Розділ Суспільство

Начальник ОВА закликав бізнес відновлювати роботу

Автор 23 березня 2022, 15:55

Сьогодні 28 день повномасштабного вторгнення російських військ на територію України. Ситуація в області стабільна та контрольована, тож наше завдання – працювати у штатному режимі, аби забезпечити життєдіяльність не тільки нашої області, а й країни загалом. Про це під час брифінгу повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій.

Малий та середній бізнес області має відновити роботу та працювати у звичайному режимі, аби зберегти стратегічно важливі виробництва та робочі місця до повної перемоги України. На сьогоднішній день діють програми, що допомагають бізнесу, зокрема доступні кредити та евакуація виробничих потужностей підприємств з території, де є загроза ведення бойових дій, на безпечні території. Вчора перший підприємець за цією державною програмою, уже перевіз своє обладнання на Хмельниччину.

Сьогодні відбулась зустріч з представниками бізнесу. Серед основних питань, які були порушені під час наради та потребують оперативного вирішення в умовах воєнного стану – порушення ланцюгів поставки сировини для промислової галузі та поставки готової продукції до споживачів в областях, в яких відбуваються бойові дії; встановлення обмежень на експорт та імпорт продукції; високі тарифи на енергоносії; частковий дефіцит паливно-мастильних матеріалів та обмеження на їх відпуск, спрощення процесу ввезення гуманітарної допомоги.

Також очільник області повідомив, що до обласної військової адміністрації надходять звернення від місцевих товаровиробників щодо проблем з імпортом сировини та матеріалів для виробництва продукції, зокрема: миючих та дезінфікуючих засобів, поліграфічної хімії тощо. Він зазначив, що це питання поступово вирішується, Урядом майже щодня здійснюється доповнення переліку товарів критичного імпорту за зверненнями органів державної влади.

Коментуючи питання ввезення гуманітарних вантажів, начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій повідомив, що Урядом уже прийнято рішення про спрощення процедури їх ввезення з-за кордону. Для цього на митниці потрібне буде лише декларування. 

Громадяни, переміщені з територій, де йдуть бойові дії, протягом 48 годин мають зареєструватися в органах місцевого самоврядування, а військовозобов’язані – стати на військовий облік. На сьогодні 4300 людей уже взяті на облік, з них 738 виявили бажання вступити до лав ЗСУ та захищати нашу країну. Загалом Хмельниччина займає друге місце з мобілізації військовозобов’язаних.

Наразі будь-які перевірки бізнесу скасовуються. Проте щоденно здійснюватиметься моніторинг роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість. Закликаємо суб’єктів господарювання не допускати необґрунтованого підвищення цін на такі товари. У разі фіксації підвищення цін буде здійснюватись перевірка таких підприємців та вживатись відповідні дії.

Останнє редагування 23 березня 2022, 16:00
0
репостів
0
репостів