Як швидко позбутися опіків на шкірі?

Опіки, особливо незначні та поверхневі, є поширеною травмою, особливо у дітей. Найчастіше вони спричиняються тепловою енергією - до 90% випадків - та сонячним випромінюванням. При опіках найголовніше - це швидка долікарська допомога, надана одразу після отримання травми [3].

Бепантен спрей від опіків – це інноваційний засіб, який активно використовується для лікування опіків різного походження, будь то теплові, хімічні чи сонячні. Основна діюча речовина, декспантенол, сприяє регенерації шкіри, заспокоює запалення та стимулює процеси загоєння. При нанесенні на ушкоджену ділянку спрей швидко вбирається, не залишаючи жирних слідів, що робить його ідеальним для використання в домашніх умовах та в дорозі [2].

Однією з переваг Бепантен спрею є його зручна форма випуску. Легкий аерозоль дозволяє рівномірно розподілити засіб навіть на важкодоступних місцях. Це особливо важливо при опіках, оскільки обробка може бути болісною, і спрей мінімізує контакт з пошкодженою шкірою, знижуючи дискомфорт [1].

Ступені опіків:

  • I ступінь - почервоніння шкіри, набряклість і болісні відчуття;
  • II ступінь - інтенсивний біль, почервоніння, відшарування шкіри, утворення пухирів із прозорою або каламутною рідиною;
  • III ступінь - некроз усієї товщини шкіри, утворюється щільна кірка;
  • IV ступінь - обвуглювання, яке відбувається під час впливу вогню, розплавлених металів тощо в разі пожеж, ДТП, у літаках і аваріях на шахтах. У результаті - пошкодження м'язових тканин, сухожиль і кісток [3].

Незважаючи на безпечність, перед використанням Бепантен спрею важливо проконсультуватися з лікарем, особливо у випадках серйозних опіків, щоб отримати відповідні рекомендації щодо лікування.

Практичні поради

Опіки на шкірі можуть завдати значного дискомфорту та залишити неприємні наслідки, але існує кілька ефективних методів, які допоможуть швидко полегшити стан. Перш за все, при легких опіках важливо охолодити уражену ділянку. Спочатку промийте шкіру прохолодною або теплою водою протягом 10-20 хвилин. Це знижує температуру шкіри і зменшує біль [2].

Після охолодження варто нанести на шкіру зволожуючий крем або гель, який містить алое вера або календулу. Ці натуральні компоненти сприяють загоєнню і зменшують запалення. Також увагу слід звертати на залишки опіку – не лопайте пухирі, якщо вони з'явилися, оскільки це може призвести до інфекції.

Не забувайте, що важливу роль у процесі загоєння також відіграє харчування. Вживання їжі, багатої на антиоксиданти (ягоди, овочі, горіхи), може сприяти швидшій регенерації шкіри. Якщо опіки значні або супроводжуються сильним болем, слід звернутися до лікаря, щоб уникнути ускладнень [1].

Література

1. Ebner et al.: Topical Use of Dexpanthenol in Skin Disorders; Am J Clin Dermatol 2002; 3 (6): 427-433

2. Vitamins in Animal and Human Nutrition, Edited by Lee Russell McDowell, © Academic Press, 2000

3. Вонс, Б. В., Чубка, М. Б., & Грошовий, Т. А. (2018). Проблема лікування опікових травм і характеристика лікарських засобів для місцевого лікування опіків. Актуальні питання фармацевтичної і медичної науки та практики, (11,№ 1), 119-125.

0
репостів
0
репостів