9 міфів про мануальну терапію

Про мануальну терапію в нас заговорили десь у кінці 80-х років. Тоді почало з’являтись багато “спеціалістів”, які не мали медичної освіти але брались “вправляти хребет”. Їх клієнти часто мали непередбачувані наслідки мануальної терапії - травми та ускладнення. З того часу багато змінилось, але процедура обросла міфами і дещо негативним ставленням. Мануальні терапевти центру Зарпа у Львові розвінчують стереотипи і розказують правду про цей метод лікування.

Міф 1. Мануальний терапевт повинен мати особливий талант.

Цей стереотип виник через любителів костоправів, до яких раніше часто ходили люди. Вони аргументували свої вміння вродженими навиками, просвітленнями, талантами. Насправді оволодіти мануальною терапією може будь-який спеціаліст, який має медичну освіту та пройшов спеціальні курси. Процедура базується не на особливих вроджених вміннях, а на чітких правилах і перевірених техніках.

Міф 2. Для проведення мануальної терапії не потрібна медична освіта.

Насправді мануальним терапевтом може стати лише людина з вищою чи середньою медичною освітою. Адже маніпуляції потребують знання анатомії та фізіології, особливостей різних патологій кістково-м’язової системи та внутрішніх органів. Без цього зробити їх правильно неможливо.

Після здобуття базової освіти лікар повинен пройти спеціальні курси з мануальної терапії. Там викладають техніки, які базуються на особливостях будови та функціонування людського тіла, розказують про показання і протипоказання, можливі ускладнення. При виборі спеціаліста слід обов’язково звертати увагу на його освіту та сертифікати про проходження навчання з мануальної терапії.

Міф 3. Мануальна терапія небезпечна.

Цей міф виник через лікування у непрофесіоналів. Погано проведена маніпуляція справді може викликати важкі наслідки - переломи ребер, хребців і навіть пошкодження спинного мозку. То чи може нашкодити мануальна терапія? Фахівці, які мають спеціальну освіту, добре знають анатомію, ніколи не допускають таких помилок. Частота ускладнень не перевищує 2%, що значно нижче ніж при операціях чи навіть вживанні знеболюючих препаратів. Більшість проблем швидко піддаються корекції.

Міф 4. Мануальна терапія - це народний метод, що не признається офіційною медициною.

Мануальна терапія відома дуже давно. Її використовували ще в античному світі. Певний час офіційна медицина насторожено відносилась до такої практики, особливо коли проводили маніпуляції люди без відповідної освіти. Сьогодні існує достатньо наукових доказів ефективності методики. Вона входить в протоколи лікування багатьох хвороб опорно-рухового апарату, нервової системи, внутрішніх органів.

Міф 5. Мануальний терапевт вправляє грижі

Існують прийоми, які дійсно можуть вправити грижу чи протрузію диску. Але результат після маніпуляції тримається недовго, а ускаднення трапляються надто часто. Тому професійні мануальні терапевти їх не застосовують. Частіше практикують техніки, які знімають біль і створюють умови для самостійної резорбції грижі.

Міф 6. Мануальна терапія - це лікування остеохондрозу хребта

Остеохондроз - це захворювання суглобів та сполучної тканини, яке виникає в дитячому та підлітковому віці. Діагноз, який у нас часто виставляють, насправді є проявом дегенеративних змін у шийному, грудному чи поперековому відділах хребта. мануальна терапія не може їх зупинити, але знімає деякі симптоми (біль, обмеження рухів), покращує кровопостачання та живлення тканин, сповільнює негативні зміни в суглобах та міжхребцевих дисках.

За допомогою техніки можна впливати не лише на хребет, а й на суглоби рук та ніг, зв’язки, м’язи, фасції. Певні прийоми допомагають покращити роботу внутрішніх органів, зняти больовий синдром. Мануальна терапія впливає на весь організм людини, а не лише на певну частину кістково-м’язової системи.

Міф 7. Процедура викликає біль

Існують жорсткі техніки, які можуть викликати дискомфорт. Але зараз мануальні терапевти їх практично не застосовують. Процедура не повинна викликати болю чи неприємних відчуттів. Коли пацієнт скаржиться, або спеціаліст відчуває напругу м’язів, він послаблює вплив, змінює прийоми. Під час сеансу біль має зникати, а не посилюватись. Лише тоді маніпуляція справді принесе користь. У декого терапія може викликати навіть сексуальне задовлення, ніби від гаджетів із секшопу.

Міф 8. Мануальна терапія - це те ж саме, що лікувальний масаж

Багато людей запитують, чи варто йти до мануального терапевта, чи допомогти може простий масажист. Справа в тому, що лікувальний масаж впливає лише на поверхневі тканини - шкіру, підшкірну клітковину, деякі групи м’язів. Дія мануальної терапії набагато глибша, вона поширюється на зв’язки, фасції, суглоби, кістки. Методика допомагає лікувати навіть хвороби внутрішніх органів. Вона включає деякі масажні прийоми, пасивну та пасивно-активну гімнастику, активно використовує рефлекторні зв’язки між поверхневими та глибокими тканинами. Звичайні масажисти не володіють всіма техніками, тому звертатись потрібно саме до мануального терапевта.

Міф 9. Мануальна терапія здатна самостійно вилікувати хвороби хребта та суглобів.

Насправді мануальна терапія - це лише один з методів реабілітації. Він має свої чіткі показання та протипоказання. Часто застосовується для зняття блоків у суглобах, болю, покращення рухливості. Але призупинити дегенеративні процеси, реабілітуватись після трав можна лише за допомогою комплексу процедур. Він включає лікувальну фізкультуру, масаж, дієту та зміну способу життя в цілому.

0
репостів
0
репостів