Розділ Суспільство

Мешканець Шепетівщини двічі самовільно залишав військову частину: яке покарання призначив суд

Автор 27 травня 2024, 13:38

Шепетівський міськрайонний суд розглянув у відкритому судовому засіданні кримінальну справу за обвинуваченням уродженця м.Славута у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.407 КК України (Самовільне залишення військової частини або місця служби).

Як йдеться у вироку, вперше солдат, проходячи військову службу на посаді водія-заправника третього автомобільного відділення третього автомобільного взводу третьої автомобільної роти військової частини, втік 12 липня 2023 року. Чоловік поїхав додому в Славуту й проводив час на власний розсуд до 8 листопада 2023 року.

Вдруге обвинувачений скоїв злочин менш ніж через два тижні після повернення на службу. 20 листопада 2023 року він знову без відома керівництва поїхав додому, де перебував п’ять місяців, поки його не був затриманий органом досудового розслідування.

Обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень визнав повністю, проте відмовився надавати показання в судовому засіданні.

Оцінивши досліджені в судовому засіданні докази, суд вважає доведеною вину обвинуваченого у вчиненні самовільного залишення військовслужбовцем військової частини без поважних причин, вчинене в умовах воєнного стану, та кваліфікує його дії за ч.5 ст.407 КК України, оскільки це не погіршує становище обвинуваченого.

При призначенні покарання обвинуваченому суд враховує характер та ступінь суспільної небезпечності скоєного ним злочину, який є тяжким злочином, особу обвинуваченого, який раніше не судимий, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, за місцем служби характеризується негативно.Обставин, які пом`якшують або обтяжують покарання обвинуваченому, судом не встановлено.

Враховуючи тяжкість вчиненого злочину, а також особу обвинуваченого, який визнав свою вину, раніше не судимий, суд вважає, що обвинуваченому слід призначити покарання у виді позбавлення волі, що буде необхідним і достатнім для його виправлення та попередження скоєння нових кримінальних правопорушень.

У підсумку, суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.407 КК України, і призначив йому покарання у виді 5 років позбавлення волі.

Зарахував в строк відбуття покарання строк попереднього ув`язнення з 22 квітня 2024 року по 21 травня 2024 року. 

Запобіжний захід,  у виді тримання під вартою залишив в силі до набрання вироком законної сили.

Вирок може бути оскаржено до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з моменту його проголошення через Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області.

Останнє редагування 27 травня 2024, 13:49
0
репостів
0
репостів