Розділ Суспільство

Шепетівський цукровий комбінат скористався пандемією, щоб задешево купити землю

Автор 26 жовтня 2021, 19:20

26 жовтня відбулось позачергове засідання сесії Шепетівської міської ради. Депутати розглянули пропозиції щодо внесення змін до бюджету міської територіальної громади на 2021 р.

Як зазначив міський голова Віталій Бузиль у себе на сторінці:

"Ключове питання - перерозподіл видатків місцевого бюджету на реконструкцію системи киснепостачання КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня». В рамках фінансування левової частки проекту з обласного бюджету, близько 8 000 000 грн, маємо забезпечити співфінансування з місцевого у сумі близько 30%. Питання стоїть гостро. Сьогодні в КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня» 128 киснезалежних хворих на Covid-19, восьмеро - реанімаційних. Розв'язання питання сталого кисневого забезпечення - одне з найголовніших на часі!"

Для цього 173 000,00 грн. забрали із виготовлення проектно-кошорисної документації та експертизи на реконструкцію стадіону «Локомотив», а також 200 000,00 грн. з реконструкції КУ «Шепетівський парк культури і відпочинку».

Цього явно замало щоб дібрати 2.5 млн. грн. необхідних на співфінансування системи киснепостачання. Тому міський голова не придумав нічого ліпшого, ніж дістати з полиці проект  рішення про продаж земельної ділянки Приватному акціонерному товариству «Шепетівський цукровий комбінат» площею 37449 кв. м, що розташована в м. Шепетівка по Старокостянтинівському шосе, 31 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

zzz

Все б нічого, але місяць тому це рішення виносилось на голосування і співпартійці мера голосно заявили, що вони "не братимуть участь у земельних дерибанах". Земельну ділянку оцінили у 1 045 202 грн, що практично вдвічі менше реальної вартості землі такої площі та подібного розміщення.

"Депутати ЄС розуміють, що Шепетівську громаду вирішили обікрасти. І замість двох мільйонів за комерційно привабливу ділянку в бюджет може надійти лише один мільйон. Чи заслужили таких рішень шепетівчани? Очевидно, що ні! Тому фракція Європейської Солідарності не погодилася з текстом проєкту рішення та утрималася під час голосування."

Важко не погодитись, тим більше, що той же Шепетівський цукровий комбінат, попри програний суд, не поспішає віддавати місту борг за оренду землі у розмірі 3 891 446,08 грн. Цієї суми з головою вистачило б на співфінансування системи киснепостачання і не довелось би забирати кошти з інших статей витрат.

Ще тоді Фракція Європейської Солідарності скаржилась, що відразу після голосування її депутатів почали звинувачувати у перешкоджанні встановлення кисневої станції у Шепетівську багатопрофільну лікарню.

"Вважаємо такі звинувачення безпідставними! Наразі у місті достатньо земельних ділянок та комунальних приміщень, які вже були погодженні до продажу через аукціон. Тож за потреби кошти є звідки взяти."

На сьогоднішній сесії деякі депутати заявили про те саме, але від колишнього запалу не лишилось і сліду, обранці одноголосно вирішили продати земельну ділянку. Утримався лише один депутат - Ложкіна Марина.

Міський голова Віталій Бузиль, як і у випадку продажу за безцінь ділянки Шепетівському осередку Спілки поляків України, сподівається на чесне слово власника комбінату Співака Олександра. Керівництво обіцяло оперативно заплатити як за цю, так і іншу ділянку, яку вони продали цукровикам на минулій сесії.

"У разі позитивного рішення, звичайно, я буду вести перемовини з керівництвом цукрового комбінату для того, аби до 1-го листопада вони перерахували ці кошти. І якщо гроші будуть перераховані, а це в межах 7 мільйонів гривень, то 4 листопада під час чергової сесії ми зможемо їх виділити на співфінансування кисневої станції."

Ось так Шепетівський цукровий комбінат, скориставшись скрутним фінансовим становищем місцевого бюджету та ситуацією із спалахом захворюваністі на COVID-19, заволодів 37449 кв. м землі.

Останнє редагування 26 жовтня 2021, 20:49
0
репостів
0
репостів