Як правильно вибрати шини для позашляховиків: обираємо разом

Для звичайного міського седана або універсалу вибір гуми вважається досить складним процесом — надто багато змінних. Вибір покришок для позашляховиків ще складніший, оскільки ці машини розраховані на підвищену прохідність. 

У магазин “Шини та Диски” поставляється гума від кращих виробників — наприклад, Bridgestone https://shiny-diski.com.ua/uk/tires/summer/bridgestone. Якщо ви збираєтеся їздити тільки в межах міста по хорошому дорожньому покриттю, завдання спрощується, і вибір можна заснувати на бренді й сезоні. Якщо немає — доведеться з особливою увагою підійти до вибору гуми.

606f0ceaae585.png

Типи покришок за режимом експлуатації

Основна класифікація гуми для позашляховиків базується на тому, який режим експлуатації буде задіяний найчастіше. Всього розрізняють п'ять видів:

  1. Дорожні, або шосейні. Такі покришки призначені тільки для їзди по асфальту або бетонному дорожньому покриттю з-за своєї м'якості й розрахунку на швидку і тиху їзду.
  2. Універсальні шини. Виходячи з назви, цей тип покришок підійде тим, хто на щоденній основі переміщається не лише по хороших дорогах, але і час від часу виїжджає на бездоріжжя. На відміну від попереднього виду, ці покришки жорсткіші, з глибшим малюнком протекторів.
  3. Покришки для екстремальної їзди. Якщо ваші колеса чекають кілометри грязьових трас, вибоїн і високих підйомів, знадобиться саме така гума. Назва говорить за себе — ці шини призначені саме для екстремальної їзди, а не щоденних поїздок.
  4. High-Performance(H/P) шини. Якщо ви живете в регіоні, де хороші дороги чергуються з поганим покриттям, зверніть увагу на цей варіант. У таких покришок асиметричний малюнок протектора, внаслідок чого можна спокійно їздити як по твердому полотну, так і по грунтовці.
  5. Грязьові шини. Цей тип підходить для “вбитих” доріг із-за глибокого малюнка протектора. Високі й тверді грязьові покришки відмінно справляються навіть з найскладнішими випадками бездоріжжя.

Окрім типів шин, також використовують поняття типорозміра і сезонності для підбору гуми на колеса позашляховика.

Типорозмір, якість і сезонність

Типорозмір — це набір параметрів, які визначають якість шини і її сумісність з колесами вашої машини. 

Звичайно більшість виробників рекомендують використати гуму за вказаним ними маркуванням. 

Перше число в цьому маркуванні означає ширину шини в міліметрах, друге — наскільки високий профіль шини. Після букви R вказується діаметр в дюймах. Потім слідує показник швидкості — ця частина маркування вказує максимально високу швидкість, при якій позашляховик може переміщатися без ушкодження шин. Для визначення цієї швидкості існує спеціальна таблиця, по якій можна звірити показник перед буквою H зі значенням швидкості.

Усі ці показники допомагають визначити якість покришки й те, наскільки вона підходить колесам вашого позашляховика.

Сезонність же вважається основним критерієм, що впливає на вибір шин. Тут важливо враховувати клімат — традиційно на зиму беруться зимові покришки, а на літо — літні. 

Якщо у вашому регіоні стабільний клімат без сильних коливань середньорічної температури, можна узяти й універсальні шини, але для України за дуже рідкісним виключенням краще купувати окремо літню і зимову гуму.

Якщо ви не збираєтеся їздити зимою — і таке буває — можна узяти як всесезонні покришки, так і літні, а на зиму ставити машину на гаражне зберігання. 

Обираючи шини для своїх коліс, орієнтуйтеся на ваші потреби й стиль їзди, а також на зовнішні обставини. Немає сенсу купувати шини для екстремальної їзди, якщо ви збираєтеся їздити виключно по місту або легкому бездоріжжю, і точно не варто брати легкі шосейні шини з не найглибшими протекторами для частої їзди по грунтовці. 

Також звертайте увагу на відгуки інших водіїв і рекомендації виробника — таким чином можна уберегти себе від купівлі неякісної або непідходящої гуми.

0
репостів
0
репостів