Розділ Суспільство

Шепетівський суд ухвалив вирок в справі про ДТП з трьома потерпілими

Автор 02 жовтня 2020, 17:46

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області визнав винним 33-річного шепетівчанина, обвинуваченого у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілим середньої тяжкості тілесні ушкодження (частина 1 статті 286 Кримінального кодексу України) та призначив йому покарання 2 роки обмеження волі з позбавленням на 2 роки права керування транспортними засобами. Та звільнив його від відбування основного покарання у виді обмеження волі з випробовуванням з іспитовим строком 2 роки.

Крім цього, на користь потерпілих винуватець ДТП має сплатити сумарно 85 165 грн моральної шкоди. А страхова компанія – відшкодувати їм разом 70 762 грн моральних і матеріальних збитків.

За вироком суду, 14 серпня минулого року водій автомобіля «Nissan», виїжджаючи з прилеглої території шиномонтажу в м. Шепетівка, виконав маневр повороту ліворуч з виїздом на проїзну частину дороги, але не надав перевагу в русі водієві автомобіля «ВАЗ-21121», що їхав у бік міста, та допустив зустрічне перехресне блокуюче зіткнення. У результаті автоаварії водій ВАЗу та пасажирка, що сиділа позаду нього, отримали тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості, ще одна – з переднього пасажирського місця – тілесні ушкодження легкого ступеня тяжкості, що викликають короткочасний розлад здоров’я.

Під час судового розгляду обвинувачений свою вину визнав повністю, щиро розкаявся. Пояснив, що не побачив ВАЗ через автобус, котрий стояв на зупинці. Позови потерпілих про стягнення моральної шкоди на суму 150 тисяч гривень визнав частково, а ще один, який заявляла постраждала пасажирка про стягнення витрат на постійний сторонній догляд та побутове обслуговування (40 733 грн), не визнав взагалі.

Водій ВАЗу запевнив, що їхав зі швидкістю 30 км/год і намагався уникнути зіткнення, але через автомобіль на зустрічній смузі, не зміг. Експерти підтвердили, що з технічної точки зору, до виникнення дорожньо-транспортної пригоди призвели дії водія автомобіля «Nissan», котрий не виконав вимог п.п. 10,1, 10.2 Правил дорожнього руху України. 

Призначаючи обвинуваченому вид та розмір покарання суд, зокрема, врахував характер та ступінь суспільної небезпеки вчиненого злочину, число постраждалих та те, що він не відшкодував витрат на лікування, позитивну характеристику обвинуваченого, думку потерпілих щодо покарання згідно із законом, відсутність обставин, що обтяжують покарання.

«Обставинами, що пом’якшують покарання обвинуваченого, суд визнає щире каяття, активне сприяння розслідуванню злочину. Він вперше притягується до кримінальної відповідальності, вчинив необережний нетяжкий злочин, одружений, є фізичною особою-підприємцем, має на утриманні двоє малолітніх дітей», – зауважує суд.  

Суд частково задовольнив цивільні позови потерпілих, стягнувши з обвинуваченого та страхової компанії, де застрахована його цивільна відповідальність, кошти на відшкодування моральної і майнової шкоди. Вимоги пасажирки із тілесними ушкодженнями середнього ступеня тяжкості про стягнення з винуватця ДТП витрат на постійний сторонній догляд та побутове обслуговування суд залишив без задоволення через відсутність допустимих доказів: висновків МСЕК, відповідної судово-медичної експертизи.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

     За повідомленням прес-служби суду

Останнє редагування 02 жовтня 2020, 17:53
0
репостів
0
репостів