Болиголов плямистий: лікувальні властивості рослини

8148a76caf2cd7b3Рослини, що лікують є навколо нас, вони просто у нас під ногами, варто лише роззирнутися на всі боки. Саме так можна сказати про болиголов плямистий - дворічну рослину роду Болиголов та зонтичного сімейства, яка має широкий ареал поширення, в тому числі й в Україні. Вона має досить багато назв, як, наприклад, петрушник, блекіт чи дика петрушка, але одне про цю рослину точно можна сказати, що вона і отруйна, і цілюща водночас.

Рослина, яку не визнає традиційна медицина

Болиголов плямистий одна з найотруйніших рослин, тому традиційна медицина не визнає її як лікувальну. Однак у народній вона незамінна у першу чергу при онкологічних захворюваннях, особливо у післяопераційні періоди та між хімічною терапією.

Це зумовлено тим, що рослина містить імуностимулюючі складники - кверцетин та конін. Коли вони потрапляють до організму, імунні клітини починають їх атакувати, сприймаючи як "ворожі" речовини, при цьому знищуючи й патогенні клітини і бактерії. Застосовують блекіт у вигляді настоянки, а цілющі властивості найбільше проявляються у період цвітіння - травень-вересень.

Крім того, вона містить алкалоїди, кемпферол, ретинол, жирні олії, кавові та аскорбінові кислоти, що мають виражену антисептичну, анальгетичну, протисудомну, сечогінну, заспокійливу дію. Враховуючи токсичність болиголова, застосовувати її необхідно лише за призначенням лікаря у суворо визначеній дозі.

Збір болиголова та його застосування

Складна парасолька, високий кущ вміє привернути увагу, однак необхідно бути дуже обачним з рослиною, адже не дарма вона має таку назву - болиголов. Лише вдихання ефірних олій людиною може викликати сильні головні болі. Разом з тим, є ряд складних хвороб, від яких рятує її збір:

  • онкологічні захворювання (рак шлунку, саркома, рак шкіри тощо);
  • туберкульоз;
  • подагра, екзема;
  • різного роду гінекологічні захворювання (міома, кіста, поліпи статевих органів, пухлинні новоутворення тощо);
  • мігрень;
  • простатит;
  • тромбофлебіт;
  • артроз;
  • захворювання щитоподібної залози;
  • атеросклероз;
  • кашлюк;
  • аутоімунні захворювання.

У всіх випадках призначення болиголова відбувається в індивідуальному порядку, найчастіше у вигляді настоянки, відвару або спринцювання.

Як не отруїтися?

Перш ніж вирушати за пошуками петрушника, варто озброїтися засобами індивідуального захисту - рукавичками, маскою та окулярами. Найбільш небезпечна вона лише при вживанні в їжу, а от заготовляти її варто окремо від інших трав як і зберігати. Тара має бути герметичною, в недоступному для дітей місці. Якщо людина має алергію на болиголов, не варто його застосовувати.

Тим не менше, випадки отруєння трапляються, часто з важким перебігом. Ознаками отруєння є підвищення тиску у людини, раптова тахікардія, збудливість, нудота, блювота, збільшення зіниць. Якщо вони проявляються - варто негайно промити шлунок та викликати швидку допомогу.

Крім того, рослина протипоказана вагітним, епілептикам, неповнолітнім, людям з проблемами нирок та печінки, післяопераційній реабілітації.

Важливо наголосити, що будь-яке самолікування може бути шкідливим для здоров'я та мати трагічні наслідки. Адже відомі випадки, що болиголов у давні часи використовували як отруту.

0
репостів
0
репостів