Подорож на авто! - Чи потрібна страховка?

Страховка для подорожі

Незвідані місця, чудові краєвиди, яскраві враження та повна свобода – те, що так манить у подорожі на авто. Але чи потрібні додаткові документи, крім класичних паспортів та посвідчення водія, може страховка? Дізнаємося, про найактуальніші різновиди – зелена карта, автоцивілка, туристична.

Що означає страховка?

Загалом виділяють 3 основні види страхування, що відрізняються сферою відповідальності та дії:

  • Поліс ОСАГО – обов'язковий вид страхування для всіх водіїв, що перебувають в Україні, компенсує збитки, завдані потерпілому авто, людині та різним предметам з речами, тобто. захищає автовласника від виплат власних коштів на ремонт майна та лікування іншому учаснику аварії.
  • Грін кард – практично безлімітний, має ту ж сферу, що і «автоцивілка», але діє в основному в країнах «Шенгена», а також частково в Африці, Азії.
  • Туристична – всебічне забезпечення медичною допомогою у разі захворювання, екстреної ситуації, стоматологічного болю, травм, госпіталізації та транспортування.

Як страховка залежить від місця подорожі?

Якщо плануєте «автокруїз» по Україні – використовується лише автоцивілка. Загалом вона обов'язкова і завжди необхідна, але деякі автолюбителі розраховують, що не траплятимуться, а навіть якщо й так, то штраф буде незначним. Це глобальна помилка багатьох, адже навіть несерйозна ситуація може вимагати значних витрат, що багато разів перевищують вартість полісу.

Якщо бажаєте відвідати Європу потрібна зелена карта, без неї на кордоні можуть навіть не пропустити, виписати штраф і все одно зобов'язати оформити на місці.

Туристична – діє у зарубіжному просторі, не в усіх країнах обов'язкова, але бажана, особливо якщо подорож пов'язана з ризиком чи активними видами спорту та відпочинку. Крім того, в неї вписують покриття COVID-19, без якого через пандемію можуть не пропустити або тримати в карантині довгий час.

Складнощі та терміни очікування

Якщо раніше доводилося витрачати час і сили на оформлення відповідних документів, від чого могла залежати чи взагалі відбудеться подорож, зараз все набагато простіше. За допомогою онлайн сервісу можна самому заповнити просту форму, оплатити карткою та отримати цифровий варіант протягом 10 хвилин з активацією дії щодня. В електронному вигляді документ має той самий «вага», тільки не загубиться в подорожі, а за бажання її можна самому роздрукувати.

Що потрібне для страховки, і ціна питання

Для отримання страховки потрібно зовсім небагато:

  • Зелена карта оформляється із зазначенням інформації про транспортний засіб та даних страхувальника. Вартість в основному залежить від терміну поїздки, виду авто, починається з 2000 грн для легковика.
  • З туристичного страхування необхідно заповнити надати стандартну інформацію про себе, ідентифікаційний номер та закордонні паспорти. Ціна залежить від покриття – Європа чи світ, термінів, ризиків (наскільки активно буде час проведення), покриття COVID-19, цілі поїздки та страхових ризиків, починається з 230 грн.
  • Щоб отримати поліс ОСАЦВ вказують місце прописки, тип авто, завантажують або вписують дані про автомобіль, заповнюють інформацію про себе. Вартість формується виходячи з місця прописки, типу транспорту, комплекту послуг, що входять, і починається вона з 450 грн.

Підсумок

Страхування для подорожі Україною, Європою та світом у більшості випадків обов'язкове, тому не варто її ігнорувати, тим більше, що вартість відносно низька, особливо в порівнянні з можливими витратами.

0
репостів
0
репостів