Як правильно обрати захищений ноутбук та не переплачувати даремно

Купуючи після настільного комп'ютера ноутбук, якось не замислюєшся про те, скільки небезпек підстерігає мобільну комп'ютерну техніку. Звик, що найцінніші компоненти комп'ютера стоять собі в ящику на столі або під ним, і з ними, за великим рахунком, нічого трапитися не може. А все нещастя обрушуються на багатостраждальну периферію: то клавіатуру чаєм заллє, то монітор зі столу змахнеш, то кішка кабелі погризе - нічого смертельного в цьому немає. Але ось з ноутбуком інша історія - навіть банальна пролита на клавіатуру кава може закінчитися для нього сумно, не згадуючи навіть політ зі столу або знайомство з домашніми тваринами. І це ми говоримо тільки про побутові неприємності, а які «сюрпризи» чекають лептоп поза домом, навіть уявити страшно.

Що вже говорити про ноутбуки, які повинні працювати не в офісних або домашніх умовах, а в полі. У поліцейських і пожежних машинах, на вантажних і наукових кораблях, на будівництві або виробництві, в подорожах (не по готелям, а повноцінних: по горах, лісах і морях), не кажучи вже про військове застосування - всюди мобільний комп'ютер очікують небезпеки набагато серйозніше пролитого чаю.

І якщо б можна було обійтися без ноутбука, але ПК зараз потрібен буквально скрізь. А раз є попит, то не може обійтися і без пропозиції. Так що крім звичайних побутових лептопів існують і їх досить дорогі захищені брати. І якраз можливість задерти ціну штовхає деяких виробників незаслужено відносити свої пристрої до «захищених». Якщо поглянути на найкращу пропозицію у Фокстроті на популярну марку цього типу техніки, то це не менше 100 000 грн.

Тому ми зібрали основні рекомендації по вибору комп'ютерного «позашляховика», слідуючи яким ви не будете потім шкодувати про марно витрачені гроші.

Перед тим як ми перейдемо до основних властивостей «броньованої» комп'ютерної гвардії, пара слів про її позиціонування і класифікації. В першу чергу захищені ноутбуки створюються для забезпечення збереження пристрою і інформації, що є на ньому, в самих різних критичних умовах.

В залежності від професії користувача, ці умови можуть дуже сильно відрізнятися. В руках бізнесмена лептопу навряд чи загрожує щось страшніше падіння зі столу, а ось в автомайстерні його може і мазутом залити або машина переїхати. Через це виробники ввели кілька градацій захищеності: бізнес захист (часткова захищеність) і повний захист. І якщо бізнес захист допоможе від пролитої води, не дуже сильних ударів і випадково сівшого колеги, то у варіанті з повним захистом пристрій являє собою грізну зброю відповідну військовим стандартам MIL-STD-810 або ATEX, по з рівнянню з яким Nokia 3310 - дитяча іграшка. Так, що ж має бути у повністю захищеного ноутбука?

  1. Захист від пилу. Скільки б він не валявся в смітті і піску (не важливо включений чи ні), ні порошинка і ні піщинка не потраплять всередину корпусу і не порушать його роботу. Для цього потрібно щоб був герметизирований не тільки весь корпус, а й всі гнізда і роз'єми мали спеціальні герметизуючі кришки.
  2. Захист від води. Як би не валявся ноутбук в бруді - досить все з нього змити (без виключення пристрою) і можна продовжувати працювати. Це мається на увазі не тільки дренаж на клавіатурі, але і всебічний водозахист, що забезпечує працездатність комп'ютера навіть при повному зануренні на півметрову глибину.
  3. Захист від ударів. Маються на увазі удари не тільки по закритому ноутбуку, але і відкритому. Тобто екран, клавіатура і шарнір, що з'єднує частини ноутбука теж повинні витримувати несподівані навантаження. Для цього потрібен міцний, з демпфірувальними накладками, корпус. Система демпфірування екранного скла і клавіатури. Потужні, витривалі, петлі. А так же демпфування внутрішніх компонентів (щоб вони не зламалися від перевантаження при ударі), зокрема - жорсткого диску. У життєвих ситуаціях таке бронювання техніки навіть рятувало людей від куль і осколків.
  4. Захист від статичного навантаження. Ноутбук має витримувати вагу людини. Бажано щоб він не розсипався якщо по ньому проїде машина або його випадково придавить бетонною панеллю. Саме через увагу до таких випадків, вага 12-13 дюймових захищених ноутбуків може доходити до тртьох-чотирьох кілограм.
  5. Захист від тряски (ні, це не одне і те ж, що і удари). Дні, тижні, місяці їзди по вибоїстих дорогах або робота на вібро-верстаті ніяк не повинні позначатися на працездатності ноутбука. Ніщо не повинно розкручуватися або розсипатися, особливо якщо це ноутбук-трансформер, а не звичайний лептоп.
  6. Він повинен витримувати високі і низькі температури. Не замерзати на крайній півночі і не перегріватися в пустелі. Для екстремально низьких температур, спеціальні версії ноутбуків оснащують підігрівом батарей. А середньостатистичний захищений лептоп повинен з легкістю витримувати падіння температури до мінус десяти градусів. При цьому він ще і повинен бути не горючий - так що звичайних пластиків в його корпусі не зустрінеш.
  7. Його екран повинен залишатися читабельним навіть на самому яскравому сонці посеред білого снігу або випаленої спекою пустелі користувач повинен чітко бачити що відбувається на комп'ютері. Для цих цілей їх оснащують підсвічуванням з дуже широким діапазоном регулювання, від дуже тьмяного до нестерпно яскравого.
  8. З ноутбука повинен відносно легко витягатися накопичувач з даними. Якщо він десь застряг, був критично пошкоджений, або його просто занадто важко продовжувати нести з собою - максимум хвилина і жорсткий диск повинен вже бути в ваших руках. Це важливо як під час військових операцій, так і для наукових досліджень.
  9. Він повинен володіти якомога більшою автономністю. Там де техніка маститься в бруді, вимушено приймає водні процедури і терпить спеку або холод, зазвичай складно знайти місце для частої підзарядки. Тому ємна батарея і енергоефективна начинка повинні забезпечувати лептопу мінімум п'ять годин роботи далеко від розетки.

Ось такі от вони - справжні захищені ноутбуки - брутальні як цегла і безсмертні як титановий шарикопідшипник. Мрієте про таке? Нехай наші поради вам допоможуть ним обзавестися!

0
репостів
0
репостів