Розділ Інше

Знайомство з Шепетівщиною: Голубі озера – небо на землі

Автор 09 червня 2024, 10:16

Наша Хмельниччина багата різноманітними водоймами, куди влітку приїздить чимало людей на відпочинок. Однією з таких водойм є славнозвісні Голубі (Блакитні) озера, розташовані на півночі Хмельниччини, біля села Стригани Крупецької територіальної громади.

Це місце є доволі популярним у нашому краї і відвідуваним серед мандрівників. Сюди приїжджають з усіх усюд насамперед, щоб відпочити, покупатися у чистій та прозорій водичці, також порибалити, насолодитися свіжістю і красою природи, її різнобарв’ям.

Озера користуються популярністю серед мешканців Славути, Нетішина і Шепетівки, що знаходяться зовсім близько. Також охоче сюди їдуть хмельничани та жителі інших, віддалених міст, які можуть розтягнути свій відпочинок на тиждень, а то й на місяць.

ozera2

Ці озера мають штучне походження, утворилися на місці піщаних та торфових кар’єрів, затоплених підземними водами. Основних озер налічується вісім. Їхня середня глибина від чотирьох до шести метрів, а максимальна – близько 15 метрів (глибина набирається швидко біля берега). Завдяки підземним джерелам та піщаному дну, вода у водоймах дзеркально прозора і прохолодна. Каскад озер входить до складу гідрологічного заказника з однойменною назвою — «Блакитне озеро».

Навколо берегів височіє сосновий ліс, рідше можна зустріти берези. На берегах ростуть різноманітні рослини: росичка круглолиста, плаун колючий, чорниці, лохина та багато інших.

Усамітнені стоянки можна знайти на другому озері, а також на третьому, де зручно буде зупинитися з наметом, проте воно менше за розмірами, вода має дещо рудуватий відтінок, та на вигляд чиста.

Береги менших озер не зовсім придатні для купання і поросли очеретом. А ось рибалкам ці місця до вподоби. До слова, у Блакитних озерах водяться щука, карась, окунь, короп, плітка, а також раки. На водоймах мешкають дикі качки та лебеді.

Цікавим фактом є те, що Голубі (Блакитні) озера на півночі Хмельниччини – не єдині. Є водойми з такою ж назвою поблизу селища Білогір’я. Вони також глибокі, з чистою прозорою водою.

Доїхати до Голубих озер можна на авто або громадським транспортом. Громадським транспортом з Хмельницького вдасться доїхати лише до села Крупець, або ж їхати до Славути, а звідти – автобусами, які прямують на Нетішин.

На автомобілі із Хмельницького їхати маршрутом Старокостянтинів – Шепетівка – Славута – Стригани.

Голубі озера – це унікальне творіння природи, яке певною мірою прикрашає наше Поділля. Можна стверджувати, що ці озера цілком можуть стати альтернативою славнозвісним Шацьким озерам Волині.

ozera3

Останнє редагування 09 червня 2024, 23:34
0
репостів
0
репостів