Методи відновлення зубів: який спосіб краще і чим вони відрізняються?

У разі хвороби зуба, будь-який відповідальний стоматолог прагне його зберегти, проводячи комплексне лікування. І поза сумнівами, що будь-які запальні процеси завжди краще запобігти на початковій стадії, але що ж робити, якщо зуб врятувати не вдалося? Разом зі стоматологією 32 Dent спробуємо розібратися разом.

Якщо пацієнт довго затягував свій похід до стоматолога, намагаючись заглушити біль ліками і вилікуватися народними засобами, швидше за все, виправити ситуацію не вдасться, і зуб доводеться видаляти. Зустрічаються й інші випадки, наприклад, в спорті людина може втратити зуб і без залучення лікаря. Звичайно, іронія тут недоречна, особливо, якщо поглянути на статистику: потреба в протезуванні або імплантації сьогодні відчувають зовсім молоді люди, вік яких 30-35 років. І причин у цієї проблеми безліч - безперервні стреси, неповноцінне харчування, неблагополучна екологічна обстановка - все це призводить до захворювань зубів і ясен.

Як відновити втрачений зуб?

У будь-якій стоматології вам запропонують три методи вирішення проблеми: знімне протезування, постійне протезування або імплантація зубів. Остаточний вибір тільки за вами: вирішуйте, який бюджет на своє здоров'я ви готові або можете витратити, що для вас важливіше - зовнішня краса зубів, якість і довговічність або низька вартість. Спробуємо знайти плюси і мінуси кожного методу. Але для початку застережемо вас: не затягуйте з відновленням зубів! Уже через рік ви зіткнетеся з проблемою під назвою «атрофія кісткової тканини». Кістка буде зменшуватися в розмірах, ясна «поповзуть» вниз. У цьому випадку рішення проблеми - протези з штучними яснами, які прикриють ваду, або імплантація з нарощуванням кісткової тканини.

Атрофія кісткової тканини призводить до раннього старіння - з'являються мімічні зморшки біля губ, щоки обвисають, провалюються, щелепи стискаються. Сьогодні косметологи для омолодження обличчя в першу чергу пропонують відновити зуби, а не робити ін'єкції ботокса для позбавлення від зморшок.

Знімні протези: коли в пріоритеті - ціна

Знімне протезування - це найдоступніший вид відновлення зубів. Такі протези являють собою штучні пластмасові (акрилові) ясна, на яких закріплені коронки - власне штучні зуби (зазвичай цільнокерамічні). Такими протезами можна замінити як весь зубний ряд (протези будуть буквально прилипати до ясен), так і їх невелику частину - в цьому випадку вони будуть кріпитися на живих зубах, чіпляючись за них гачками. Ціна у протезів - невелика, але ось якість, комфорт і естетика залишають бажати кращого.

Найголовніші недоліки знімних протезів - це постійне натирання ясен, нещільне прилягання і фіксація (вони легко вислизають з рота, коли ви їсте або говорите). Протези виглядають як штучні зуби, їх потрібно постійно виймати для очищення. Крім того, вони абсолютно не захищають від атрофії - навантаження від протезів доводиться на ясна або кілька опорних живих зубів, тому обмінні процеси в кістках зупиняються і тканина скорочується в розмірах.

Постійні протези або, якщо не шкода здорові зуби

До постійних протезів при повній відсутності зуба (тобто не тільки верхівки, але і кореня) відносяться зубні мости. Це кілька коронок, які об'єднані в єдину конструкцію. Таким протезам обов'язково потрібна опора - її роль виконують зуби, які збереглися в роті. Наприклад: якщо потрібно відновити тільки один віддалений зуб, мостовидний протез складається з трьох коронок - середня замінює втрачений, а дві інші фіксуються на «живих» зубах.

Недоліків у такого протезування теж вельми багато: опорні зуби сильно обтачуються, адже на них зверху надягають коронки мостоподібного протеза. Тобто коли конструкція вийде з ладу, опорні зуби також доведеться відновлювати. Крім того, під зубним мостом - в тому місці, де відсутній зуб - атрофія кісткової тканини триває! Адже навантаження припадає тільки на два опорних зуба, а кістка залишається знову не при справах. Здавалося б, це не так страшно. Але насправді кісткова тканина в цьому місці буде зменшуватися в обсязі, тобто просідати. Згодом між яснами (вони будуть опускатися разом з кісткою) і протезом з'явиться щілина: це не тільки негарно виглядає, але й небезпечно. У мікрощілини будуть забиватися бактерії, видалити які неможливо - з часом це призведе до серйозних запальних процесів і навіть втрати опорних зубів, на яких фіксується протез.

Імплантація зубів: коли важливі якість, довговічність і ідеальний зовнішній вигляд

Саме тому, що знімні протези і зубні мости абсолютно не захищають від атрофії кістки, єдиний варіант, який залишається - це імплантація зубів. Адже процес являє собою установку імплантатів - штучних аналогів коренів, створених з металу, а також протеза - він фіксується безпосередньо на імплантатах. До речі, ви зможете вибрати і будь-яку іншу конструкцію - той же знімний протез або зубний міст.

Імплантація зубів вигідно відрізняється від інших методів відновлення тим, що повністю імітує природну будову зубів. Тобто відновлюється не тільки верхня частина зуба, але також його корінь. Саме він грає важливу функцію - забезпечує «роботу» кісткової тканини, між клітинами якої нормалізуються харчування і обмінні процеси.

Класична імплантація зубів

Це основний метод імплантації зубів, який існує вже майже півстоліття.

Класична імплантація ідеально підходить для відновлення 1-2 зубів. Особливо передньої групи, де максимально важлива естетика.
Проводиться він за всіма канонами: від установки імплантатів до фіксації протезів. Потрапляючи в кабінет до стоматолога, вам доведеться зіткнутися з наступними етапами лікування:

  1. Підготовка до лікування: лікарю потрібно виключити протипоказання до імплантації, скласти план лікування, провести дослідження стану кісткової тканини щелепи, всіх живих зубів у роті (робиться комп'ютерна томографія і панорамний рентген всього зубного ряду), вибрати моделі імплантатів. Пацієнту в обов'язковому порядку необхідно здати аналізи крові і сечі (в поліклініці або незалежної лабораторії).
  2. Підготовка до встановлення імплантатів: на початку статті не раз згадувалося про атрофію кісткової тканини. Ось саме на цьому етапі доведеться пожинати її наслідки. Якщо обсягів кістки недостатньо, то проводиться її попереднє нарощування: туди, де буде встановлений імплантат, підсаджується кістковий блок або штучний матеріал. Час для загоєння тканини - близько 4-6 місяців.
  3. Установка імплантатів: в класичному методі - це складний процес. Операція обов'язково проводиться під анестезією. Час на установку одного імплантату - близько півгодини. Операція виглядає наступним чином: ясна розрізаються (можна замість скальпеля використовувати лазер - це менш травматично), відшаровується від кістки. У твердій кістковій тканині робиться отвір - непотрібна кістка видаляється. У цю ложу поміщається імплантат, зверху він покривається кісткової стружкою. Встановлюється заглушка або формувач ясен (дозволяє створити рівний край ясен і трохи збільшити їх в обсязі). Десна повертається на місце, обов'язково накладаються шви. Далі - час для приживлення імплантатів: це 3-5 місяців.

Не забувайте регулярно відвідувати лікаря: він зможе оцінити результати приживлення імплантатів і на початкових стадіях зупинити будь-які запальні процеси, які можуть призвести до відторгнення металевих виробів.

Тимчасове протезування: для того, щоб ви не ходили з пустотами у роті, лікар обов'язково зафіксує тимчасовий протез - так званого «метелика», який буде закривати порожній простір, а чіпляється він за інші «живі» зуби.

Постійне протезування: як тільки імплантати прижилися, ясна знову розкриваються, а заглушка замінюється на абатмент - верхівку, на якій буде зафіксовано протез. Відразу ж знімаються зліпки, і в лабораторії створюється індивідуальний, постійний протез. Він фіксується на спеціальний клей (якщо протез незнімний) або на замок (якщо конструкція буде зніматися).

Класична імплантація хороша тим, що даним методом володіє дуже велика кількість імплантологів нашої країни. Однак пацієнти вже втомилися від такого тривалого і важкого лікування, адже доводиться чекати нові зуби часом кілька років, а відновлюватися після імплантації імплантатів потрібно не менше 3-4 днів: кровотечі, набряки і постійні болі - лише малий список того, що супроводжує реабілітаційного періоду.

Імплантація зубів Immediate Load

Сьогодні на зміну класичної імплантації зубів приходить експрес-метод або імплантація зубів Immediate Load, тобто з негайним, миттєвим навантаженням.

Експрес-імплантація ідеальна для відновлення великої кількості відсутніх зубів, особливо при наявності атрофії кісткової тканини.

Етапи лікування дещо схожі на характерні консервативному підходу, але за кількістю їх в рази менше, а тривалість - в десятки разів коротше:

  1. Діагностика: підготовчі процеси до лікування займають не більше одного тижня - виключаються протипоказання до операції, оцінюється стан зубів, ясен і кісткової тканини порожнини рота, здаються аналізи крові і сечі.
  2. Моделювання лікування: лікування обов'язково планується (в деяких випадках навіть за допомогою комп'ютерних технологій). Лікарю дуже важливо під розміри вашої щелепи підібрати імплантати, визначити їх точне місце розташування і кут нахилу.
  3. Установка імплантатів: проводиться малотравматичним, міні-інвазивним способом. Тобто ясна не ріжуть, а проколюють. Всередині кістки не створюється ложе під імплантат - оскільки металевий корінь має форму гвинта, то він вкручується в кісткову тканину.
  4. Фіксація штучних зубів: проводиться вже через 3-4 дні після операції. На перших порах вибирається конструкція із металопласмаси - це найдешевший і найбільш легкий матеріал. Крім того, він єдиний, який можна коригувати прямо в роті пацієнта, під мінливий прикус.

З процесу лікування виключається етап нарощування кісткової тканини, а також носіння тимчасових протезів, оскільки на імплантатах фіксуются постійні, незнімні конструкції.

Додаткові методи імплантації

Крім двох основних методів імплантації зубів можна виділити також ще два, які є додатковими:

  • міні-імплантація, при якій використовуються дуже тонкі і невеликі за розміром імплантати. Вони фіксуються без розрізів, тобто шляхом проколу ясен і кістки і служать тільки для додаткової підтримки нестійких знімних протезів;
  • комбінована імплантація, коли в рамках одного зубного ряду або всієї щелепи застосовується одночасно два основні методи - класична і експрес-імплантація.
0
репостів
0
репостів