Як вирощувати гречку - 7 правил ефективного вирощування

Користь від вживання гречки очевидна: культура збагачена на вітаміни і мінерали, дієтична та рекомендована до вживання всім без винятку. Вирощування гречки – прибуткова справа, бо культура завжди користується попитом, а виробництво майже безвідходне. Проте, для збирання гарних врожаїв, слід дотримуватись певних правил, які ви дізнаєтесь в цій статті.

Коли сіяти гречку?

Варто знати, що гречка дуже полюбляє тепло і зовсім не переносить холодну погоду. Період сівби припадає на кінець квітня, травень, але в будь-якому випадку при відсутності загрози похолодання (заморозків).

Врожайність гречки перш за все залежить від типу ґрунту та кліматичних умов. Грунт повинен бути пухким, зволоженим та збагачений киснем. Не підходить для гречки глиниста земля, солона та схильна до закисання.

Для вирощування гречки найбільш сприятливими вважаються регіони Полісся та Лісостепу (північ та захід України), проте, завдяки селекції, виведено спеціальні сорти посівного матеріалу для посушливого півдня України та центрального регіону.

Правила дотримуй і врожай отримуй!

  1. Найкращі попередники для гречки: озима пшениця, кукурудза, картопля, буряк, льон. Не рекомендується сіяти після соняшника, ярої пшениці, сорго.
  2. Восени вносять фосфорно-калійні добрива під час першого боронування на глибину 23-25см. А навесні – азотні під час другого (на глибину 10-12см) та третього (8-10см) боронування. Натуральні добрива (гній), а також гербіциди, аміак слід вносити під попередні культури. Гречка зовсім не переносить хлор.
  3. Перед посівом бажано розстелити посівний матеріал на свіжому повітрі, щоб він прогрівся, провітрився (на ніч накривати) та протруїти для захисту від гнилі, хвороб.
  4. Сіяти гречку необхідно у добре прогрітий грунт (10-12°С) на глибину 4-5см (північ України) , а при ймовірності пересихання верхнього шару – на 8-10см (південь).
  5. Найбільша врожайність гречки досягається при висіванні міжрядними посівами шириною 45см+15см за умови догляду (на півночі норма висіву 50-80кг/га,а на півдні – 45-50кг/га). При неможливості обробітку посівів – засівають суцільне поле (на півночі норма висіву 80-110кг/га, а на півдні – 50-80кг/га).
  6. Через 1-2 тижні після висіву, коли зявляються перші листочки, посіви гречки слід захистити від бур'янів. Хімічний метод (внесення гербіцидів) є недоцільним, бо відлякує бджіл, а тому застосовують агротехнічний (боронування). Очищення від бур'янів проводять за сонячної погоди впоперек або під кутом до рядків.
  7. Пізніше добре зробити 2-3 разове розпушення грунту - це додатковий захист посівів від сорняків, що підвищує врожайність.

Бджоли – друзі гречки

Гречка є джерелом для меду, а бджоли забезпечують урожайність гречки шляхом запилення. Для запилення квіток слід забезпечити наявність не менше 2-3 родин бджіл, а краще 5-6. Найбільш продуктивне природне запилення діє, коли пасіка розташована на 0,5км від поля, але не далі, ніж 2 км.

Штучне запилення здійснюють 4-5 разів з ( інтервалом в добу) через кілька днів від початку цвітіння. Час збору врожаю настатає через 2,5-3 місяці від посіву, коли більша частина зерен побуріли (75-80%).

Вирощування гречаної культури вигідне з усіх сторін. Висока врожайність буде винагородою сумлінної праці та розумного підходу до справи.

0
репостів
0
репостів