Тунець — дивна риба. І виростає до неймовірних розмірів, і цінується гурманами за незвичайне м'ясо. А ще тунець надає простір кухарям-професіоналам та звичайним домогосподаркам для створення нових страв.
Сьогодні представляємо добірку цікавих, але простих у виконанні та доступних за ціною страв з тунця. На ринок в Японію у пошуках свіжоспійманої риби не побіжимо, вудочки відкладаємо убік, а просто використовуємо у рецептах консерви з тунця.
Яка харчова цінність тунця?
Харчова цінність тунця, в тому числі й консервованого, полягає у наступному:
-
це джерело жирних кислот омега-3 і омега-6;
-
це дієтичний продукт, до того ж, консервований у своєму соку тунець вдвічі менше калорійний, ніж свіжий;
-
це джерело необхідних макроелементів: калію, сірки, фосфору, натрію та мікроелементів: заліза, міді, цинку, фтору, хрому, йоду, селену тощо;
-
м'ясо тунця містить вітаміни А, D, E, PP, групи В.
За показниками вмісту корисних речовин тунець рекомендується для систематичного споживання для нормалізації роботи серцево-судинної системи, мозку; для приведення рівню цукру у крові до норми; для регуляції рівню холестерину та забезпечення організму необхідними речовинами, мінералами та вітамінами.
Готуємо страви з тунця швидко та смачно
Багато господинь використовує консерви з тунця для приготування смачних салатів, частковий перелік яких можна подивитися за посиланням https://blog.metro.ua/dyvovyzhni-salaty-z-tuntsya-dobirka-retseptiv-yak-prygotuvaty-salat-iz-tuntsem-na-svyata-j-kozhen-den/. Але ж тунець може бути основою не лише салатів, а й інших страв — супів, закусок, запіканок, бутербродів. Про це далі. Насолоджуйтесь рецептами.
Рисовий суп з тунцем
Це швидка поживна перша страва, яку може приготувати навіть молодший школяр.
Необхідно:
-
банка консервованого тунця;
-
овочі: цибуля, морква, перець болгарський за бажанням;
-
олія рослинна - 1-2 столової ложки;
-
рис довгий чи круглий - півсклянки;
-
сіль, перець чорний, інші приправи - за смаком.
Наливаємо у каструлю води. Поки вона закипає, готуємо овочі. Чистимо, ріжемо цибулю і перець кубиками, моркву тремо на тертці.
Розігріваємо пательню, додаємо рослинну олію, обсмажуємо овочі до м'якого стану. Можна додати за бажанням кетчуп чи томатну пасту, перемішати. А можна не додавати.
В киплячу воду засипати промитий рис, варити до півготовності. Додати підсмажені овочі та консервованого тунця.
Посолити, поперчити за смаком. Рисовий суп з тунцем готовий. Подавати з зеленню — кропом, петрушкою чи зеленою цибулею.
Сирний рулет з тунцем
Проста, але оригінальна закуска.
Необхідно:
-
твердий сир, який гарно плавиться;
-
консервований тунець;
-
мариновані чи солоні огірки;
-
часник.
Готуємо начинку — корнішони нарізаємо кружальцями, а огірки, якщо середні та великі, — кубиками.
Натираємо сир на тертці, додаємо вичавлений часник, перемішуємо. Плавимо суміш у мікрохвильовці близько 1 хв., в духовці або на водяній бані.
Розтоплений сир викладаємо на харчову плівку, фольгу або пергаментний папір, формуємо шар приблизно однакової товщини.
Викладаємо з одного боку огірки, додаємо подрібнене м'ясо тунця, обережно, але швидко, згортаємо сир з начинкою у рулет, а потім у харчову плівку. Ставимо у холодильник на 30-40 хв. Сирний рулет з тунцем і солоними огірками готовий. Подаємо на стіл, порізавши кружальцями.
Бутерброди з тунцем
Все просто — мастимо на хліб чи грінки подрібнені консерви з тунцем, посипаємо на вибір зеленню, тертим сиром, вареним тертим яйцем і їмо.
Смачного!