Медицина та здоров'я

Четвер, 20 червня 2013 13:56

Донорська кров рятує життя

Всесвітній день донора — особлива соціальна акція, покликана привернути увагу громадськості до безоплатної добровільної здачі крові. Адже потреба в компонентах крові виникає щосекунди. Така необхідна кров врятувала комусь життя і в нашому місті.
Неділя, 03 лютого 2013 21:43

Краса людини

Здавалося б, усе дуже просто, але тим не менше поняття про красу людини, точного формулювання не має, так як кожний з нас під красою розуміє щось своє, особливе, часом не зрозуміле іншим. Так, наприклад, у кожної національності існує свій певний еталон краси, крім того, в будь-якій країні є таке поняття як «модельна зовнішність», хоча в реальному житті довгоногі красуні подобаються далеко не всім. Також краса людини з точки зору лікаря, художника, письменника, спортсмена і т. д. безумовно буде відрізнятися. Знайти істину в такому непростому питанні неможливо, але можна розглянути так звані види краси людини, які складають єдине ціле, і які…
Питання медичної етики зараз піднімаються вкрай рідко, це, як кажуть, прикмета часу, але не треба думати, що подібні зміни в структурі охорони здоров'я спокійно сприймаються самими медиками - аж ніяк. Морально-етична сторона сучасної української медицини прихована під тягарем ось уже більше двадцятилітніх змін як в структурі охорони здоров'я, так і у фармації.
Вівторок, 15 січня 2013 16:11

Чорний і білий хліб – який кращий?

«Хліб – всьому голова» – свідчить всім відома приказка. Дійсно, здавна хліб був основою столу наших людей. Як відомо, сортів хліба – безліч. Для випічки хлібних виробів використовують не тільки пшеничне і житнє борошно, а й інші злаки, як то гречку, ячмінь, овес, додають сухофрукти, насіння льону, соняшнику, гарбуза, та й просто висівки. Це зараз у всіх містах є доставка суші, а колись раціон українців був геть іншим.
Організм людини, який є частиною Природи, останні 50 років зазнає щоденної хіміко-токсичної наруги: перероблені продукти стали настільки звичною частиною нашого раціону, що ми, не вагаючись, витрачаємо свої важко зароблені гроші на отруту сповільненої дії, зручно запаковану у приємні для ока обгортки.
Їжа, що споживається людиною, в основному складається з 3-х видів поживних речовин, які використовуються організмом для поновлення власних клітин і вироблення енергії. До них належать білки (протеїни), жири і вуглеводи.
Понеділок, 19 листопада 2012 18:15

Сир кисломолочний, його цінність

Сир - кисломолочний продукт, який отримують шляхом сквашування молока, а потім видалення з нього сироватки. Сир класифікують за кількістю вмісту в ньому жиру. Існує жирний сир (жиру-18%), напівжирний (жиру-9%) і нежирний (жиру не більше 3%).
У сучасних умовах тривалість життя людини збільшилася. Якщо ще 100 років тому середня тривалість життя наближалася до 30-47 рокам, то на сьогодні людина живе близько 70 і більше років. Якщо дивитися статистику, то на планеті стало більше жінок і літніх людей, а кількість молоді та дітей скоротилося. Вже до 2000 року в цивілізованих державах кількість літніх людей стало більше, ніж чисельність дітей. Також за останнє століття ступінь фізичного навантаження людини скоротилася в 50 разів. Так як природа людей за весь цей час практично не змінилася, абсолютно очевидним виглядає дефіцит фізичних рухів.
Вівторок, 16 жовтня 2012 20:01

Користь і шкода дріжджів

Нещодавно цілий ряд публікацій на тему шкоди дріжджів для організму людини викликав жваві суперечки фахівців і необізнаних обивателів, які чули дзвін, та не знають - де він. Наводилося маса доводів як «за», так і «проти».
Захоплення українців фастфудом потроху сходить нанівець. Тепер актуально пити очищену воду і шукати на полицях магазинів виключно органічні продукти. Але ж як визначити якість запропонованих товарів? І чим насправді відрізняються органічні продукти від звичайних?
Не всі знають, що фізіологічно, за ступенем впливу алкоголю на організм, всіх людей можна розділити на два типи: сильних і слабких. Такий розподіл може здатися дещо умовним, але, тим не менше, в організмі першого, присутній фермент, який активно розщеплює алкоголь, у другого типу - цей фермент проявляє себе вкрай слабо. Ця особливість є вродженою і часто, як не парадоксально, призводить до зайвої самовпевненості людей першої категорії.
Вівторок, 09 жовтня 2012 14:58

Чому куріння викликає звикання?

Нікотин проникає в наш організм через легені, слизові рота і носа і дратує наші чутливі нервові клітини. Ці клітини перетворюють нікотинове подразнення в нервові імпульси, що зачіпають м'язи, залози, органи і, відповідно, впливаючи на весь організм. Змінюється серцевий ритм, дихання, м'язові скорочення, навіть розумові процеси. Коли людина курить досить довго, організм починає утворювати більше рецепторів, підвищуючи їх чутливість, тим самим викликаючи звикання. Саме тому, чим ви більше курите, тим складніше буде в майбутньому кинути.

Авторизація

Погода

Погода