Як правильно розвести багаття для смаження шашлику

Здавалося б все так просто ... Ну хто в наш час не вміє смажити шашлик? Хіба що той, хто його зовсім не любить. Хоча і такі люди приблизно уявляють собі процес. Правильно розводити багаття вміє трохи менша кількість людей, адже в наш час продається все практично готове до вживання: вугілля, рідини для розпалювання, особливих знань і умінь не потрібно. Хоча і шашлик, в принципі, теж готовий продається.

Ну не будемо впадати в крайності. Адже все таки більшість людей (принаймні хочеться в це вірити) отримують задоволення від зробленого своїми руками. Адже, погодьтеся, приємно коли є чим пишатися, нехай навіть і в дрібницях, коли результат виконаної роботи оцінюють позитивно, коли хвалять.

Похідно-польовий варіант

Хоча я важко уявляю хто і яким чином напалив і «законсервував» таку кількість добірного березового вугілля, варіант з готовими вугіллям і рідиною для розпалювання все ж має право на існування (інакше б ці продукти не користувалися такою шаленою популярністю). Я його називаю похідний-польовим. Це коли рішення відпочити на природі і «що-небудь посмажити» приймається досить спонтанно. Місце в цьому випадку вибирається за принципом «ближче їхати, а краще дійти пішки». Найчастіше це найближчий заміський лісок або міський парк (якщо в ньому дозволено).

Розпалюючи багаття в лісі або парку обов'язково переконайтеся що немає нависаючих над багаттям гілок, здатних викликати пожежу. Якщо ви розпалюєте багаття на землі, а не в мангалі, обкласти місце багаття камінням по колу. Розпалити вугілля не складає труднощів: покладіть під них зім'ятий папір, полийте рідиною для розпалювання і підпаліть. Як продукт для смаження в похідний-польовому варіанті найчастіше вибирають шашлик-напівфабрикат, ковбаски, на худий кінець і сосиски підійдуть (обов'язково спробуйте рецепт «похідно-польова шаурма з сосисками»).

Робимо все самі

Інша справа - дача... Тут не потрібний поспіх, не потрібно нікуди йти і їхати, навколо свіже повітря, співають пташки, а з ними співає душа. І хочеться чогось такого! Тут маринування мяса ви маєте взяти в свої руки і не довіряти магазинному варіанту. Адже саме від цього залежить здебільшого смак кінцевої страви.

Обираємо дрова

Якщо ви досвідчений дачник, регулярно організовуючи випилку старих дерев в садку, то напевно у вас знайдуться найкращі дрова для багаття, на якому буде готуватися шашлик - сливові, яблуневі, ну або від будь-яких інших фруктових дерев. Якщо ж ви - молодий дачник (ну або сад у вас молодий), не біда, використовуйте березові дрова, вони теж хороші.

Ніколи не використовуйте хвойні породи дерева, а також горобину, акацію, ясен, вільху, тополю, в'яз і осику. При горінні вони виділяють канцерогени, які будуть осідати на вашому шашлику. Крім цього хвойні надають м'ясу дуже неприємний гіркуватий присмак.

Дрова повинні бути сухими, але не трухляві. Не використовуйте відсирілі або підгнилі дрова.

Разводимо багаття

Щоб розвести багаття розколіть одне з полін на невеликі частини і кілька зовсім тонких трісок. Скористайтеся папером або сухою травою і березовою корою, поклавши їх в середину і прикривши з різних сторін трісками так, щоб залишалося місце для доступу повітря (замість трісок можна використовувати тонкі гілочки). Коли багаття почне розгоратися підкладіть більш товсті частини розколотого поліна, а потім і цілі поліна.

Не використовуйте рідину для розпалювання, якщо є час і можливість скористатися класичним способом. Хоча виробники й стверджують, що пари рідини швидко вивітрюються, багато людей говорять, що відчувають в готовому м'ясі неприємний присмак. Щоб полум'я краще розгоралося можна скористатися звичайною харчовою кухонною сіллю, підкинувши жменю в затухаюче багаття.

Надаємо пікантність

Щоб надати шашлику особливу пікантність, перед смаженням киньте на вугілля висушені ароматні трави (м'яту, естрагон, шалфей, лимонник і т.д.). Ніколи не кидайте в мангал, в якому ви будете смажити шашлик поліетилен або будь-який пластик. Це не тільки вб'є смак шашлику, а й добряче може нашкодити здоров'ю.

Коли дрова повністю прогоріли і в мангалі залишилися лише червоне гаряче вугілля, злегка припорошене білим серпанком - прийшло саме час ставити шашлик.

Вирішуємо на чому смажити

Зосталось вирішити на чому його смажити. Смак і соковитість шашлику, посмаженого на шампурах і на решітці дійсно відрізняються. На решітці смажити зручніше і швидше, але на шампурах шашлик все таки соковитіше. Якщо ви готуєте на решітці, спочатку розігрійте її на вогні, потім змастіть рослинною олією, а вже потім викладайте м'ясо. Таким чином м'ясо не прилипне до грат і не будуть віддиратися шматочки.

Наша сім'я, наприклад, завжди смажить соковиті безкостисті шматочки м'яса і овочі на шампурах, а м'ясо на кістці або м'ясні та рибні стейки - на решітці.

Також ми дуже любимо картопельку і рибу, запечені безпосередньо у вугіллі. Рибу попередньо потрібно загорнути у фольгу, а можете спробувати «загорнути» її в глину.

Сподіваюся, ви змогли почерпнути з цієї статті щось нове і цікаве для себе.

0
репостів
0
репостів