Розділ Бізнес

Бетон, солідол та суди: як місцевий депутат "воює" зі своїми сусідами

Автор 08 серпня 2021, 16:08

В доволі незвичну та неприємну ситуацію потрапив шепетівчанин Момотюк Володимир Васильович. Багато років тому він придбав нежитлове приміщення за адресою Лермонтова 2/3, але нині, щоб потрапити до нього, змушений лізти через паркан. Відповідно, заїхати на територію автомобілем взагалі неможливо. Як так сталось і хто в цьому винен ми спробували розібратись у нашому матеріалі.

Ще 12 років тому, Момотюк Володимир викупив згадане приміщення та земельну ділянку під ним на території колишнього комунального автотранспортного підприємства, щоб займатись власним бізнесом - автомайстернею. Згодом відремонтував старі бокси майстерні та почав приймати перших клієнтів.

photo 2021 07 25 15 15 54

Таке сусідство не сподобалось нинішньому депутату Шепетівської міської ради від партії "За конкретні справи" Руслану Савчуку. Його підприємство ПрАТ "АТП 16807", що займається автобусними перевезеннями, користується суміжною земельною ділянкою.

А для того, щоб Момотюку Володимиру дістатись до своєї автомастерні, як і його клієнтам - потрібно проїхати територією ПАТ "АТП 16807".DJI 0328

Місцевий депутат дав розпорядження своїм працівникам, аби вони не давали проїзду. Одні ворота щоразу замикались на ланцюг із замком, а інші взагалі перегородили бетонною брилою.

Родині Момотюків доводилось відстоювати своє право на користування власною ділянкою, щораз викликати працівників поліції та навіть перелазити через паркани чи ворота. Дійшло навіть до абсурду: зі слів Володимира  Васильовича ворота зверху мастили солідолом, щоб навіть дійти до своєї автомайстерні у Момотюків не було можливості.

Ми запитали Руслана Савчука чому він не дає змоги проїхати своєму сусіду та ось, що він відповів:

"Я займаюсь автобусними перевезеннями по місту та району, територія автопарку є режимним об'єктом. Там не має бути сторонніх людей, адже я маю гарантувати безпеку перевезень. Якщо там будуть їздити сторонні, я втрачу ліцензію."

Які альтернативи?

Раніше ще була можливість дістатись до автомайстерні Володимира зі сторони вулиці Длужневського. Але виявилось, що у той час як продавались автобокси, суміжні до цієї вулиці ділянки також були розпродані. З часом там почалось будівництво і маємо цілий квартал приватних будинків, а провулок між ними впирається у приватну ділянку. 

Підприємець звернувся до міської ради, щоб вони забезпечили можливість проїзду. Єдиний варіант, який запропонувала влада - це заїзд зі сторони вулиці 8 березня. Підтримав цю ідею і Руслан Савчук, який пообіцяв поступитися смужкою території шириною в 3 м, аби забезпечити безперешкодний проїзд.

Втім, якщо уважно поглянути на зйомку з дрона, то чудово видно - заїзд теж впирається у приватну ділянку.

DJI 0326

Звичайно, теоретично, можна зробити заїзд навколо, але для цього доведеться впорядкувати канаву стічних вод, зробити міст, вирізати дерева... Однак, все одно доведеться залізти за приватну територію з іншого боку вулиці. Та й міська влада відмовилась виділяти на це кошти.

Судова тяганина

Ситуація вийшла патова, тому Володимир Момотюк подав позов до суду на Шепетівську міську раду та ПАТ "АТП 16807" в надії, що хоча б феміда розбереться хто має бути відповідальний за таку асбурдну ситуацію.  У позовній заяві прохання сформоване так:

"Встановити особистий, безстроковий, безоплатний земельний сервітут (Сервіту́т — право користування землею, яке забезпечує іншому землекористувачеві можливість користування нею з певними обмеженнями, встановленими законом або договором. примітка автора) для проходу та проїзду автомобілем з вулиці Лєрмонтова через земельну ділянку, розташовану в м. Шепетівці по вул. Лєрмонтова, 2, у будь-який час доби, до нежитлових приміщень та земельної ділянки, що належать позивачу Момотюку. В.В. на праві приватної власності і, які розташовані за адресою м. Шепетівка, вул. Лєрмонтова, 2/3 в межах, що відокремлюють ділянку земельного сервітуту, відповідно до схеми влаштування заїзду до земельних ділянок, яка є додатком до рішення виконавчого комітету Шепетівської міської ради № 269 від 06.11.2020 року."

Але засідання суду постійно переноситься. То адвокати Руслана Савчука не з'являються, то юрист міської ради йде у відпустку...Наступне засідання призначене на вереснь цього року.

Паралельно з цим ПрАТ "АТП 16807" вже подало зустрічний позов, у якому вважає незаконним сам продаж нежитлового приміщення та оформлення земельної ділянки Момотюком Володимиром. Якось це не в'яжеться зі словами Руслана Савчука про те, що він готовий виділити частину території для проїзду. 

До речі, постраждалий в цій ситуації не один Володимир Момотюк. Поцілуйко Руслан, який займається автобусними перевезеннями, тримає гаражі поруч і теж змушений щораз прохати Руслана Савчука, щоб він пропустив автобуси через територію ПрАТ "АТП 16807". 

Варто зауважити, що місцевий депутат чомусь не поспішає оформлювати право власності на землю. Сусіди вважають, що, скоріше за все, справа у сплаті коштів до бюджету міста.

Хто винен

На перший погляд, у цій дивній ситуації важко розібратись хто правий, а хто винуватий. Але точно можна констатувати, що, якби міська влада за часів міського голови Антонюка Сергія професійно виконала роботу зі землевідведення, то цього протистояння вдалось б уникнути.

Чим керувались чиновники, коли так дивно "нарізали" землю, сказати важко. В ті часи правління у місті Партії регіонів взагалі відбулось багато дивних речей, які не мали нічого спільного ні з професіоналізмом, ні з порядністю. І доки колишній мер Шепетівки, за невідомо які кошти, відкриває в самому центрі Києва клініку, у Шепетівці пожинають плоди його діяльності та підлеглих.

Останнє редагування 08 серпня 2021, 17:28
0
репостів
0
репостів