Як визначити справжність старовинної монети?

Як перевірити справжність старовинних монет? Як не стати жертвою шахрая, який бажає отримати прибуток з вашої любові до історії? Витратьте 5 хвилин і отримаєте вичерпну інформацію про методи перевірки.

Для чого підробляють монети

Виробники підробок завжди хочуть отримати прибуток. Але призначення фальшивих монет може бути різним:

  • запуск в обіг, покупка великих обсягів товарів і послуг;
  • обман колекціонерів, нумізматів.

У першому випадку для отримання виробів виготовляли форми, взявши за основу оригінал. Важливо відзначити, що фальшивомонетниками ставали не тільки окремі особи, а й держави, бажаючі підірвати економіку країни-ворога.

Як виготовляють підробки в сучасному світі

Сучасні фальшивомонетники мають у своєму арсеналі такі технології виготовлення підроблених грошей:

  • Литво. В особливих плитах формуються кліше, в які потім і заливається метал. Якість виходить настільки ідеальною, що розпізнати підробку можна тільки за вагою. Вона неминуче буде відрізнятися від оригіналу.
  • Карбування за допомогою особливого штемпеля. Професійний різьбяр бере за основу рідкісну монету і створює штемпель наслідувач. Метод досить дорогий. Його практично не застосовують для виготовлення масових монет.
  • Карбування штемпелем, а швидше образок з монетного двору. Розпізнати підробку можна по непевному зображенню.
  • Гальванопластика. З пластичної маси формується відбиток монети. Далі його розміщують у ванні з електролітом. Процес створення займає багато часу. Підробки виходять досить якісні. Розпізнати їх можна по шву спайки, через те, що аверс і реверс формуються окремо.
  • Лазерне різання. У формі із пластику формується порожнина, що точно імітує оригінал. Її згодом заповнюють металом. Де перевірити справжність старовинної монети, зробленої за допомогою лазера? Допоможе тільки спектральний аналіз.

Сьогодні щоб уникнути проблем краще співпрацювати з надійними продавцями. 

Підробка монет в сучасному світі

Початківцю нумізмату, щоб не стати жертвою шахраїв і мати можливість перевірити справжність старовинних монет, бажано придбати:

  • Докладний каталог. Їх активно друкують видавці та окремі колекціонери. Альбоми присвячуються окремим епохам і країнам. Вартість видань значна, але можна вибирати тільки ті, які належать до потрібного часового інтервалу. Особливість каталогів в тому, що фото кожного примірника супроводжується докладним описом ваги, аверсу і реверсу, сплаву та інших характеристик.
  • Електронні ваги. З їх допомогою можна з точністю до сотих часток грама зважити пропонований екземпляр і порівняти отримане значення з каталожними. Багато шахраїв аж ніяк не займаються відливанням або карбуванням підробок. Вони розрізають оригінали з золота, срібла або платини та витягають зсередини частина дорогоцінного вмісту, замінюючи його дешевими металами.
  • Збільшувальне скло. Воно дозволить розглянути найдрібніші деталі аверсу і реверсу. Фальшивомонетники часто грішать зневагою до дрібниць. До того ж підробку видає наявність бульбашок на поверхні.
  • Спектрометр. Він буде потрібен тим, хто колекціонує дуже рідкісні та дуже дорогі монети. З його допомогою можна визначити хімічний склад, наявність домішок в золоті або сріблі.

Основна проблема полягає в тому, що все перераховане вище не завжди знаходиться при собі. Одна справа, якщо цікавий екземпляр принесли додому. Інше — покупка в салоні або з рук. Як дізнатися справжність старовинної монети в подібній ситуації?

Реверс і аверс

Техніка карбування монет не завжди була досконалою, але правителі всіх часів і народів приділяли достатньо уваги промальовуванню деталей. За століття зберігання, знаходження в обігу на монеті можуть з'явитися дрібні дефекти, подряпини, відколи. Цей процес природний.

Якщо ж на аверсі або реверсі ви бачите розмите зображення, відсутні повністю окремі елементи, варто подумати про те, чи не підробку ви тримаєте в руках. Це ж належить до бульбашок повітря на поверхнях. Насторожити має і наявність слідів доопрацювання, припаяних чи зрізаних деталей. Початківці фальшивомонетники іноді занадто намагаються надати схожість з епохою.

Колір і блиск

Якщо передбачається, що монеті кілька століть, а вона надмірно блищить, легко запідозрити підробку. Водночас, це може свідчити про те, що продавець витратив занадто багато часу на полірування. Варто звернути увагу і на патину. Сучасні умільці імітують її за допомогою запікання, обкурювання тютюновим димом. Якщо патина відрізняється нерівномірністю, відколи та порізи не покриті їй, перед вами — підробка.

Як перевірити справжність старовинних срібних монет? Якщо на них присутні сліди окислів, значить, в складі є мідь. На перших етапах патина на сріблі має жовтуватий відтінок, потім перетікає в малиновий, синьо-зелений. Якщо монета зовсім стара і зберігалася в неналежних умовах, вона стає майже чорною.

0
репостів
0
репостів