Як правильно обрати пам'ятник на могилу

Надгробний пам'ятник https://pohorony.com.ua/pamyatniki - данина пам'яті і поваги, свідоцтво незгасаючої любові скорботних близьких до людини, яка від них пішла. Саме тому хочеться, щоб встановлений на могилу монумент був красивим і довговічним. Граніт здатний належним чином висловити і зберегти на століття пам'ять про померлого, і це багато в чому визначає вибір цього матеріалу для виготовлення надгробку.

Численні гранітні майстерні пропонують широкий асортимент виробів. Як не розгубитися при виборі? Як купити пам'ятник з граніту недорого, але при цьому не втратити в якості?

1-й етап: вибір типу і форми пам'ятника

З граніту можна створити практично будь-яку геометричну форму: стелу, хрест, плиту, ексклюзивний монумент або цілий меморіальний комплекс. Найдешевше купити готовий пам'ятник за каталогом або безпосередньо на виробництві; замовити пам'ятник за ескізом і фото обійдеться дорожче, і в цьому випадку остаточна вартість буде залежати від складності роботи.

Стела - найпопулярніший і поширений варіант гранітного пам'ятника на могилу.

  • Вертикальний пам'ятник найчастіше встановлюється на могилу однієї людини. У стандартному виконанні такий монумент включає прямокутну закруглену або скошену зверху гранітну плиту і тумбу, на яку ця плита встановлюється.
  • Горизонтальний пам'ятник частіше замовляють на сімейні поховання. На відміну від спрямованої вгору вертикальної стели, в цьому випадку переважають горизонтальні розміри плити. 
  • Фігурний пам'ятник відрізняється складними формами, може бути виконаний у формі складного хреста, серця, квітки, складатися з декількох елементів, вирізаних з однієї гранітної плити, або з різних видів граніту. Такій формі притаманна риса елітних пам'ятників. Фігурні пам'ятники частіше бувають жіночими і дитячими, пам'ятники для чоловіків зазвичай виглядають лаконічно і строго.
  • Меморіальний комплекс - композиція з декількох ритуальних виробів, пам'ятника, надгробку або напівнадгробку, квітника або окремих ваз, стола, лави та інших елементів. 

 2-й етап: вибір матеріалу

Для виготовлення пам'ятників ми не дарма найчастіше обирають саме граніт. Цей натуральний камінь відрізняється високою стійкістю до руйнування. Надгробні пам'ятники з цього виду граніту зберігаються в первозданному вигляді сотні років, витримуючи всі капризи природи: вплив сонячних променів, дощ, сніг, вітер, перепади температур і агресію вандалів. Вони не кришаться, не тріскаються, не деформуються і не тьмяніють, і при цьому не потребують особливого догляду. Згодом на камені блякнуть написи, але після їх відновлення пам'ятник з граніту виглядає як новий і не потребує реставрації.

Можна замовити пам'ятник на могилу з благородного чорного Карельського граніту габро-діабаз, сірого з зеленими вкрапленнями Мансуровского граніту, чорного з криваво червоними іскрами Гранатового амфіболітами. Темно-червоно-коричневі відтінки представлені Карельським Димовським гранітом і India Red, зелені - Масловським гранітом і піроксеніти. Надзвичайно хороший яскраво-малиновий Лезниківський граніт і іскристий червоний Aurora, сіро-блакитний переливчастий Blue Pearl і чорний з вкрапленнями сірого, блакитного і зеленого Арктик Блю. Всі ці матеріали мають не тільки відмінні зовнішні ознаки, але і різні характеристики і ціну.

3-й етап: вибір способу нанесення портрета і декору для пам'ятника

Після того як ви визначитеся з видом граніту і формою пам'ятника, потрібно замовити фотографію на пам'ятник, вибрати спосіб нанесення портрета, інформаційних написів, зміст і дизайн декоративних елементів.

Найчастіше для оформлення пам'ятника використовуються гравірування - нанесення зображення на камінь ударним способом і різьбленням. Якість роботи багато в чому залежить від того, як саме наноситься портрет - вручну або за допомогою спеціального верстата. Портрет, виконаний професійним художником, виглядає об'ємним і найбільш точно передає міміку, гру кольору і півтонів. Сучасні технології дозволяють граверу працювати з цифровими зображеннями. Фотографія покійного сканується, при необхідності ретушується, піддається художній обробці, оцифровується і переноситься на камінь, після чого майстер приступає безпосередньо до створення гравюри ручним або автоматичним способом. При автоматичному нанесенні портрета вдається домогтися точного повторення рис обличчя і геометрії вибраних декоративних елементів, але зображення виходить «плоским».

Особливістю гравіювання по каменю є сірий колір одержуваних зображень, тому портрети, виконані цим способом, чітко вирізняються на темних пам'ятках. Якщо ви вирішили замовити пам'ятник з світлого граніту, майстри запропонують вам гравіювання портрета на вставці з габро або долерита, оптимально підходящим для таких робіт, і гравюру в кольорі. При створенні кольорової гравюри на портрет наносяться стійкі фарби, які проникають в «пори» каменю і закріплюються на його поверхні. Виконаний таким чином портрет виглядає реалістично і виділяє пам'ятник серед інших ритуальних споруд.

Ще один затребуваний варіант портретів - фотокераміка. Зображення наноситься на керамічну пластину за допомогою керамічного принтера і спеціальних фарб, фіксується глазур'ю при випалюванні і завдяки цьому набуває механічну міцність, стійкість до вологи і дії ультрафіолетових променів. Такий портрет не потребує особливого догляду і зберігає свою чіткість до 50 років.

Крім портрета на пам'ятник наносяться інформаційні написи, слова скорботи (епітафії), релігійні символи, рамки, художні композиції з рук, рослинні орнаменти, зображення ангелів, птахів або тварин. Замовлений пам'ятник з граніту може бути прикрашений декоративними елементами з бронзи, мармуру, акрилу, вони кріпляться на спеціальний високоміцний клей або штифти.

З чого складається вартість пам'ятника на могилу?

  1. Вартість гранітного матеріалу, використаного для виготовлення пам'ятника;
  2. Вартість робіт з обробки каменю (розпилу, вирізання форми, шліфування, полірування);
  3. Вартість фотокераміки або гравіювання портрета;
  4. Вартість гравіювання написів (ПІБ, дати, епітафії) і різних елементів декору.
  5. Вартість доставки замовленого надгробки на могилу (можливий самовивіз).
  6. Вартість установки пам'ятника (можлива самостійна установка) - додатково в разі замовлення цих послуг.

Дешева робоча сила

Деякі компанії не можуть або не хочуть утримувати власний штат монтажників і в сезон привертають людей «з вулиці» з недостатнім досвідом роботи. Ніяких гарантій вони не надають.

Термін служби купленого надгробного пам'ятника багато в чому залежить від якості монтажних робіт. Деякі компанії довіряють встановлення пам'ятників, кованих огорож та інших ритуальних споруд сумнівним дешевим бригадам «з вулиці», які набираються на сезон робіт на кладовищах.

Використання ручної праці при розвантаженні і монтажі ритуального споруди часто призводить до пошкодження пам'ятника. Порушення технології його установки, нехтування якістю грунту, відсутність належних підготовчих робіт, міцного металевого каркаса і бетонної основи стає причиною перекосу монумента, його розтріскування і передчасного руйнування. Свою сумну лепту вносить економія на матеріалах: клеї, бетонної суміші, затирка для швів із водовідштовхувальним складом для фінальної обробки граніту.

Тому обирайте ритуальні компанії з розумом, тим більше, що є спеціалізовані ресурси як pohorony.com.ua, де зібрані всі компанії України, які працюють в цій сфері. Там же ви можете ознайомитись з відгуками про ці компанії і обрати, те що підходить вам як по грошам так і по якості.

0
репостів
0
репостів