших лайок. Якути дуже сильні, невибагливі, можуть годинами вистежувати видобуток, а завдяки невеликим розмірам можуть пробиратися крізь будь-які хащі.

Незалежно від класу підбирати цуценят і собак лайки не складе труднощів. Тут зібрані пропозиції розплідників і приватних заводчиків здатні задовольнити попит собаківників.

Загальні правила дресування і виховання цуценят лайки

Як і будь-яких цуценят, майбутніх мисливців серед лайок потрібно вибрати з ряду можливих претендентів. Молодий боєць повинен відповідати наступним вимогам:

  • бути здоровим і міцним, найсильнішим з посліду;
  • відрізнятися тямущістю, активністю і здатністю до навчання;
  • бути цілком емоційним, «живим», але врівноваженим, без різких перепадів настрою;
  • відрізнятися відданістю і здатністю довго перебувати з людиною, надавати перевагу йому спілкуванню з родичами.

Як правило, потрібно вибирати найрозумніших з тих що нормально розвиваються цуценят. Якщо малюк спочатку не відрізняється великою силою, цю властивість він «нажене» при правильному догляді, повноцінному харчуванні та завдяки регулярним тренуванням.

0
репостів
0
репостів