Розділ Суспільство

Шепетівчанин рушив додому з Антарктичної експедиції

Автор 19 квітня 2021, 15:15

На станції "Академік Вернадський" завершилася перезмінка зимівників 25-ої та 26-ої УАЕ, а також робота сезону-2021. А це означає, що шепетівчанин Максим Білоус повертається додому.

Зараз в Антарктиці вже пізня осінь, і погода – відповідна. Температура хоч ще й плюсова (+ 1, + 3 С), але за рахунок сильного вітру та вологості понад 80%, відчувається як -15 С, до того ж постійні опади. Тож перезмінка проходила в досить складних умовах. Пальне перекачували з корабля в станційний бак і вдень, і вночі; інколи доводилось човнами відштовхувати плавучі крижини від паливного шланга. Розвантажити річний запас продуктів та інших необхідних речей неабияк допоміг новий потужний кран.

І ось все зроблено, всі справи передано, й останнім акордом є символічна передача ключа від станції та коробки з секретним подарунком, яку слід відкрити через півроку, керівником 25-ої УАЕ Юрієм Отрубою очільнику 26-ої УАЕ Богдану Гаврилюку.

Після цього команда 25-ої УАЕ та сезонний загін почали мандрівку додому. Спершу їм належить подолати бурхливу протоку Дрейка та дістатися Чилі.

Зимівники ж 26-ї УАЕ вже заступили на варту, продовжуючи неперервні наукові спостереження на станції.

Радіємо за тих, хто повертається додому, і бажаємо наснаги й сил тим, хто продовжує благородну справу дослідження полярних регіонів і нашої планети в цілому на невеличному острові Галіндез у такій далекій і водночас такій близькій Антарктиді!

Нагадаєо, майже рік шепетівчанин Максим Білоус перебувавав у складі 12 учасників 25-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ). З 21 квітня 2020 року він працював системним механіком в Антарктиді на ост­рові Ґаліндез. Зокрема відповідав за тепло- та водопостачання приміщень експедиції.

Національний антарктичний науковий центр

Останнє редагування 19 квітня 2021, 15:28
0
репостів
0
репостів