Що робити, якщо MacBook гальмує

Причина цієї несправності рідко виходить за рамки програмного забезпечення, і лише зрідка головним винуватцем проблеми є апаратний дефект. В яких випадках впоратися з "гальмами" можна самостійно, а коли буде потрібно візит в сервісний центр читайте нижче.

Перегрів і загальні апаратні проблеми

Як і будь-який повноцінний комп'ютер, професійні "яблучні" ноутбуки мають активну систему охолодження, робота якої вимагає стабільної циркуляції холодного повітря. Через рік-другий активного використання Ви помітили, що ваш macbook повільно працює? Коренем проблеми з великою ймовірністю є саме перегрів системи.

Справа в тому, що, при сильному нагріванні чіпа центрального або графічного процесора, система починає штучно знижувати продуктивність чіпа - це і призводить до уповільнення роботи комп'ютера. Діагностувати проблему можна як тактильно (при перегріванні алюмінієвий корпус буквально обпікає пальці), так і більш точними програмними засобами. Ми рекомендуємо використовувати програму iStat Menus, оскільки вона найбільш точно "читає" датчики і може непомітно працювати у фоновому режимі, дозволяючи в пару кліків підлаштовувати швидкість обертання кулера для кращого охолодження.

Профілактика проблеми

Перш за все варто відзначити, що кількість потрапляючого в систему охолодження пилу безпосередньо залежить від чистоти приміщення. Перед використанням ноутбука бажано видалити пил зі столу і корпусу пристрою, що дозволить хоч трохи, але все ж помітно відстрочити проблеми з перегрівом.

Крім того, слід утриматися від нестандартного використання ноутбука, при якому циркуляції повітря може заважати природна перепона. Так, коли користувач кладе пристрій на м'яку поверхню (наприклад, ліжко або сумку), отвір повітряпроводу закривається тканиною, що призводить до перегріву, внаслідок якого у користувача і гальмує MacBook. Що робити в цій ситуації - Ви повинні вирішити самі, проте ми не рекомендуємо використовувати комп'ютер "на знос", оскільки це може привести до несправності внутрішніх компонентів.

Усунення проблеми і ймовірні ускладнення

Якщо причиною перегріву дійсно є пил, повністю позбутися від проблеми можна лише чищенням і профілактикою системи охолодження. Якщо у Вас є необхідні інструменти, прибрати пил зі зовнішніх поверхонь кулера і радіатора можна самостійно, однак більш серйозна робота вимагає сервісного втручання.

Зокрема, для справної роботи охолоджуючого контуру буде потрібно нанесення свіжого шару термопасти, а також мастила кулера, що дозволить прибрати зайвий шум і продовжити термін служби вентилятора.

Зверніть увагу, що перегрів чіпа може привести до несправності контактної бази BGA-шарів - це несправність є поширеною причиною "відвалу" процесора. Даний дефект особливо актуальний для класичних моделей MacBook Pro (2008-2012 років), які використовують менше енергоефективні чіпи.

Якщо MacBook сильно гальмує при обробці відео

Якщо Ваш новий MacBook Pro став гальмувати при відтворенні Full HD / UHD відео, проблема може полягати в примусової активації енергозберігаючого режиму - це може статися як при нормальному використанні (зокрема, якщо Ви перевантажуєте комп'ютер при роботі від акумулятора, в зв'язку з чим система обмежує Turbo Boost), так і в разі дефекту (зносу) батареї, коли навіть при підключеному живленні система помилково намагається максимально економити енергію, серйозно сповільнюючи комп'ютер.

Вирішити цю проблему можна лише повноцінною заміною акумулятора. На комп'ютерах сімейства Air і класичних "Прошках" в товстому корпусі АКБ кріпиться за допомогою гвинтів, так що замінити цей компонент можна вручну, однак більш сучасні MacBook Pro Retina і MacBook Retina 12 "використовують в збірці клей, видалити який можна лише прогрівом акумулятора. Виконуючи таку операцію вручну, Ви ризикуєте пошкодити батарею, що може стати причиною пожежі.

Однак основною причиною падіння продуктивності MacBook (особливо при використанні складних фото- і відеоредакторів) є брак оперативної пам'яті. Простежте за тенденцією роботи з пам'яттю за допомогою утиліти "Моніторинг системи": якщо складна програма зайняла велику частину RAM, "гальма" можуть виникнути при виконанні звичайних дій - запуск програми, відеофайлу, перемикання робочих столів і так далі.

У сучасному світі головним споживачем пам'яті є браузер. Якщо на Вашому комп'ютері відкрито 10-15 web-вкладок, спробуйте закрити оглядач або перезапустити систему, тоді macOS стане набагато більш чуйнішою.

Варто відзначити, що навіть на нових MacBook Pro модулі RAM можуть бути "вбито" статикою, що вимагає дорогого ремонту у вигляді повної заміни материнської плати або складної перепайки чіпів. На щастя, цей дефект зустрічається вкрай рідко і вважається гарантійним.

Якщо гальмує MacBook Pro 2012 або більш ранні моделі

Як показує практика, ранні Unibody MacBook Pro в товстому корпусі частіше схильні до поломок, що в більшості випадків пов'язано з зносом внутрішніх компонентів. Розібратися, чому гальмує макбук про, в такому випадку не складає труднощів: найчастіше коренем проблеми є накопичувач HDD, який через кілька років активного використання помітно втрачає в швидкості.

При використанні несправного накопичувача ускладнюється доступ до тимчасових файлів (які були вивантажені з оперативної пам'яті, але все ще затребувані системою), внаслідок чого комп'ютер частіше підвисає і "замислюється" під час читання даних, запуску програм і перемикання між активними процесами.

Проблема може виникнути і з твердотілим накопичувачем, і навіть Fusion Drive, що неминуче призводить до появи "гальм" навіть при порівняно щадному використанні. На щастя, усунення цієї несправності не вимагає багато часу і рідко призводить до великих витрат, оскільки навіть високошвидкісні накопичувачі SSD - перший рядок в будь-якому апгрейді - коштують ненабагато дорожче класичних HDD-дисків.

0
репостів
0
репостів