Пластинчато-роторні вакуумні насоси. Переваги і недоліки

ПРВН насоси вважаються найбільш універсальним устаткуванням, використовуваним для відкачування повітря і газів і створення вакууму з граничним залишковим тиском від 0.0001 до 400 мбар. Сьогодні виробники пропонують великий вибір цих пристроїв в широкому діапазоні продуктивності від 0.4000 до 1600 м³ / год в різному виконанні - одно- і двоступінчасті, сухі, маслозаповнені і маслосмазиваемие моделі.

Принцип роботи і дії пластинчато-роторних вакуумних насосів

Пластинчасті насоси роторного https://tehnogrupp.com/katalog/nasosy-po-tipu/kulachkovye-nasosy типу діють на принципі механічного всмоктування і виштовхування газу. Переміщення середовища забезпечується обертанням циліндричного ротора з пазами, в яких розміщені металеві або графітові лопатки. Пластини ковзають в пазах і під дією відцентрової сили притискаються до корпусу, ніж розділяють робочу камеру на осередки змінного обсягу. Газ надходить в такі порожнини через вікно всмоктування, коли розмір осередків збільшується. Після чого відбувається його стиснення і видалення через патрубок нагнітання. Цей процес відбувається безперервно, що практично виключає пульсації газу.

У конструкцію лопастного вакуумного насоса входить електродвигун і насосна частина, що складається з корпусу і ексцентрично встановленого ротора з вільно закріпленими лопатками.

За принципом роботи пристрою розрізняють на:

  • Одноступінчаті пластинчато-роторні насоси, що відрізняються простою конструкцією і компактними розмірами. Пристрої представлені широким модельним рядом і мають відносно низьку вартість, що робить їх затребуваними в різних галузях господарства і в побуті.
  • Двоступеневі пластинчато-роторні насоси мають дві сполучені між собою робочі камери стиснення. Завдяки чому мають підвищену продуктивність, збільшеним запасом міцності і здатні витримувати більш інтенсивну експлуатацію.

Також ПРВН відрізняються за способом ущільнення зазорів. В безмасляних пластинчато-роторних насосах пластини ротора виготовляють з композиту графіту. Цей антифрикційний матеріал не тільки володіє низьким коефіцієнтом тертя, але і ущільнює зазори. Такі лопатки швидко зношуються, тому вимагають регулярної заміни.

У масляних ротаційних вакуумних насосах ущільнення зазорів між корпусом і пластинами забезпечується маслом, яке забезпечує герметичність і виступає в якості мастила для пар тертя робочої камери.

Популярні бренди виробники ПРВН насосів

Серед усього розмаїття ПРВН найбільший інтерес сьогодні представляють наступні моделі:

  • Vapr Luna / Alcor / Emma / Navi;
  • 2НВР від «Вакуумаша»;
  • Busch R5 / Zebra RH / Seco SV;
  • Atlas Copco GVS / GVD;
  • DVP;
  • Becker VT;
  • Leybord Sogevac / Trivac тощо.

Устаткування цих брендів має відмінні технічні характеристики, високою якістю роботи, надійністю і тривалим терміном служби.

Сфери і області застосування

Сфера застосування ПРВН багато в чому залежить від типу пристроїв. Наприклад, безмасляні моделі використовуються в додатках, де неприпустимо забруднення середовища, що перекачується маслом. Масляні пластинчато-роторні насоси в основному знайшли своє застосування в процесах, в якій потрібно забезпечити безперервну відкачування повітря і неагресивних газів протягом тривалого часу.

ПРВН широко використовуються в таких сферах, як:

  • деревообробна, паперова, поліграфічна, харчова промисловість;
  • термоформування, лиття, дегазація, сушка;
  • виробництво електроніки і напівпровідників;
  • пневмотранспорт;
  • медичне, дослідницький та лабораторне обладнання.

Також пластинчасті вакуумні насоси часто застосовують в якості першого ступеня в високовакуумних установках.

0
репостів
0
репостів