Розділ Суспільство

Відбулись громадські слухання щодо продажу алкогольних напоїв у місті

Автор 23 грудня 2015, 21:11
Сьогодні у приміщенні сесійної зали виконавчого комітету Шепетівської міської ради відбулись громадські слухання з обговорення проекту рішення сесії міської ради «Про впорядкування торгівлі алкогольними напоями на території м.Шепетівки».
Засідання ініціювала міська влада через зверненя від громадської організацій «Хмельниччина. Самооборона і контроль» та Шепетівського відділу поліції.

До участі в обговоренні запрошувались шепетівчани, депутати міської ради, представники громадських організацій підприємців міста, Громадської ради , Шепетівського ВП ГУ НП в Хмельницькій області, Шепетівської ЦРЛ, Шепетівської ОДПІ, управлінь на відділів виконкому, засобів масової інформації, а також суб'єктів господарювання, що здійснюють торгівлю алкогольними напоями в закладах торгівлі та ресторанного господарства та територіальна громада міста.

На жаль, попри анонсування заходу, звичайні шепетівчани проігнорували слухання, було лише декілька небайдужих людей. Здебільшого зала була заповнена підприємцями, які здійснюють торгівлю алкогольними напоями.

На початку слухань виступив представник правоохоронних органів, який прозвітував про кількість правопорушень та вказав конкретні місця, де цих правопорушеннь здійснювалось найбільше. Це відразу викликало бурхливу реакцію власників зазначених закладів і вони звинуватили вже правоохоронців у бездіяльності.

За 2014 рік працівниками міського відділу міліції було виявлено та задокументовано 874 адміністративних протоколи, де порушення скоєні в стані алкогольного сп'яніння, з них дітьми віком до 18 років – 27 протоколів. В 2015 році таких протоколів було складено 982, з них скоєно неповнолітніми в стані алкогольного сп'яніння – 42.

Представники від підприємців висловили думку, що обмеження продажу алкогольних напоїв не принесе позитивних результатів, що данні адміністративні втручання в господарську діяльність лише зменшать надходження до міського бюджету, а також викличуть сплеск самогоноваріння.

Інші представники бізнесу висловлювали думку, що подібні рішення не знаходяться у компетенції місцевої влади і міська рада не має повноважень встановлювати обмеження продажу. Натомість пропонували посилити виховання здорового способу життя молоді у школах, активізувати роботу в цьому напрямку правоохоронних органів.

На обліку в наркологічному кабінеті Шепетівської центральної районної лікарні перебуває 1262 особи з діагнозом хронічний алкоголізм.

Директор міського Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Тетяна Вінницька переконувала присутніх підтримати даний проект рішення, адже вона не зі слів знає про негативний вплив алкоголю на підлітків, до чого спричиняє надмірне вживання алкоголю. Проблема алкоголізму в Україні, а особливо дитячого, є надзвичайно важливою.

Після годинних дебатів думки в залі розділилися. Частина людей погодилася з пропозицією рекомендувати обмежити продаж алкогольних, частина ні. 

Підсумовуючи майже двогодинне жваве обговорення начальник управління економічного розвитку Олександр Гринь запевнив, що всі пропозиції, висловлені під час громадських слухань, почуті, запротокольовані і будуть доведені до відома депутатів міської ради.
Фотозвіт із громадських слухань
Останнє редагування 24 грудня 2015, 21:33

Відео

0
репостів
0
репостів