Розділ Події

Відбувся круглий стіл присвячений 225-річниці битви під Жилинцями

Автор 30 червня 2017, 23:18

29 червня 2017 року в Обласному літературно-меморіальному музеї М. Островського, спільно з Державним історико - культурним заповідником "Межибіж", відбувся круглий стіл "Дослідження історичних подій для розуміння сучасних реалій: Битва під Зеленцями – від питання локалізації місця та значення її в сучасних польсько-українських відносинах". Подія була присвячена 225-річниці битви під Жилинцями (зараз Шепетівський район) між російськими та польськими військами, яка відбулася 18 червня 1792 року. Перемогу у цій битві отримали поляки, хоча в багатьох російських джерелах перемогу віддавали російським військам. З метою встановити історичну справедливість і зібралися науковці. 

На заході були присутні директор та заступник ДІКЗ «Межибіж» Олег Погорілець та Ігор Западенко, наукові працівники музею М. Островського Олександр Лукашук та Інна Слєсаренко, краєзнавці В’ячеслав Сміховський, Юлія Ліпська та інші. На захід були запрошені консул Республіки Польща Томаш Олейнічак та віце-консул Войцех Мрозовські, які презентували виставку «Virtuti Militari. Історія і традиції. 1792-2017 рр». Ця виставка розповідає про найвищу військову нагороду Республіки Польща та відомих постатей, які були нею нагороджені. Нагорода була заснована якраз після перемоги поляків у битві під Жилинцями. 

Розпочав захід директор ДІКЗ «Межибіж» Олег Погорілець, який розповів про значимість цієї події як для історії Польщі, так і України. Крім того, Олегом Григоровичем було висвітлено хід бою та проблематику локалізації битви, а також представлено артефакти, які були знайдені археологічною експедицією. Науковий співробітник музею М. Островського Лукашук О. висвітлив питання історіографії стосовно даної битви. Про сторінки біографії відомих полководців, які брали участь у цій битві, розповіли В. Сміховський, М. Томашевські, Ю. Ліпська, І. Западенко, Н.Руда. 

Після закриття круглого столу учасники відвідали місце битви, де О. Погорілець розповів про місце розташування польської та російської кавалерії та артилерії. Крім того, науковці та польська делегація обговорили питання встановлення пам’ятного знаку на місці події.

Обласний літературно-меморіальний музей Миколи Островського

0
репостів
0
репостів