Розділ Суспільство

Плесенська громада виступила проти ліквідації своєї ОТГ

Автор 11 червня 2020, 18:54

Новий перспективний план області роздратував не лише Славуту. Згідно нього планується і ліквідація нещодавно утвореної Плесенської територіальної громади, у яку увійшли Плесенська та Пліщинська сільські ради Шепетівського району.

Плесенська територіальна громада була створена 22 грудня 2019 року. Шляхом голосування було обрано депутатський корпус та очільника громади Павла Алілуйка, які нині здійс­нюють свої повноваження. Об’єднана територіальна громада зареєстрована відповідно до законодавства України та визнана спроможною від 3 березня цього року під час засідання Кабінету Міністрів України.

І от зараз Кабмін затвердив перспективний план формування територій громад Хмельницької області, у якому Плесенська ОТГ відсутня, а Плесенська та Пліщинська сільські ради включені до Шепетівської ОТГ.

Плесенська громада з цього приводу звернулась з відкритим листом до Президента Украї­ни, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Хмельницької обласної державної адміністрації, Хмельницької обласної ради, народного депутата України О.С.Жмеренецького з наполегливою вимогою дослухатися до голосу мешканців і зберегти Плесенську об’єднану територіальну громаду, яка подолала шлях добровільного об’єднання відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», та дати шанс на її подальший розвиток.

Новостворена громада за цей короткий період зуміла налагодити роботу, окреслила головні напрямки своєї діяльності. Насамперед, велика увага приділяється розвитку інфраструктури. Організували вивіз твердих побутових відходів на сільське сміттєзвалище, уклавши угоду з приватним підприємцем. Це позитивно впливає на навколишнє середовище, екологію.

Здійснюється ремонт пам’ятників та обелісків, автобусних зупинок. Проводиться робота з реконструкції спортивних майданчиків. Створюється дендропарк у с. Пліщині. Для цього залучаються кошти благодійників, місцевих підприємців. Багато робіт виконується толокою. Аби запобігти поширенню коронавірусної хвороби СOVID-19, для Шепетівського Центру ПМСД, до якого входять місцеві заклади охорони здоров’я, виділялися кошти на придбання засобів індивідуального захисту для медпрацівників, ліки для невідкладної медичної допомоги. Здійснюється поточний ремонт ФАПів. Крім того, затверджено «Програму безоплатного та пільгового забезпечення лікарськими засобами у разі амбулаторного лікування окремих груп населення Плесенської сільської ради на 2020 рік», на що з бюд­жету виділено сто тисяч гривень.

Готуються до нового навчального року загальноосвітні зак­лади – Плесенська і Пліщинська ЗОШ І-ІІІ ступенів. Виділено кошти на придбання матеріалів для проведення поточних ремонтних робіт та закупівлі предметів довгострокового користування. Забезпечується навчання талановитих дітей та учнівської молоді населених пунктів громади у Шепетівській художній школі шляхом укладення угоди з Шепетівською міською радою.

Надається соціальна допомога та послуги найбільш незахищеним верствам населення, які перебувають у складних життєвих обставинах та неспроможні їх самостійно подолати. Затверджено комплексну «Програму соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в ООС/АТО, членів сімей загиб­лих (померлих) осіб, які беруть (брали) участь в ООС/АТО, учасників бойових дій, зокрема на території Афганістану та інших держав, ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, які зареєстровані та мешкають на території Плесенської сільської ради (ОТГ), на 2020 рік».

Громада активно працює над проєктами, які перебувають у стадії розробки, щодо будівництва водогонів у селах Плесні та Пліщині, освітлення населених пунктів. Розроблена документація для реконструкції стадіону у с. Плесні.

Це неповний перелік того, над чим працює Плесенська сільська рада. Ми живемо і трудимось на цій землі. Знаємо, що нам потрібно робити, як розвиватися і поліпшувати добробут наших сельчан. Зауважимо, що від держави ми не отримали жодної копійки у ході об’єднання. Таку підтримку мали раніше створені об’єднані територіальні громади. Попри все, ми — самодостатня ОТГ.

Але, незважаючи на це, окремі політичні чи бізнесові сили прагнуть її ліквідації та приєднання до міста Шепетівки. Наголошуємо, що об’єднання громади відбулося добровільним шляхом за підтримки мешканців, завдяки їхній вірі у демократичність процесу децентралізації.

Без цих критеріїв реформа стає, так би мовити, штучним продуктом. Що, на жаль, і відбувається сьогодні в Україні. Уже понад 120 громад, які були створені, зараз знищуються. Відбувається примусове приєднання уже об’єднаних та діючих громад. Нам обіцяли народовладдя, а натомість усе знову вирішують за нас і без нас.  Виникають питання: «Де добровільність?», «Де демократія?», «Чому не чують людей?», «Чому не дають розвиватися?», «Кому, як не мешканцям та керівнику знати, як живеться громаді?».

Не потрібно нічого робити для місцевого самоврядування без місцевого самоврядування! Місто має розвиватися, йти своїм шляхом, а наша громада — своїм. Шепетівка довгий час не бачила нас у своєму складі. А що змінилося сьогодні? Місту наші клопоти не зрозуміти!

0
репостів
0
репостів