Розділ Суспільство

У Шепетівці інспектували сімʼї зі складними життєвими обставинами

Автор 28 січня 2022, 12:12

Соціальна робота з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, є одним з пріоритетних напрямів діяльності Шепетівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

В зазначеному напрямку роботи одним з найголовніших чинників є раннє виявлення сімей, які потребують сторонньої допомоги, з метою профілактики сімейного неблагополуччя, своєчасного виявлення проблем та надання відповідної якісної допомоги.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 1 червня 2021 року № 587 «Про організацію надання соціальних послуг» працівники Шепетівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді здійснюють оцінку потреб сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Оцінка потреб отримувача послуги – це процес збору, узагальнення та аналізу ґрунтовної інформації щодо стану отримувача послуг, потенціалу його найближчого оточення, факторів сім’ї та середовища для підготовки індивідуального плану надання соціальних послуг.

Оцінка потреб передбачає вивчення стану справ сім'ї за такими складовими:

- Загальна інформація про членів сім'ї за місцем проживання;

- Стан та задоволеність потреб дитини;

- Стан дорослих членів сім'ї (батька/матері) на момент оцінювання;

- Фактори сім'ї та середовища;

- Класифікація випадку.

Оцінка потреб сімей з дітьми є надзвичайно важливою умовою якості соціальних послуг вразливим категоріям населення. Здійснюючи цей процес, соціальні працівники мають керуватися переконаннями:

● захист і забезпечення дотримання прав дітей – пріоритет у роботі;

● найкращим середовищем для виховання і розвитку дитини є сім’я.

Вищесказане набуває ще більшої значущості, коли йдеться про надання соціальних послуг дітям і сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах, дітям, які опинились без батьківської опіки.

Комплексне вивчення проблем та потреб сім'ї передбачає соціальні інспектування сім'ї, спілкування з усіма членами родини, залучення інших фахівців, які мають інформацію про дитину та сім'ю. Під час інспектувань фахівці мають здійснити оцінку "факторів сім'ї та середовища" - оцінка стосунків членів сім'ї з соціальним оточенням (підтримка з боку родичів, сусідів, спеціалістів, соціальні стосунки у громаді), рівня матеріального забезпечення сім'ї (основні доходи, державні допомоги, пільги та компенсації, умови проживання), потреба у підтримці або соціальному обслуговуванні членів сім'ї або інших осіб, які мешкають разом.

Співпраця Шепетівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді з сім’ями та соціальними партнерами дають можливість подолати кризові ситуації та залишитися дітям в сім’ях, де про них турбуються, піклуються та оточують любов’ю.

Якщо Ви опинилися в складних життєвих обставинах, звертайтеся до Шепетівського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, за адресою: вул. Островського, 4, каб. №1,2,3; тел. 4-16-23, моб. тел. 0980479133.

За інформацією Шепетівського міського центру
соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

0
репостів
0
репостів