Як зробити парник (теплицю) своїми руками

Теплиця - це відмінна можливість отримати ранній урожай. Для вирощування овочів зараз легко купити парник, але маючи бажання і час, можна заощадити та зібрати теплицю самому. Для цього визначаються з її типом. Залежно від цього вибирають каркас і оббивку. Для монтажу знадобиться звичайний інструмент.

Перед тим як зробити теплицю своїми руками, створюють її проект. Існує багато типів конструкцій - зимові, літні, тимчасові, стаціонарні. Розмір теплиці залежить від вирощуваних культур і масштабів їх розведення: можна спорудити компактний парник на невелику грядку, а можна побудувати великий розплідник для розведення саджанців.

Варіанти оббивки

  • Скло - надійний, довговічний, але дорогий матеріал. З огляду на значну вагу вимагає споруди масивного каркаса. Найчастіше використовують для великих теплиць.
  • Поліетиленова плівка - найменш надійний, але самий бюджетний варіант. Матеріалу вистачає на 3 сезони. Підходить для спорудження невеликих тимчасових парників.
  • Стільниковий полікарбонат - недорогий і простий в установці матеріал. Завдяки порожнечам добре тримає тепло. Міцний, тому може витримувати навантаження снігу і вітру.

З чого можна зробити каркас

  • З дерева - дешевий, але недовговічний матеріал. Має потребу в регулярній обробці антисептиком.
  • З віконних рам - відмінний спосіб використання непотрібних рам. Рами з ПВХ-профілю не бояться зовнішніх впливів, не потребують обслуговування і можуть прослужити до 30 років.
  • З профільної труби - довговічний матеріал, не боїться великих навантажень. Завдяки оцинкованому шару не іржавіє.
  • З пластикових труб - швидко збирається, має невелику вагу, більше підходить для теплиць невеликих розмірів. 

При виборі каркаса враховують його сумісність з оббивкою. Наприклад, полікарбонат не рекомендується встановлювати на дерево, зате він надійно фіксується на каркасі з профілю. Конструкція з поліпропіленових труб сумісна і з пластиком, і з плівкою. Парники з невеликих рам роблять переважно на основі плівки. 

Як зробити каркас для теплиці

  1. Розчищення і вирівнювання майданчика.
  2. Монтаж несучих опор.
  3. Збірка обрешітки, установка даху.
  4. Монтаж торців з дверима і кватирками.

Елементи фіксують між собою болтами з гайками, у випадку з металевим профілем також використовують зварювання. 

Коли потрібно збирати теплицю

Теплицю збирають ранньою весною, коли зійшов сніг і земля просохла. Цього не рекомендується робити взимку, так як негативні температури негативно впливають на поліетиленову плівку і тонкий полікарбонат. Якщо конструкція не тимчасова, а стаціонарна, постає питання про те, як підготувати теплицю до весни. Весь процес полягає в декількох етапах:

  1. Перевірка каркаса і обшивки на предмет пошкоджень і усунення їх.
  2. Очищення теплиці від торішнього листя.
  3. Дезінфекція.
  4. Підготовка ґрунту.

Вибір теплиці для певних культур

Кожному виду рослини для нормального розвитку необхідний свій набір умов - температура, вологість, освітленість. Для теплолюбних культур (перець, баклажани) найкраще підійде теплиця з полікарбонату. Вологолюбні культури (капуста, редис, шпинат) ідеально вирощувати в парниках, споруджених із суцільної плівки.

Також враховується висота рослин. Якщо низькорослим культурам (цибуля, щавель, салат) досить невисокого парника, то високорослим і кучерявим (помідори, огірки) необхідно споруджувати високу прямокутну двускатну теплицю. Для вирощування ягід важлива хороша освітленість - для цього матеріал повинен максимально пропускати світло.

Перед тим як зробити парник, враховують, які культури планується вирощувати, беруться до уваги потенційні навантаження на конструкцію і бюджет. Завдяки різноманітності конструкційних і обшивальних матеріалів створюються ефективні і недорогі теплиці, які можна зробити самому без допомоги професіоналів.

0
репостів
0
репостів