Розділ Суспільство

Полярник з Шепетівки з колегами встановив вказівники на Херсон та Бучу

Автор 15 листопада 2022, 15:23

Українські полярники, серед яких є шепетівчанин Максим Білоус, встановили біля станції "Академік Вернадський" вказівник на Херсон. Він відображає відстань до звільненого міста (14 900 км), пофарбований в кольори нашого прапора і має традиційний кавунчик.

"Табличку розмістили на спеціальному стовпі поблизу станції, де знаходяться показчики різних населених пунктів: з яких родом наші полярники або які мають для них символічне значення. Зокрема, Київ, Черкаси, Харків, Вінниця, аргентинський порт Усвая, сусідня станція "Розера" тощо. Серед останніх – у квітні 2022-го, під час першого рейсу українського дослідницького судна "Ноосфера" до "Вернадського", моряки криголама додали знак рідного Ізмаїла." - зазначили науковці.

Віднині ж в Антарктиці є вказівник на Херсон – на честь повернення міста додому. Разом з ним учасники 27-ї УАЕ встановили також покажчик "Буча" – ще одного міста-героя України. Цікаво, що знак з'явився у день народження бучанця Євгена Прокопчука, який працював сисадміном 25-ї УАЕ і з перших днів повномасштабної війни пішов на фронт захищати Україну.

Найближчим часом зимівники планують додати назви інших міст, які відважно протистояли російській навалі, насамперед Маріуполь. Окрім того, деякі вказівники будуть оновлені. Наприклад, Кіровоград декомунізують на Кропивницький, а Вінницю та Одесу зроблять українською транслітерацією.

"Дякуємо за цю важливу ініціативу та її чудове втілення полярникам 27-ї УАЕ, а особливо механіку Максиму Білоусу та лікарю Василю Матковському." - підсумували у Національному антарктичному науковому центрі.

Нагадаємо, наш земляк Максим Білоус уже вдруге вирушив до Антарктиди у складі зимовувального загону 27-ї Української антарктичної експедиції ще у березні цього року в якості механіка.

За матеріалами Національного антарктичного наукового центру

Останнє редагування 15 листопада 2022, 15:37
0
репостів
0
репостів